15 accessoires om meer uit de Raspberry Pi te halen

© PXimport

15 accessoires om meer uit de Raspberry Pi te halen

Geplaatst: 19 juni 2014 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Koen Vervloesem

De Raspberry Pi is op zichzelf wat kaal: er zitten geen kabels bij, geen geheugenkaart en zelfs geen behuizing. Gelukkig kun je het minicomputertje naar hartenlust uitbreiden met allerlei accessoires. Wij hebben hier de vijftien leukste en handigste accessoires voor je verzameld.

01 TEKO-behuizing met camerahouder

De Raspberry Pi-cameramodule is geen afgewerkt product, maar een klein elektronicabordje met de camerachip en een platte kabel die je in de CSI-connector op de Raspberry Pi klikt. Voor stabiel beeld moet je de camera echter ergens vastzetten.

Deze speciale behuizing voor de Raspberry Pi biedt de ultieme oplossing: bovenaan zit een houder waarin de cameramodule past. Dat dient niet alleen ter bescherming van de camera, maar hiermee is ook de lens eenvoudig naar alle kanten te richten. Voor wie serieus met de cameramodule aan de slag gaat, is deze behuizing dus een must.

 

© PXimport

Deze behuizing beschermt de cameramodule en maakt een stabieler beeld mogelijk.

02 Pi NoIR-infraroodcamera

De Raspberry Pi Foundation heeft niet alleen een gewone cameramodule ontwikkeld, maar ook een infraroodvariant met dezelfde 5-megapixelsensor. Deze 'Pi NoIR' is gevoelig voor nabij-infrarode golflengtes tussen 800 en 1000 nm en wordt hetzelfde bevestigd zoals de originele cameramodule.

Met de infraroodcamera maak je van je Raspberry Pi een beveiligingscamera die ook 's nachts werkt, maar je moet die wel gebruiken in combinatie met infrarood-ledverlichting. De Pi NoIR komt ook met een blauwe film die je over de sensor kunt leggen om de fotosynthese in planten te meten. Leuk voor amateurbotanici!

 

© PXimport

Maak van je Raspberry Pi een nachtwaker met de Pi NoIR infraroodcamera.

03 PiHub

Als je wat usb-accessoires zoals een toetsenbord, muis, printer enzovoort op je Raspberry Pi aansluit, volstaan de twee usb-poorten op het minicomputertje niet. Bovendien vragen sommige apparaten ook wat meer stroom dan de Pi kan geven. Een goede gevoede usb-hub is dan essentieel.

De PiHub is speciaal ontworpen voor de Raspberry Pi en heeft vier usb2.0-poorten waarvan één extra zware die de Pi van 1,1 ampère stroom voorziet. Bovendien ziet de hub er nog goed uit ook, in de vorm van het logo van de Raspberry Pi.

 

© PXimport

Met de PiHub geef je je Raspberry Pi en usb-accessoires voldoende stroom.

04 Portable Power Bank 5000 mAh

Heb je een gekke toepassing voor je Raspberry Pi gevonden en wil je je minicomputertje meenemen in de auto, op de fiets of in je tuin, sluit het dan aan op een draagbare usb-accu. Je kent dergelijke externe accu's wellicht om je smartphone of tablet onderweg mee op te laden, maar aangezien de Pi zijn stroom uit een micro-usb-aansluiting haalt, kun je die zo ook perfect van stroom voorzien.

De König Portable Power Bank met een capaciteit van 5000 mAh is heel compact en voorziet je Raspberry Pi urenlang van stroom.

 

© PXimport

Met de Portable Power Bank van König geef je je Raspberry Pi overal stroom en maak je het apparaatje mobiel.

05 Mele F10 Air Mouse + Keyboard

Een toetsenbord en muis via usb op je Raspberry Pi aansluiten, is in veel omstandigheden niet zo handig. Bijvoorbeeld als je je Pi als mediacenter inzet. De Mele F10 Air Mouse is ideaal voor zo'n omstandigheden: dit apparaatje ter grootte van een afstandsbediening heeft aan de voorkant mediacenterknopjes en aan de achterkant een heus mini-toetsenbordje.

De ontvanger steek je als usb-dongel in een usb-poort van de Pi. Uniek is dat het apparaatje ook als muis werkt: door het in je hand te nemen en met je hand bewegingen in de lucht te maken, bestuur je de muiscursor.

 

© PXimport

De Mele F10 Air Mouse + Keyboard verenigt afstandsbediening, toetsenbord en muis in één handig apparaatje.

06 VESA mount

Een Raspberry Pi met XBMC, bijvoorbeeld in de vorm van de gespecialiseerde Linux-distributie OpenELEC, is het ideale mediacenter. Maar eigenlijk hoef je de Pi dan helemaal niet te zien.

Met de VESA mount maak je je minicomputertje onzichtbaar door die op het VESA-bevestigingspunt op de achterkant van je televisiescherm te monteren. Zo weet je ook zeker dat de kwetsbare Pi stabiel bevestigd is en niet per ongeluk meegetrokken wordt als je achter een kabel blijft haken. Let wel op dat je een VESA mount kiest die op je Pi-behuizing past.

 

© PXimport

Bevestig je Raspberry Pi achteraan je televisiescherm met een VESA mount.

07 HDMI-naar-VGA-converter

De Raspberry Pi is enerzijds uitgerust met een HDMI-poort, zodat je elk modern televisiescherm erop kunt aansluiten. Anderzijds is er ook een analoge poort voor composiet, waarmee je een oude televisie aansluit. Maar heel wat mensen zullen hun oude televisie al weggedaan hebben, terwijl ze misschien nog een oude computermonitor met een VGA-poort hebben staan. Wil je die gebruiken voor je Raspberry Pi, dan heb je een converter nodig. De PiView is een officieel ondersteunde adapter die het HDMI-signaal van je Raspberry Pi omzet naar een VGA-signaal.

 

© PXimport

Sluit je Raspberry Pi op een oud VGA-computerscherm aan met de PiView-adapter.

08 PiTFT-touchscreen

Vind je het onhandig om je Raspberry Pi altijd op een groot computerscherm aan te sluiten? Dan is de PiTFT misschien iets voor jou: dit 2,8inch-schermpje prik je zo op je Raspberry Pi en biedt een resolutie van 320 bij 240 pixels met 16bit-kleur.

Geen denderende specificaties misschien, maar het schermpje past perfect op de Pi en is voldoende om een loginscherm en zelfs foto's en video's te tonen. Het is bovendien een aanraakscherm, zodat je ook geen muis meer hoeft aan te sluiten voor de besturing.

 

© PXimport

Met de PiTFT voeg je een 2,8inch-aanraakscherm aan je Raspberry Pi toe.

09 PiGlow

Wil je geen computer- of televisiescherm op je Raspberry Pi aansluiten, maar toch op één of andere manier wat feedback krijgen, dan is de PiGlow de ideale oplossing. Dit kleine bordje monteer je op het minicomputertje, waarna je toegang hebt tot 18 individueel regelbare ledjes in een spiraalvorm.

Ze zijn als sfeerverlichting te gebruiken terwijl je films in XBMC bekijkt, maar je kunt ze ook programmeren zodat je notificaties krijgt als je een e-mail of tweet ontvangt. Het project komt met voorbeeldcode in Python, die je naar hartenlust kunt aanpassen, zodat de mogelijkheden enkel beperkt zijn door je creativiteit.

 

© PXimport

Sfeerverlichting of notificaties bij een e-mail? Met de PiGlow zijn de mogelijkheden eindeloos.

10 PiFace Control & Display

De PiFace Control & Display is ideaal als je je Raspberry Pi van toetsenbord, muis en computerscherm wilt bevrijden, maar toch een eenvoudige gebruikersinterface nodig hebt. Het alfanumerieke schermpje kan twee regels van zestien tekens tonen, bijvoorbeeld statusinformatie.

Bovendien zijn er ook vijf knopjes waaraan je zelf acties kunt koppelen. Tot slot is er ook een infraroodontvanger ingebouwd, zodat je de Pi met een afstandsbediening kunt bedienen. De ideale accessoire dus voor wie een minimalistische mediaspeler of internetradio wil maken. De bijgeleverde Python-code kan als inspiratie dienen voor je eigen programmeerprojectjes.

 

© PXimport

Geef je Raspberry Pi statusinformatie, knopjes en een infraroodontvanger met de PiFace Control & Display.

11 Usb-naar-TTL seriële kabel

Voor veel toepassingen zet je de Raspberry Pi in zonder toetsenbord, muis en scherm. Je logt er dan op in via het netwerk. Onder Windows gaat dat met het programma PuTTY en onder OS X met het commando ssh in de Terminal. Maar daarmee kun je pas inloggen als Linux op je Pi eenmaal volledig opgestart is en de netwerkverbinding werkt. Met deze usb-naar-TTL seriële kabel sluit je aan de ene kant vier kleine kabeltjes aan op de GPIO-pinnen van de Pi en de andere kant steek je in een usb-poort op je pc. Zo stuur je de Pi direct aan vanaf de aangesloten pc. Ook stroom krijgt je Raspberry Pi via deze kabel.

 

© PXimport

Met de usb-naar-TTL seriële kabel heb je nooit meer een toetsenbord en scherm nodig.

12 Timber Pibow Raspberry Pi Case

Wil je je Raspberry Pi een authentieke, ouderwetse look geven? Dan is de Timber Pibow-behuizing zeker iets voor jou. De behuizing is gemaakt van zeven lagen sparren-hardhout, met een transparante boven- en onderkant.

Je ontvangt de behuizing in de vorm van de afzonderlijke lagen, die je op elkaar stapelt en zonder gereedschap in elkaar te zetten is. Plastic bouten houden het geheel bij elkaar. Alleen al het assembleren is een hele belevenis, maar in elkaar gestoken zal de behuizing zeker heel wat nieuwsgierige blikken trekken. De behuizing heeft bovendien nog plaats voor het PiGlow-dochterbordje, dat dankzij de transparante bovenkant nog zichtbaar is.

 

© PXimport

Geef je Raspberry Pi een authentieke look met de Timber Pibow-behuizing.

13 Heavy-duty behuizing

De Raspberry Pi is een kwetsbaar computerbordje, dus voor continu gebruik is een behuizing wel aan te raden. Maar wat als je overenthousiaste kinderen of huisdieren in huis hebt die wel eens hardhandig met je Raspberry Pi omspringen? Of wat als je je Raspberry Pi in je werkkamer gebruikt als internetradio en er regelmatig per ongeluk tegenaan stoot?

Dan is deze heavy-duty behuizing van Polycase een welkome aanvulling. Ze kan tegen krassen en trekt geen vingerafdrukken aan, en is zelfs brandvertragend. De behuizing is met vier schroeven vastgeschroefd, zodat je kinderen haar zeker niet open krijgen.

 

© PXimport

Deze behuizing kan tegen krassen en is brandvertragend.

14 RaZberry Z-Wave

De Raspberry Pi is met zijn lage stroomverbruik het perfecte controlecentrum voor een zelfgebouwde domotica-oplossing. Eén van de draadloze communicatieprotocollen voor domotica is Z-Wave en met het RaZberry-dochterbordje voeg je ondersteuning daarvoor toe aan je Pi. Naast het bordje met de Z-Wave-ontvanger (die 20 meter ver reikt) is er ook software inbegrepen met een ingebouwde webserver die toegang geeft tot alle mogelijkheden.

Daarna kun je zelf je eigen webinterface maken waarmee je al je Z-Wave-compatibele apparaten in huis aanstuurt. Je hebt uiteraard ook Z-Wave-compatibele schakelaars, dimmers, alarmen en sensoren, zonneweringen en thermostaten nodig om je huis te automatiseren.

 

© PXimport

Met het RaZberry-dochterkaartje wordt je Raspberry Pi een Z-Wave-controlecentrum.

15 BrickPi Advanced LEGO Robot

Met de BrickPi maak je van je Raspberry Pi het hart van een robot. Dit uitbreidingsbordje plaats je op de Pi, waarna de minicomputer kan communiceren met de sensoren en motoren van LEGO Mindstorms. De BrickPi ondersteunt tot vijf NXT-sensoren, zowel digitaal als analoog, en tot vier NXT- of EV3-motoren. Je kunt de Pi nu ook voeden met een 9V-batterijbron.

Op de meegeleverde behuizing maak je je LEGO Technic-blokjes vast. De BrickPi programmeren gaat in de programmeertalen C, Python of Scratch. Op de website van het project staat voorbeeldcode die je op weg moet helpen.

 

© PXimport

Met de BrickPi maak je van je Raspberry Pi het hart van een LEGO-robot.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten