© PXimport

15 tips voor storingsvrij printen

Geplaatst: 24 februari 2012 - 13:28

Aangepast: 16 november 2022 - 10:22

Kees Krick

Moderne printers bieden een heel scala aan leuke en handige mogelijkheden. Om er optimaal gebruik van te maken is het wel nodig om de juiste instellingen te selecteren. Mocht er een keertje iets fout gaan, dan is het wel zo prettig als u dit snel en eenvoudig kunt verhelpen. Wij geven u daarom vijftien tips.

1. Het juiste stuurprogramma

Elke printer heeft andere mogelijkheden. Daarom worden er altijd stuurprogramma's (drivers) meegeleverd, die u meestal moet installeren voordat u de printer voor het eerst op de computer aansluit en inschakelt. Als alles goed gaat staat uw printer daarna in het overzicht vermeld dat u opvraagt door te gaan naar Start / Apparaten en printers. Mocht hier desondanks niet de juiste printer vermeld staan, klik er dan met rechts op en kies Eigenschappen van printer. Ga naar tabblad Geavanceerd en kies bij Stuurprogramma het juiste printermodel, na deze eventueel eerst toegevoegd te hebben met de Wizard Printer­stuurprogramma toevoegen via de knop Nieuw.

© PXimport

Op het tabblad Geavanceerd zijn de juiste stuurprogramma's te selecteren.

2. Een testpagina geeft zekerheid

Misschien wel de handigste manier om snel en eenvoudig na te gaan of uw printer naar behoren functioneert, is het afdrukken van een testpagina. Klik op Start / Apparaten en printers, klik met rechts op de printer en kies de optie Eigenschappen van printer. Op tabblad Algemeen vind u de knop Testpagina afdrukken. Het printje, dat als alles goed werkt al na enkele seconden uit de printer komt rollen, bevat meteen een handig overzicht van de hardware en de gebruikte stuurprogramma's. Altijd handig wanneer u een hardnekkig probleem bij de leverancier wilt melden.

© PXimport

Een juist afgedrukte testpagina bevestigt dat de printer naar behoren werkt.

3. Problemen oplossen

Er is iets mis als de testpagina niet verschijnt. Controleer dan of de printer wel aan staat en of de (usb)kabel stevig op zowel printer als computer is aangesloten. Kijk vervolgens of er een boodschap op het schermpje van de printer staat en of er lampjes knipperen die u proberen duidelijk te maken dat er iets aan de hand is. Het kan zijn dat er geen papier in de lade ligt, er een inktcapsule ontbreekt, of er te weinig inkt over is. Blijft het een raadsel, laat Windows u dan helpen. Klik met rechts op de printer en kies Problemen oplossen.

© PXimport

Als de printer niet werkt is het de kunst om de kink in de kabel te vinden.

4. Printer delen

Ook al koppelt u de printer met een usb-kabel aan één pc, dan nog kan de printer (draadloos) gedeeld worden met alle andere pc's in uw thuisnetwerk. Op de computer met de printer gaat u naar Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / Netwerkcentrum. In de linkerkolom klikt u op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen. Kies bij het netwerkprofiel waar (huidig profiel) achter staat bij Bestands- en printerdeling voor Bestands- en printerdeling inschakelen. Daarna gaat u naar Start / Apparaten en printers, klikt met rechts op de printer, kiest Eigenschappen van printer, gaat naar tabblad Delen en zet een vinkje bij Deze printer delen.

© PXimport

Eén printer kan door iedereen in huis gebruikt worden.

5. Netwerkprinter selecteren

Op de andere computer(s) in het thuisnetwerk gaat u naar Start / Apparaten en printers. Klik bovenin op Een printer toevoegen en kies de tweede optie Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetooth-printer toevoegen. Na een paar tellen verschijnt als het goed is uw printer in beeld. Selecteer het apparaat en klik op Volgende. Er wordt verbinding gemaakt en de benodigde stuurprogramma's worden automatisch opgehaald en geïnstalleerd. Klik nogmaals op Volgende. Nu kunt u met een druk op de knop een testpagina afdrukken. Zo weet u zeker dat de printer echt bereikbaar is. Overigens moet die andere pc wel aan staan om op de printer te kunnen afdrukken.

© PXimport

Op de andere pc's hoeft u alleen de netwerkprinter maar op te zoeken.

6. Standaardprinter

Hebt u meerdere printers in huis, of zijn er op de pc programma's geïnstalleerd die zich als virtuele printer voordoen (om bijvoorbeeld vanuit een tekstverwerker pdf-bestanden aan te maken), dan kan het gebeuren dat uw printjes alsmaar op de verkeerde plek terechtkomen. Dit lost u op door de gewenste printer aan te wijzen als standaardprinter. U gaat weer naar Start / Apparaten en printers en klikt met rechts op de printer. Kies dan de optie Als standaardprinter instellen. Er verschijnt een vinkje op het pictogram. Zodra u nu vanuit een programma print, zal standaard deze printer uitgekozen worden.

© PXimport

Wijs de enige of de meest gebruikte printer aan als standaardprinter.

7. Optimale instellingen

Het is verstandig om via Start / Apparaten en printers uw printer zo in te stellen dat het gros van de printjes zonder extra inspanning goed uit het apparaat komt rollen. Klik met rechts op de printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken. U ziet meerdere tabbladen vol opties die voor elke printer weer anders kunnen zijn. Moet u na het printen van een document telkens de pagina's op volgorde leggen? Zet dan een vinkje bij Omgekeerde volgorde zodat de pagina's netjes opvolgend zijn. Stel het juiste papierformaat in, zodat de lay-out klopt en alle tekst op het vel past. Meestal zal dit A4 zijn.

© PXimport

Stel de printer eenmalig juist in, zodat de meeste prints direct goed zijn.

8. Papierkeuze en afdrukkwaliteit

Heeft uw printer meerdere papierlades, dan kunt u aangeven welke er gebruikt moet worden. Kies ook de juiste papiersoort, want dat bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de afdruk. Voor algemeen, dagelijks gebruik voldoet Gewoon papier en een printkwaliteit van Tekst of Concept. Met name bij foto's is het extreem belangrijk dat u de exacte papiersoort selecteert en de hoogste printkwaliteit instelt (zoals Beste foto). Verder kan er staand maar ook liggend geprint worden. Meestal staat een printer ingesteld op Staand, want waar nodig kan dit voor een document altijd nog aangepast worden in bijvoorbeeld een tekstverwerker zoals Word.

© PXimport

Kies de goede papiersoort en stel een afdrukkwaliteit die past bij het doel van de print.

9. Besparen op tijd en inkt

Print u doorgaans documenten waarbij kleur en een hoge kwaliteit niet echt nodig zijn? Dan kunt u veel langer met uw inktpatronen doen door slim met de instellingen te spelen. U verbruikt dan een stuk minder inkt en bespaart hiermee flink wat geld. Kies hiertoe de kwaliteitsoptie Concept, zet een vinkje bij Grijswaarden en eventueel ook bij Hoge snelheid. Er wordt dan aanzienlijk minder inkt verstookt en nagenoeg alleen gebruikgemaakt van de (vaak veel grotere) zwarte inktpatroon. Daarnaast zijn uw printjes zo veel sneller klaar. Een kleurenprint nodig? Vergeet dan niet om vanuit het programma de instellingen tijdelijk op kleur te zetten.

© PXimport

Vaak is een eenvoudige zwart-witafdruk meer dan genoeg.

10. Speciale functies

Via de afdrukeigenschappen is het vaak mogelijk om meerdere pagina's van een document te combineren op één velletje papier, dubbelzijdig te printen, of een document dat eigenlijk voor een groter papierformaat zoals A3 bedoeld is te verkleinen zodat het alsnog op een A4-tje past. Vaak kan ook de paginavolgorde nog veranderd worden, zodat bij juist vouwen, stapelen en snijden een leuk boekwerkje ontstaat. Dit soort speciale opties zijn erg printer-specifiek. Als de printer het niet zelfstandig kan, is veel alsnog mogelijk via het afdrukdialoog van programma's zoals Word en Excel. Ook allerlei printerinstellingen en afdrukeigen-schappen zijn vanuit programma's te wijzigen.

© PXimport

Speciale functies selecteert u bij de printer, of in het afdrukdialoog van het programma.

11. Vlekkerig papier

Na verloop van tijd kunnen er plotseling nare inktvlekken op het papier verschijnen. Dat is een teken dat het moment is aangebroken om de printkop eens goed onder handen te nemen. Er kan zich namelijk inkt ophopen aan de onderzijde van de printkop, en die inkt komt nu op het papier terecht. In de printer zit een schoonmaakmechanisme en een opvangbakje voor overtollige inkt. Daarmee lost u het op. Ga naar Start / Apparaten en printers, klik met rechts op de printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Ga naar het tabblad waar u de keuze Printkop reinigen tegenkomt (bijvoorbeeld tabblad Hulpprogramma's) en voer dit proces uit.

© PXimport

Reinig af en toe de printkop als er ineens vlekken inkt op het papier verschijnen.

12. Spuitkanaaltjes ontstoppen

Er kan meer misgaan met de printkop: de kleine openingen die in de printkop van een inkjet zitten kunnen verstopt raken, waardoor er geen inkt meer uit kan stromen. Dunne lijntjes op het papier blijven dan wit. Daar zit dus geen inkt. Dit kan bij één of meer kleuren optreden en bij zowel tekst als afbeeldingen of foto's. Kies in dat geval op het tabblad uit de vorige tip voor de optie Spuitkanaaltjes controleren. De printer zal nu een lijntjespatroon op een vel papier afdrukken. Hiermee controleert u of alle spuitmondjes naar behoren werken. Ook hier moet Printkop reinigen de oplossing bieden.

© PXimport

Aan de hand van een lijntjespatroon controleert u op verstopte spuitmondjes.

13. Printkop uitlijnen

Een inktjet werkt met meerdere inktpatronen en per kleur zitten er gaatjes (spuitmondjes) in de printkop. Het is belangrijk dat elke kleurspat op de juiste plek op het papier terechtkomt. Verschuiven de gekleurde inktspatjes ten opzichte van elkaar, dan kloppen samengestelde kleuren niet en ziet bijvoorbeeld een foto er foeilelijk uit. Op nog steeds hetzelfde tabblad kiest u ditmaal de optie Printkop uitlijnen om het probleem te verhelpen. Er worden genummerde lijnpatronen op een vel papier afgedrukt en op het scherm geeft u aan welke exemplaren er het beste uitzien. Soms is dat best lastig. Moderne printers kunnen het gelukkig automatisch.

© PXimport

Controleer welk lijntjespatroon het beste op papier staat en selecteer dat op het scherm.

14. Nare vastlopers

Papier kan in een printer vastlopen. Dat klinkt misschien onschuldig, maar pas op, er zitten erg kwetsbare onderdelen in uw printer. Open eerst alle klepjes die u kunt vinden om te zien waar het probleem ergens zit. Schuif papierresten voorzichtig uit het apparaat. Zet hierbij zo min mogelijk kracht en ontzie vooral de printkop en de diverse bewegende onderdelen. Gebeurt dit regelmatig? Ga dan na of de aandrukschuif in de papierbak niet te strak tegen het papier aangedrukt zit, maar ook of u wel een voor deze printer geschikte papiersoort gebruikt. Met name de dikte van het papier luistert erg nauw.

© PXimport

Vastlopers lijken onschuldig maar kunnen flink wat schade in uw printer aanrichten.

15. Laat foto's sprankelen

Komen uw foto's met lelijke of minder sprekende kleuren uit de printer rollen? Het is erg belangrijk dat u de juiste papiersoort selecteert bij de afdrukinstellingen. Dat kan bij de printer zelf, maar ook rechtstreeks vanuit het fotoprogramma. Kijk op het pak fotopapier welke instelling geadviseerd wordt. Het mooiste resultaat krijgt u door inkt en papier van het printermerk zelf te gebruiken. Alles is dan optimaal op elkaar afgestemd, maar het is vaak wel een van de duurdere opties. Neemt u papier van een ander merk, kijk dan op de website van de leverancier of er een printprofiel beschikbaar is. Installeren doet u via kleurbeheer in het configuratiescherm van Windows.

© PXimport

Met inkt en papier van het printermerk drukt u eenvoudig de mooiste foto's af.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten