13 tips voor het kopen van een IP-camera

Door: Maikel Dijkhuizen | 26 november 2015 15:57

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Er verschijnen steeds meer betaalbare IP-camera's. Gunstig, want deze camera's gebruik je simpel als waakhond om je woning te beveiligen. Via een app op je smartphone, een browser of software houd je altijd een oogje in het zeil. Wij vertellen je waar je op moet letten bij aanschaf van zo'n camera.

Tip 1 - Thuisnetwerk

IP-camera's sluit je altijd aan in een thuisnetwerk. Via dit netwerk verzendt het apparaat beelddata naar een tablet, smartphone of computer. In de praktijk is het vaak lastig om een ethernetkabel te trekken, bijvoorbeeld wanneer je de camera aan het plafond of in de tuin wilt bevestigen. Gelukkig hebben veel camera's tegenwoordig een draadloze netwerkadapter ingebouwd. Hiermee meld je de camera aan op het wifi-netwerk. Zeker als je het apparaat in de tuin wilt bevestigen, is het belangrijk om vooraf even de wifi-ontvangst te controleren. Je regelt dat simpel door op de gewenste plek te gaan staan met je smartphone in de hand. Heb je niet of nauwelijks ontvangst? Kijk of je het signaal kunt verbeteren door de instellingen in de router te veranderen of zet een extra accesspoint neer. Lees ook: Veiliger met een IP-camera in huis.

Tip 1 - Bedenk vooraf of je de camera via ethernet of een wifi-verbinding wilt aansluiten.

Tip 2 - Binnen of buiten?

Het is belangrijk om vooraf te bepalen of je binnen of buiten wilt filmen. Buitencamera's zijn doorgaans duurder omdat de behuizing bestand is tegen alle weersomstandigheden. Fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld een aluminium regenkap of een glazen bol om het apparaat te beschermen tegen vocht. Verder richt je goedkopere types slechts op één punt via een kogelconstructie in de voet, terwijl binnencamera's voor hetzelfde geld vaak meer richtmogelijkheden hebben middels automatisch draaien en kantelen.

Tip 2 - Buitencamera's hebben een robuuste behuizing en zijn hierdoor bestendig tegen alle weertypes.

Bedenk verder goed hoe breed de kijkhoek moet zijn. Voor een grote tuin is het bijvoorbeeld raadzaam om een exemplaar met een kijkhoek van minimaal negentig graden te kiezen. Op die manier breng je de volledige tuin in beeld. Let verder op dat buitencamera's vaak geen ingebouwde microfoon hebben, waardoor je geluid niet kunt vastleggen.

Regelgeving

Wanneer je een IP-camera buitenshuis gebruikt, heb je te maken met enkele regels in verband met de privacywet. Zo mag je uitsluitend je eigen tuin filmen. Let dus op dat er geen tuin, ramen en deuren van je buren op de monitor zichtbaar zijn. Een ander aspect is dat je volgens de wet duidelijk moet aankondigen dat je aan het filmen bent. Erg ingewikkeld is dat overigens niet. Het is namelijk voldoende om het camerasysteem op een duidelijk zichtbare plek te hangen.

Het is volgens de wet niet toegestaan om het privédomein van je buren te filmen.

Tip 3 - Resolutie

De maximale resolutie waarin de IP-camera kan filmen, bepaalt voor een groot deel de prijs van het product. Vraag jezelf af in hoeverre een hoge resolutie belangrijk is, aangezien je de beelden waarschijnlijk uitsluitend gebruikt voor bewakingsdoeleinden. Overigens zorgt een hoge resolutie er wel voor dat je de gezichten van potentiele inbrekers duidelijker in beeld krijgt.

De goedkoopste cameraatjes filmen in een resolutie van 640 x 480 pixels. Hiermee lukt het om korte afstanden tot pakweg twee meter goed op beeld te krijgen. Voor grotere oppervlaktes raden we een resolutie van 1280 x 720 pixels of meer aan. Vind je het een pré dat gezichten van mensen goed herkenbaar zijn, dan kun je een Full HD-camera overwegen.

Tip 3 - Camera's met een hoge resolutie brengen personen duidelijk in beeld.

Het nadeel van hoge resolutie-opnamen is wel dat de beelden meer opslagruimte vereisen op een geheugenkaart, NAS of computer. Let naast de resolutie ook op hoeveel beelden per seconde (fps) de camera maakt. Een hoge framerate van 24 beelden per seconden of meer zorgt voor een vloeiende opname.

Tip 4 - Pan & tilt

Bij veel IP-camera's staat er op de verpakking in grote letters de term pan & tilt vermeld. Deze types laten zich op afstand bedienen, waardoor het bereik heel groot is. Zodra er bijvoorbeeld iemand door de bewaakte ruimte loopt, laat je de camera meebewegen. Bij sommige types is het horizontale bereik zelfs 355 graden en draait de cameralens dus bijna volledig rond. Verder is de hoogte op afstand in te stellen.

Fabrikanten van pan & tilt-camera's leveren in de meeste gevallen een speciale app mee, waarmee je de richting van de camera via pijltjestoetsen of schuifbalken bepaalt. Daarnaast zijn er ook nog IP-camera's waarmee je op afstand kunt inzoomen. Overigens gebeurt het inzoomen in de meeste gevallen digitaal. Dit levert meer ruis op in de beeldopname. Wil je inzoomen zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat, dan zoek je naar een camera met optische zoom.

2 Reactie(s) op: 13 tips voor het kopen van een IP-camera

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 maart 2016 10:08 Anoniem
  Leuk artikel, maar heb toch een paar opmerkingen. Allereerst moet ik de eerste bewakingscamera onder de €100.- nog tegenkomen die goed beeld levert. Meestal kost een goede rond de €200.-
  Maar als babyfoon zeer zeker geschikt. Verder is wifi vanwege de drukte niet echt betrouwbaar. Beter is om een utp kabel te gebruiken.
  En het blijkt, ondanks de eenvoud van IP camera's, dat sommige mensen een IP camera toch een lastig ding vinden.
  De meeste camera's die retour komen bij webshops zijn IP camera's.
  Ben je niet handig met computers, dan is een hdcvi set oid een betere keuze. (echt plug and play).
  Lees anders deze blog eens; https://www.365cam.nl/ipcamera-kopen/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 oktober 2016 11:43 audb
  een goede lan cam 720p heb je wel degelijk al voor €20,- maar dan is het wel aan te raden om een andere lens er in te zetten.
  Een zeer goede heb je ook al voor €180 dan heb je zelfs al een 4k camera maar vaak is het juist de lens die bepaald of een beeld goed is en niet alleen de type sensor.
  Zo heb zie ik vaak dure en dan wel hele dure camera`s waar je jezelf afvraagt of ze met hun vingers aan de lens hebben gezeten zo slecht beeld geven die.
  En voor nacht opnames kan je het beste een extra IR lamp of spot ophangen. kosten zo €8,- en nee dat is geen vergissing je vind die op ebay of aliexpress.
  En moeilijk te installeren? www.ispyconnect.com ispy installeren en dan voor onvif kiezen dan wordt alles van zelf geïnstalleerd hoezo moeilijk?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.