15 tips voor storingsvrij printen

Door: Kees Krick | 24 februari 2012 15:28

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Moderne printers bieden een heel scala aan leuke en handige mogelijkheden. Om er optimaal gebruik van te maken is het wel nodig om de juiste instellingen te selecteren. Mocht er een keertje iets fout gaan, dan is het wel zo prettig als u dit snel en eenvoudig kunt verhelpen. Wij geven u daarom vijftien tips.

1. Het juiste stuurprogramma

Elke printer heeft andere mogelijkheden. Daarom worden er altijd stuurprogramma's (drivers) meegeleverd, die u meestal moet installeren voordat u de printer voor het eerst op de computer aansluit en inschakelt. Als alles goed gaat staat uw printer daarna in het overzicht vermeld dat u opvraagt door te gaan naar Start / Apparaten en printers. Mocht hier desondanks niet de juiste printer vermeld staan, klik er dan met rechts op en kies Eigenschappen van printer. Ga naar tabblad Geavanceerd en kies bij Stuurprogramma het juiste printermodel, na deze eventueel eerst toegevoegd te hebben met de Wizard Printer­stuurprogramma toevoegen via de knop Nieuw.

Op het tabblad Geavanceerd zijn de juiste stuurprogramma's te selecteren.

2. Een testpagina geeft zekerheid

Misschien wel de handigste manier om snel en eenvoudig na te gaan of uw printer naar behoren functioneert, is het afdrukken van een testpagina. Klik op Start / Apparaten en printers, klik met rechts op de printer en kies de optie Eigenschappen van printer. Op tabblad Algemeen vind u de knop Testpagina afdrukken. Het printje, dat als alles goed werkt al na enkele seconden uit de printer komt rollen, bevat meteen een handig overzicht van de hardware en de gebruikte stuurprogramma's. Altijd handig wanneer u een hardnekkig probleem bij de leverancier wilt melden.

Een juist afgedrukte testpagina bevestigt dat de printer naar behoren werkt.

3. Problemen oplossen

Er is iets mis als de testpagina niet verschijnt. Controleer dan of de printer wel aan staat en of de (usb)kabel stevig op zowel printer als computer is aangesloten. Kijk vervolgens of er een boodschap op het schermpje van de printer staat en of er lampjes knipperen die u proberen duidelijk te maken dat er iets aan de hand is. Het kan zijn dat er geen papier in de lade ligt, er een inktcapsule ontbreekt, of er te weinig inkt over is. Blijft het een raadsel, laat Windows u dan helpen. Klik met rechts op de printer en kies Problemen oplossen.

Als de printer niet werkt is het de kunst om de kink in de kabel te vinden.

4. Printer delen

Ook al koppelt u de printer met een usb-kabel aan één pc, dan nog kan de printer (draadloos) gedeeld worden met alle andere pc's in uw thuisnetwerk. Op de computer met de printer gaat u naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum. In de linkerkolom klikt u op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Kies bij het netwerkprofiel waar (huidig profiel) achter staat bij Bestands- en printerdeling voor Bestands- en printerdeling inschakelen. Daarna gaat u naar Start / Apparaten en printers, klikt met rechts op de printer, kiest Eigenschappen van printer, gaat naar tabblad Delen en zet een vinkje bij Deze printer delen.

Eén printer kan door iedereen in huis gebruikt worden.

5. Netwerkprinter selecteren

Op de andere computer(s) in het thuisnetwerk gaat u naar Start / Apparaten en printers. Klik bovenin op Een printer toevoegen en kies de tweede optie Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetooth-printer toevoegen. Na een paar tellen verschijnt als het goed is uw printer in beeld. Selecteer het apparaat en klik op Volgende. Er wordt verbinding gemaakt en de benodigde stuurprogramma's worden automatisch opgehaald en geïnstalleerd. Klik nogmaals op Volgende. Nu kunt u met een druk op de knop een testpagina afdrukken. Zo weet u zeker dat de printer echt bereikbaar is. Overigens moet die andere pc wel aan staan om op de printer te kunnen afdrukken.

Op de andere pc's hoeft u alleen de netwerkprinter maar op te zoeken.

0 Reactie(s) op: 15 tips voor storingsvrij printen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.