15 tips om je NAS-problemen op te lossen

Door: redactie-computertotaal | 28 juni 2016 14:40

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

In dit artikel geven we je 15 tips om problemen op te lossen met je NAS en om deze te upgraden. Je leert bijvoorbeeld wat je kunt doen als een schijf in RAID defect raakt en wat allerlei pieptonen betekenen.

Schijven

1 RAID-rekenmachine

Veel NAS-systemen hebben ondersteuning voor meerdere harde schijven. Een extra harde schijf in je NAS heeft als voordeel dat je twee schijven in RAID kunt zetten, waardoor je NAS sneller wordt (RAID0) of de NAS beter bestand is tegen crashes (RAID1). Synology biedt een handige RAID-rekenmachine, zodat je eenvoudig kunt zien welke configuratie optimaal is voor jou. Het maakt hierbij niet uit of je een ander NAS-merk hebt, je moet alleen even opletten dat de RAID-vormen SHR en SHR-2 van Synology zelf zijn. Deze vind je niet terug bij andere NAS-merken. Je vindt de rekentool hier. Lees ook: Wat kun je precies met een NAS?

De RAID-rekenmachine helpt je de beste RAID-configuratie kiezen.

NAS-merken en -begrippen

We werken in dit artikel de tips veelal uit voor Synology en QNAP. Heb je een andere NAS, dan werken veel dingen op vergelijkbare wijze, zoek even in je handleiding de precieze stappen op.

Ben je nog niet helemaal bekend met de begrippen in dit artikel? Hier leggen we je ze stuk voor stuk uit.

2 Back-ups

RAID is geen back-up, de schijven zijn immers live-kopieën van elkaar. Je kunt echter een back-up maken van je NAS naar een usb-schijf of naar een andere NAS. Op vrijwel iedere NAS met een usb-poort is een back-up naar een externe schijf mogelijk en je kunt dan zelf kiezen waarvan je een back-up wilt hebben. Ook kun je doorgaans een back-up maken naar een andere NAS of zelfs clouddienst. In DSM van Synology ga je voor het maken van back-ups naar het programma Backup en replicatie. Om bij een QNAP-NAS een back-up te maken klik je in het menu op Backup-manager. Via wizards kun je de gewenste back-uptaken instellen.

Je kunt een back-up van data op Je NAS maken naar een externe schijf of een andere NAS.

3 Grotere schijf

Er komt een moment dat je NAS vol is en je meer schijfruimte nodig hebt. Heb je een NAS met een lege schijfpositie, dan kun je doorgaans een extra schijf inprikken. Heb je geen ruimte over, bijvoorbeeld bij een NAS met twee schijfposities, dan zul je de schijven moeten verwisselen. Gebruik je (zoals doorgaans het geval is bij een dualbay-NAS) RAID1 waarbij beide schijven een kopie zijn van elkaar, dan vervang je eerst één van de schijven en bouw je de RAID-configuratie op. Vervolgens vervang je de overgebleven oude schijf ook door een grotere, waarna je na het opbouwen van de RAID-configuratie meer schijfruimte tot je beschikking hebt. Je kunt ook volledig opnieuw beginnen en lege schijven in je NAS zetten. Dan zul je de data opnieuw op je NAS moeten zetten, bijvoorbeeld door een oude schijf te verbinden via usb of eSATA waarna je de gegevens kopieert.

In Synology haal je met File Station in het geval van een lege schijf je bestanden van de oude schijf weer terug.

4 Schijven controleren

Als je installatieproblemen hebt met je NAS, kan het helpen de harde schijven eens goed op fouten te controleren. Hiervoor is het bijvoorbeeld handig om een schijftest uit te voeren, door middel van een diagnostische test van de fabrikant. Sluit daarvoor de schijf aan op een desktopcomputer. Voor bijvoorbeeld Seagate is er SeaTools for Windows dat korte en langere diagnostische tests kan uitvoeren. Soortgelijke programma's zijn beschikbaar voor schijven van WD en Hitachi.

De tools van Seagate om een harde schijf te controleren.

5 Gecrashte schijf

Als een harde schijf in RAID gecrasht is, geeft je NAS een pieptoon. Open het opslagbeheer van je NAS en blader je naar de schijven. Een van de schijven zal hier aangeven dat deze defect is. Deze schijf kun je handmatig vervangen. Het is nu nodig om de RAID-array opnieuw op te bouwen. Meestal heet die optie Herstellen in de NAS-interface, waar je de optie krijgt de nieuwe schijf toe te voegen. Voor RAID1, RAID5 of RAID6 heb je een schijf nodig die minstens net zo groot is als de oude schijf.

In dit geval werken beide schijven correct, maar als dat niet zo is, kun je dat op dit tabblad inzien.

Herstel

6 RAID-recovery

Indien je NAS helemaal niet meer te redden is, kun je de schijven in bijvoorbeeld Ubuntu mounten door alle NAS-schijven met eSATA of usb te verbinden met de pc. Je maakt een Ubuntu-opstart-usb door het iso-bestand te downloaden vanaf de Ubuntu-website. Maak er een opstartbare usb-stick van of brand het op een dvd. In Ubuntu klik je op de Ubuntu-knop, typ je Terminal en druk je op Enter. Typ nu de volgende commando's om je schijf te mounten: sudo -i en daarna apt-get install mdam. Kies tijdens de installatie van mdam voor No configuration. Gebruik daarna het volgende commando: apt-get install lvm2. Ten slotte mount je het volume met mdadm -Asf && vgchange -ay en open je Nautilus om de bestanden in te zien door links op het mapicoon te klikken.

Kies bij de installatie van mdam voor No configuration.

7 Opstarten

Op het moment dat je NAS niet langer wil opstarten, is het aan te raden de NAS even uit te zetten en de stroom er daarna af te halen. Daarna kun je proberen te starten met eerst één schijf of - indien zonder succes - met andere of alle schijven losgekoppeld. Haal wel steeds de stroom eraf. Zorg er ook voor dat er geen usb-apparaten aan zijn gekoppeld. Werken geen van deze stappen, dan blijft alleen de mogelijkheid over om de NAS opnieuw in te stellen.

Zo haal je de schijven eruit van je Synology-NAS.

0 Reactie(s) op: 15 tips om je NAS-problemen op te lossen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.