15 tips en tools voor printen

Door: ignace-de-groot | 17 maart 2015 07:56

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Je printer mag dan goed betaalbaar zijn, de inkt is dat doorgaans veel minder. Met de vijftien tips en tools in dit artikel kun je vaak heel wat besparen. Verder geven we een reeks mogelijkheden om het printen handiger, efficiënter of gewoonweg leuker te maken.

01 Ecofont

Wil je zuiniger omspringen met inkt, dan kun je de meeste printers in inkt- of tonerbesparende modus laten afdrukken (concept- of draftmodus genoemd). Of je print in een lagere resolutie. Druk je vooral tekst af, dan kun je nog op een andere manier besparen: ook de lettertypekeuze kan een rol spelen. De ontwikkelaars van het gratis Ecofont Vera Sans verkondigen dat hun lettertype een besparing van 50% kan opleveren. Je hoeft slechts het ttf-font te downloaden en het te installeren. Installeren doe je door het ttf-bestand met de rechtermuisknop aan te klikken en Installeren te selecteren. Je merkt dat het font minuscule gaatjes bevat die natuurlijk geen inkt nodig hebben.

Font met gaatjes: ook zo bespaar je op inkt!

02 Geen overtolligheden

Je hebt het vast al vaker meegemaakt: je drukt een webpagina af en allerlei onnodige dingen zoals plaatjes en banners worden mee afgedrukt. Met het gratis CleanPrint kun je dat vermijden. Deze tool integreert zich in je browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome of Safari). De werking is eenvoudig: druk op de CleanPrint-knop en klik de ongewenste pagina-onderdelen aan. Of je maakt gebruik van de knoppen Remove images (alle plaatjes verdwijnen) of Less ink (zwart/wit-weergave). Overigens kun je de afgeslankte pagina niet alleen afdrukken, maar ook downloaden als pdf of naar je Google Drive opslaan.

Voortaan druk je alleen de interessante delen van een webpagina af.

03 Printen in batch

Een printer verbruikt meer inkt wanneer je de afdrukken over de tijd spreidt, dan als je ze tegelijk afdrukt. Een tool als Print Conductor, gratis voor niet-commercieel gebruik, kan je daarbij helpen. Sleep de bestanden naar het hoofdvenster of voeg ze toe via het menu Add Documents of Add Folder. Is je lijst naar wens, dan hoef je maar de juiste printer te selecteren en de Start-knop in te drukken. Een instellingenmenu laat je aangeven welke pagina's je wilt afdrukken (bijvoorbeeld alleen pagina's 2-3) en hoeveel kopieën je van elk item wilt. Handig is ook dat je een printlijst kunt exporteren en weer importeren.

Spaar je afdrukken op en print ze in batch.

04 Zuinig printbeheer

Wil je consequent zuinig afdrukken, dan heb je een prima printbeheerder aan iPrint. Dit programma installeert zich als een virtuele printer, die je bij voorkeur als je standaardprinter instelt. Wanneer je vervolgens een document of plaatje richting iPrint stuurt, verschijnt een dialoogvenster met een printweergave, waarin je snel overtollige pagina's kunt weghalen en pagina's verkleind kunt afdrukken (2 of 4 pagina's op één vel papier). Het is trouwens ook mogelijk meerdere printopdrachten te verzamelen voor je alles naar je fysieke printer stuurt.

1 Reactie(s) op: 15 tips en tools voor printen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 maart 2015 21:34 Anoniem
  Voor goedkope maar ook kwalitatieve inkt met een bijhorend zeer handig systeem, kijk eens even op http://www.smartink.nl/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.