15 tips om je NAS-problemen op te lossen

Door: redactie-computertotaal | 28 juni 2016 14:40

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

8 Pieptoon

Als de NAS piept, kan dat een aantal redenen hebben, zoals de ventilator die vastzit, de schijf die aan het falen is of een vastgelopen SSD-cache. Je kunt de reden van het piepen inzien in Synology DSM door het Configuratie scherm te openen en te kiezen voor Hardware en stroom. Hiervoor moet je rechtsboven in het scherm wel kiezen voor Geavanceerde modus. Vervolgens bevindt zich bij Pieptoonwerking onderaan de reden voor de huidige toon. Voor QNAP is het nodig de handleiding te raadplegen om de pieptoon te ontcijferen. Zo betekent bijvoorbeeld twee keer een lange piep schijfproblemen, terwijl drie keer een korte of lange toon ventilatorproblemen inhouden. Heb je een ander merk, kijk dan in de handleiding van je NAS of zoek online naar de reden van de piepjes.

Bij Pieptoonwerking kun je instellen waarvoor je NAS allemaal tonen moet afgeven.

9 Admin-wachtwoord

Het wachtwoord van het administratoraccount is op je NAS eenvoudig opnieuw in te stellen. Aan de achterkant van je NAS zit een resetknop. Raadpleeg even de handleiding voor de precieze locatie. Als je deze knop een aantal seconden (vier bij Synology en drie bij QNAP) ingedrukt houdt met bijvoorbeeld een paperclip, hoor je een piepje. Laat daarna de knop meteen los. Na de piep zijn het IP-adres en de DNS-instellingen hersteld en is ook het administratorwachtwoord gereset. Er is nu geen wachtwoord, dus stel dit zelf opnieuw in.

10 NAS herstellen

Als alle hoop verloren is, zit er nog maar één ding op en dat is je NAS volledig opnieuw instellen. Hiervoor ga je opnieuw naar de achterkant van de NAS en houd je de resetknop ingedrukt. Dat doe je voor Synology eerst weer vier seconden totdat je een piep hoort. Daarna houd je de resetknop opnieuw vier seconden ingedrukt totdat de NAS opnieuw piept en nu ook het lampje aan de voorkant oranje knippert. Heb je een QNAP-NAS, dan houd je de knop aan één stuk tien seconden lang ingedrukt. De NAS wordt nu opnieuw ingesteld. Je kunt vervolgens de NAS vanaf de pc opnieuw opzetten.

Op http://find.synology.com kun je eenvoudig via de browser een NAS opzetten.

Beheer

11 Netwerkproblemen

Als je de NAS niet op het netwerk ziet, kan het helpen de lokale firewall eens goed te controleren. Met name firewalls van ZoneAlarm en Kaspersky staan erom bekend problemen te veroorzaken met NAS'en. Zelfs als de firewalls van die twee uitgeschakeld staan, kunnen ze storen. Een alternatief is om de NAS direct met de computer te verbinden door middel van een ethernetkabel. Daarna kun je de Synology Assistant of Qfinder Pro gebruiken en deze vervolgens zoals normaal opzetten. Nadat dat proces voltooid is, kun je de NAS weer met het netwerk verbinden en hopelijk er weer verbinding mee maken.

De checklist voor als je verbindingsproblemen hebt.

12 Updates

Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om je NAS up-to-date te houden. Belangrijke beveiligingsupdates verschijnen regelmatig en als die niet op tijd gepatcht worden, loop je bijvoorbeeld het risico slachtoffer te worden van ransomware. Je controleert op updates door naar het configuratiescherm van je NAS te gaan en te kiezen voor Bijwerken en herstellen in DSM of Systeeminstellingen / Firmware Update voor QNAP. Vervolgens wordt naar updates gezocht.

Zorg ervoor dat de nieuwste software-versies automatisch worden geïnstalleerd.

13 Meer geheugen

NAS'en worden vaak geleverd met maar beperkt geheugen. Je kunt op een Synology-NAS controleren hoeveel RAM er gebruikt wordt door naar het hoofdmenu te gaan en te kiezen voor Broncontrole / Geheugen. Op een QNAP ga je naar het Configuratiescherm / Systeem Status / Systeembronnen bekijken / Geheugen gebruik. Als er nog maar heel weinig geheugen vrij is, kan een RAM-upgrade nuttig zijn. Helaas hebben maar weinig modellen ondersteuning voor een RAM-upgrade, het geheugen is vaak vastgesoldeerd aan het moederbord. De lijst met ondersteunde modellen vind je voor Synology hier, daar staat ook meteen het type geheugen. Voor QNAP vind je hier meer informatie over het upgraden van het geheugen.

Maar weinig modellen ondersteunen een RAM-upgrade.

14 Pakketten

Om te zorgen dat je NAS goed blijft werken, kan het geen kwaad een keer in de maand kritisch de geïnstalleerde pakketten door te nemen. Hoe minder toepassingen actief zijn, hoe meer geheugen er beschikbaar is voor andere applicaties en hoe sneller je NAS werkt. Je verwijdert overbodige pakketten door naar het Package Center (DSM) of App Center (QNAP) te gaan en de lijst met geïnstalleerde pakketten te raadplegen. Klik op een app die je nooit gebruikt, waarna je de optie krijgt deze uit te schakelen of te verwijderen.

Links kun je kiezen voor My Apps om alle geïnstalleerde toepassingen te beheren.

15 Windows Verkenner

Als je Windows Verkenner opent en in de adresbalk het adres van je NAS intypt en op Enter drukt, vraagt Windows om de inloggegevens van je NAS. Je kunt in dat venster een vinkje plaatsen bij Mijn referenties onthouden om deze gegevens te bewaren. Echter, bij veel Windows-pc's wordt dit maar niet onthouden, ongeacht de Windows-versie. Het is mogelijk om de gegevens handmatig toe te voegen, zodat Windows het wel onthoudt. Hiervoor ga je naar Configuratiescherm / Gebruikersaccounts / Referentiebeheer. Vervolgens klik je op Windows-referenties en klik je op Windows-referentie toevoegen. Hier vul je de gegevens in van je NAS waarna Windows deze wel zou moeten onthouden.

Vanuit Windows-referentie toevoegen is het mogelijk handmatig je NAS-inloggegevens op te slaan.

0 Reactie(s) op: 15 tips om je NAS-problemen op te lossen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.