15 sneltoetsen voor Office

Door: Edmond Varwijk | 29 juli 2010 11:06

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Wie gericht en weloverwogen het toetsenbord gebruikt in plaats van de muis, wint aan snelheid en gemak helemaal als u gebruikmaakt van programma's die u op beide manieren kunt gebruiken, zoals Microsoft Office. In deze Tips & Trucs geven we u een overzicht van de beste toetscombinaties in Office. Hoe maakt u ze nog beter, en wanneer is het juist verstandig ze niet te gebruiken?

01. Meer Office op de netbook

Een nadeel van het Lint in de nieuwe Office-interface is dat het veel ruimte inneemt. Zeker op een netbook is dat al snel een vijfde van het scherm, waardoor de ruimte voor het document snel te klein wordt. Een superhandige sneltoets is dan Ctrl+F1. Daarmee wordt het Lint dichtgeklapt en komt er meer ruimte vrij voor de weergave van het document. In Excel scheelt het al snel vier hele rijen die dan ineens wél zichtbaar worden. Voor de bediening heeft het bovendien nauwelijks gevolgen. U kunt nog steeds via de toetsen door het Lint manoeuvreren. Een tweede Ctrl+F1 zorgt ervoor dat het Lint direct weer geopend wordt.

Meer zicht op uw document met een verkleind Lint.

02. Plakken aanpassen

De meest gebruikte toetscombinatie in Word is Ctrl+V gevolgd door Ctrl+Z. Oftewel: plakken en ongedaan maken omdat het resultaat niet bevalt. Om zelf te bepalen wat de standaard plakmethode is, houdt u de rechter Alt-toets ingedrukt, en kiest u voor dan B, T voor Bestand / Opties. Ga via de pijltjestoetsen naar Geavanceerd en dan via Tab naar het rechter deelvenster. Ga naar Knippen / kopiëren en plakken. Kies daar de standaard manier van plakken binnen een document, tussen twee documenten, bij conflicterende stijlen, en voor het plakken vanuit een ander programma. Bevestig via Enter.

Voorkom veel onnodig Ctrl-Z-gebruik door de plakopties goed in te stellen.

03. Menu's bedienen

De nieuwe interface van Office wekt de indruk voor de muis gemaakt te zijn. Toch kunt u alle functies en het Lint via het toetsenbord besturen. Druk de linker Alt-toets in om de toetsbesturing te activeren. Bij alle items op het Lint verschijnen kleine vakjes met een letter erin. Druk de toets in van de letter bij het onderdeel dat u wilt gebruiken. Het onderdeel wordt nu geopend, en wederom zijn alle functies voorzien van een letter zodat u de desbetreffende optie via het toetsenbord kunt gebruiken. Dit werkt ook voor de functies op de werkbalk Snelle Toegang, alleen worden dan cijfers gebruikt in plaats van letters.

Activeer het Lint met de Alt-toets.

04. Navigeren in het Lint

U kunt ook F10 gebruiken om het Lint te activeren en daarna met de pijltjestoets voor rechts en links een volgend tabblad op het lint selecteren. Gebruik de Tab-toets om binnen een actief tabblad een groep te selecteren en de spatiebalk om een functie te activeren. U kunt ook weer de pijltjestoetsen gebruiken om tussen de onderdelen binnen de groep te navigeren. Wilt u weg uit de groepen en terug naar 'boven' om op het Lint weer een tabblad te selecteren, gebruik dan de toets met het pijltje omhoog.

Hoeveel functies er ook zijn op het Lint, met Alt- en pijltjestoetsen raast u er doorheen.

05. Geen Shift voor hoofdletters

Iedere zin begint met een hoofdletter. En Word weet dat. De tekstver­werker weet bijna foutloos wanneer u met een nieuwe zin begint, namelijk wanneer er daarvoor een punt is getypt. Dus kan Word het plaatsen van hoofdletters van u overnemen. Typt u een punt, dan maakt Word van de volgende letter een hoofdletter. Maar toch begint iedereen een nieuwe zin door de Shift-toets in te drukken. Stop daarom zinnen zelf te beginnen met een hoofdletter, laat het lekker aan Office over!

Hoofdletters worden aan het begin van iedere zin automatisch geplaatst door Word.

0 Reactie(s) op: 15 sneltoetsen voor Office

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.