15 beste Spotify-lijsten

Door: raymond-janssen | 09 november 2010 15:51

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Met Spotify wordt cd's kopen bijna overbodig. De dienst brengt wel heel eenvoudig ontzettend veel muziek binnen handbereik. Gebruikers die kiezen voor de betaalde variant kunnen zo uren - zonder reclame's - luisteren naar een breed aanbod van muziek. Met afspeellijsten (playlists) hebt u uw favoriete muziek nog beter binnen handbereik. Een aantal lijsten op een rijtje.

Zoeken in Spotify

Veel van de lijsten in dit artikel zijn ook terug te vinden op de website ShareMyPlaylists.com.­ De site is uitstekend doorzoekbaar en stelt u in staat om zowel op member als of naam van de afspeellijst te zoeken. Ook in Spotify zelf kunt u eenvoudig zoeken naar gebruikers en op naam van de afspeellijst. Houd overigens ook uw Facebook-vriendenlijst rechts op uw beeldscherm in de gaten. Zonder dat u het merkt zullen ook zij steeds meer muziek aan hun lijsten toevoegen of nieuwe lijsten gaan volgen.

1. Wake up!

De lijst Wake up! van een gebruiker met de naam ceremony1981 is er eentje om rustig mee wakker te worden. Tenminste, als u een liefhebber bent van rockmuziek in de ochtend, want anders kunt u de lijst beter aan u voorbij laten gaan. Toch doet de lijst zijn naam wel eer aan. Hier geen snijdende gitaarlicks of keiharde drums, maar fijne gitaren van artiesten als The Doors, The Concretes, The Clash en Editors. Voor wie meer gitaren wil is er keuze genoeg, maar deze voorzichtige rocklijst laat u gepast wakker worden!

Rustig wakker worden met gitaren.

2. In the room where you sleep

De lijst In the room where you sleep lijkt een kandidaat om te worden afgespeeld na de lijst uit de vorige tip. Met artiesten als The Deadly Snakes en Dead Man's Bones laat deze slaapkamerlijst een stevige lijst van popmuziek horen, inclusief enkele fraaie akoestische uitvoeringen van The Magnetic Fields. Aan het einde van de lijst komen Dead Man's Bones nog een keer terug met - hee! - In the room where you sleep. Is dat vraagstuk ook opgelost. De lijst is door dezelfde gebruiker samengesteld als nummer 1, ze heeft in totaal elf lijsten op Spotify staan die het beluisteren stuk voor stuk waard zijn.

Een lijst met mooie akoestische uitvoeringen van The Magnetic Fields.

3. Rock Werchter e.a.

Ook muziekfestivals lenen zich prima voor het samenstellen van een Spotify-lijst. Op die manier kunt u eenvoudig het festival nog eens opnieuw beleven. Zo hebben verschillende bezoekers van het Belgische Rock Werchter 2010 een lijst samengesteld. Wij luisteren graag naar de lijst van jo.jonckers. Ook Lowlands 2010 is terug te vinden op de website www.sharemyplaylists.com. De samensteller, met gebruikersnaam paulkok, heeft zijn eigen bloemlezing van dit festival gedeeld met andere spotify'ers en laat u terugluisteren naar de bijdragen van Band of Horses, Jack Parow, The Kooks en - aanrader - The Gaslight Anthem. Zoek ook eens op 'Pinkpop'. Zowel de editie 2009 als die van dit jaar kunt u terugluisteren via Spotify.

The Gaslight Anthem speelden deze zomer op Rock Werchter.

4. Mahler

Van een heel ander kaliber is de afspeellijst van gebruiker Dante891. Deze gebruiker stelde een fraaie lijst samen met verschillende uitvoeringen van symfonieën van de Oostenrijkse componist Mahler. De lijst valt op vanwege de uitstekende keuze van uitvoeringen van onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, onder leiding van Bernard Haitink. Een beetje shoppen in de lijst van Dante891 levert nog veel meer fraaie klassieke muziek op. Wat te denken van enkele mooie vioolconcerten van Hongaars-Oostenrijkse componist Ligeti of een verzameling van stukken van Puccini. Voor liefhebbers van klassieke muziek is deze lijst een fraaie verzameling van vooral bijzondere uitvoeringen.

Op de afspeellijst van Dante891 zijn zeer bijzondere uitvoeringen van muziek van Mahler te horen.

5. Van singer/songwriters tot electro

De Spotify-afspeellijst Indieplaylist stelt u in staat maandelijks kennis te maken met gloednieuwe muziek die kan variëren van obscure singer/songswriters tot hippe electro. De lijst biedt een alternatief voor het grote aanbod aan mainstreammuziek, aldus de samensteller. De muziekbibliotheek van Spotify is immers veel groter dan dat. De lijst wordt op elke eerste van de maand automatisch ververst. De Indieplaylist, die met 600 subscribers bijzonder populair is, heeft ook een eigen website met meer informatie en uitleg over de lijst. De site is te vinden via Indieplaylist en is ook te volgen op Twitter via @INDIE_playlist.

De Indieplaylist is een alternatief voor mainstreammuziek.

0 Reactie(s) op: 15 beste Spotify-lijsten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.