15 slimme toepassingen voor wearables

Door: Martin Gijzemijter | 09 juli 2015 08:04

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

09 Beveiliging

Hoe kan een wearable je in godsnaam beveiligen?, horen we je denken. En inderdaad, als wij denken aan wearables met beveiliging, glijden onze gedachten ook eerst af naar Inspector Gadget die met een helikopter uit z'n hoed wegvliegt. Maar beveiliging kan een breed onderwerp zijn. Denk aan de contactlenzen van Google die glucosewaarden meten. Meten is één ding, maar wat als diezelfde wearable vervolgens een bericht naar een vriend of familielid kan sturen dat het niet goed met je gaat? Of wat als een deur of auto alleen opengaat met behulp van de NFC-technologie in je smartwatch of armband (zoals de Apple Watch, die op afstand hoteldeuren kan openen)? Of andersom: wat als je de deuren met één druk op een wearable kan sluiten wanneer je het gevoel hebt dat er een ongenode gast is? De mogelijkheden op dit vlak zijn eindeloos.

Je smartwatch gebruiken om hulp in te roepen, het is mogelijk.

10 Navigatie

Natuurlijk, bij navigatie kun je denken aan een kleine versie van Google Maps op je smartphone, en dat is ook zeker een mogelijkheid. Maar wat als we verder denken? Bijvoorbeeld een slimme armband die je aan de hand van tactiele feedback (vibratiepatronen gekoppeld aan bepaalde informatie) vertelt wanneer je links of rechts moet en wanneer? Dan wordt zo'n wearable ineens niet alleen zeer nuttig voor jou en mij, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die blind zijn (een slimme armband in plaats van een stok). Op dit moment zijn dit soort wearables helaas nog niet in massaproductie, maar er wordt wel hard mee geëxperimenteerd. Een voorbeeld is de Smart Shoe van Ducere Technologies; precies, tactiele feedback in je schoenzool.

11 Vervoer

Stiekem moeten we weer even denken aan Inspector Gadget, maar de realiteit is nog veel beter (alhoewel, een helikopter in je hoed...). Toch heeft dit wel een raakvlak met een andere populaire televisieserie uit de jaren tachtig: Knight Rider! Was je ook altijd jaloers op hoofdpersoon Michael Knight, die alleen maar in zijn horloge hoefde te praten of zijn auto kwam er al aangescheurd? Nu kun jij dat ook. Althans, in theorie, want het is op het moment van schrijven nog niet mogelijk om met je smartwatch een taxi van diensten als Uber of Lyft te bestellen, je kunt er op dit moment alleen mee zien hoe lang de auto nog op zich laat wachten. Maar dat is een kwestie van maanden, geen jaren.

12 Statistische informatie

We hebben het in dit artikel al even gehad over het feit dat wearables prima kunnen worden ingezet voor medisch onderzoek. Maar andere statistische informatie kan ook van groot belang zijn. Zo werd vorig jaar bekend dat Louis van Gaal in de aanloop naar de Wereldcup gebruikmaakte van Google Glass en Oculus Rift om de spelers te voorzien van statistieken tijdens het spelen. Dat gaf de voetballers niet alleen extra informatie waarmee ze hun voordeel konden doen, maar de coach kreeg tegelijkertijd feedback over hoe die informatie van invloed was op hun spel. Ook hier geldt: wanneer dit soort wearables een acceptabel formaat krijgen, zullen ze in de toekomst veel intensiever worden gebruikt.

Ook in de sportindustrie kunnen wearables van groot belang zijn, zoals in dit geval voor golf.

0 Reactie(s) op: 15 slimme toepassingen voor wearables

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.