15 tips voor een slanke notebook

Door: Maikel Dijkhuizen | 31 maart 2010 10:20

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Niets is zo irritant als een ontzettend trage notebook, die razendsnel uw accu leegslurpt. Hoog tijd om het energieverbruik van uw notebook aan banden te leggen en tegelijkertijd de prestaties aanzienlijk op te schroeven. Dankzij deze vijftien tips haalt u het optimale uit uw notebook!

Dit artikel bestaat uit drie pagina’s:

Pagina 1 (huidige pagina)

- Energiebeheer

- Energiebeheer (2)

- Sneller afsluiten

- Draadloze netwerkadapter

- Weg met die software

Pagina 2

- Readyboost

- Vista battery saver

- Visuele effecten

- Opstartitems uitschakelen

- Opruimen!

Pagina 3

- Schijfdefragmentatie plannen

- Minder lawaai

- Energierapport

- Notebook hardware control

- Notebook hardware control (2)

Energiebeheer

Hoe minder energie uw notebook verbruikt, hoe langer de accu logischerwijs meegaat. Het is daarom verstandig om uw energie-instellingen nauwkeurig te bekijken. Ga naar Start / Configuratiescherm / Energiebeheer. Onder Energieschema’s (Voorkeurschema’s in Vista en Windows 7) selecteert u het schema dat zuinig met uw accu omgaat of juist zorgt voor maximale prestaties. In XP past u de instellingen van het schema eenvoudig aan. Zo stelt u bijvoorbeeld in dat uw notebook in de slaapstand of stand-by modus schakelt als het systeem een bepaalde tijd niet actief is. Op het tabblad Geavanceerd geeft u aan welke actie Windows moet ondernemen als u het beeldscherm dichtklapt. U bespaart veel energie als u hier de optie Slaapstand selecteert.

Als u een zuinig energieschema selecteert, houdt de batterij van de notebook het langer vol.

Energiebeheer (2)

Vista en Windows 7 hebben meer mogelijkheden dan XP om de instellingen te veranderen. In het menu Energiebeheer klikt u op De schema-instellingen wijzigen. U belandt dan in een scherm waar u de opties voor Slaapstand en het Beeldscherm aanpast. Ook de helderheid van het scherm wijzigt u eenvoudig via de schuifknop (alleen Windows 7). Wenst u nog meer controle? Klik dan op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Bij Multimedia-instellingen schakelt u bij het afspelen van video de optie Videokwaliteit optimaliseren in (alleen Windows 7) en regelt u het energiebeheer voor de processor. Selecteer bij Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk onder Modus voor energiebesparing de optie Maximale energiebesparing. Verder kunt u er in Windows 7 via Instellingen voor de bureaubladachtergrond voor kiezen om de diavoorstelling van wallpapers automatisch stop te zetten zodra u werkt op de accu.

Met enkele subtiele wijzigingen ontlast u de accu.

Sneller afsluiten

Veel instellingen zitten diep verborgen in Windows, maar met de nuttige applicatie Ultimate Windows Tweaker haalt u ze gemakkelijk tevoorschijn. Dit programma vormt door de geringe bestandsgrootte nauwelijks een belasting voor het systeem. U downloadt de nieuwste versie hier. Het programma is alleen beschikbaar voor Vista en Windows 7. Start Ultimate Windows Tweaker en ga in het menu naar System Performance. Door de drie schuifknoppen naar links te plaatsen, schakelt uw systeem sneller uit. Er wordt namelijk niet gewacht op openstaande services en applicaties. Bekijk ook de overige instellingen nauwkeurig, want deze tool bevat maar liefst 150 opties om uw systeem te optimaliseren.

Sluit Windows zo snel mogelijk af.

Draadloze netwerkadapter

Een simpele manier om de accuduur te verlengen is het uitzetten van de draadloze netwerkadapter als u niet op internet actief bent. Wanneer u bijvoorbeeld een film bekijkt of muziek luistert, dan is het natuurlijk onzin dat uw notebook verbonden is met internet. Zeker als u in een omgeving bent zonder wifi, is het zinloos om de netwerkadapter te laten zoeken naar een beschikbare verbinding. Op alle hedendaagse notebooks bevindt zich een switchtoets om deze optie eenvoudig in of uit te schakelen. Op deze manier bespaart uw notebook veel stroom.

Gebruik wifi alleen als u online bent of met een ander netwerk bent verbonden.

Weg met die software!

Wanneer u een nieuwe notebook hebt gekocht, bevat deze meestal ontzettend veel voorgeïnstalleerde software waar u zelf niet om hebt gevraagd. Denk maar eens aan probeerversies van antiviruspakketten, Office en verschillende toolbars. Vaak zijn het ook nog eens zware toepassingen, waardoor ze uw notebook vertragen en veel ruimte innemen op uw harde schijf. Met PC Decrapifier maakt u daar direct een einde aan. Deze tool deïnstalleert namelijk de meeste overbodige software. Zodra u het opstart, maakt u eerst een herstelpunt. Indien er iets onverwacht misgaat, keert u dan altijd terug naar de oude situatie. Plaats vinkjes voor de programma’s die u liever kwijt dan rijk bent.

Voordat u PC Decrapifier gebruikt, creëert u eerst een herstelpunt.

0 Reactie(s) op: 15 tips voor een slanke notebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.