2-bay nas-systemen getest

Door: Edmond Varwijk | 21 juni 2019 06:41

Review

Een nas kan in het netwerk vele functies vervullen. Je kunt het gebruiken als back-upoplossing, om foto’s en video’s te streamen, om een virtuele machine te hosten of om een eigen cloud te bouwen met wereldwijde toegang tot je eigen documenten. De nas met twee schijven geldt daarbij door zijn prijs als dé ideale instapper. Wat bieden deze apparaten en wat is de juiste keuze?

Wat is de beste 2-bay nas?

 • Synology DS218+
 • QNAP TS-251B
 • Asustor AS3102T v2
 • QNAP TS-228A
 • Synology DS218play
 • QNAP TS-253Be
 • Asustor AS1002T v2
 • Synology DS218j
 • WD My Cloud EX2 Ultra
 • Asustor AS4002T

De vraag “welke nas moet ik kopen?” is makkelijker gesteld dan beantwoord. De keuze is afhankelijk van veel factoren die de koper ook nog eens elk individueel moet afwegen. Nog lastiger wordt het als je niet alleen je huidige gebruik maar ook rekening wilt houden met je toekomstige gebruik. Een functie die je nu nog niet kent of denkt niet te gebruiken, kun je morgen om verlegen zitten. Soms kun je die functie gewoon zelf toevoegen, maar niet alle nas-merken zijn daar even scheutig mee en bovendien zijn bepaalde functies niet altijd voor alle modellen van een merk beschikbaar.

De functionaliteit van een nas is altijd in ontwikkeling, zoals hier de aanstaande Plex mediaserver voor bepaalde Asustor-modellen (nu nog in bèta).

Hardware, OS, packages en apps

Een nas is een hechte combinatie van hard- en software. Bepaal je bij een pc zelf welk besturingssysteem je installeert en welke applicaties je gebruikt, die vrijheid heb je bij een nas niet. De fabrikant bepaalt het besturingssysteem, de beschikbare applicaties (apps, packages) en zelfs welke apps voor je smartphone en tablet jij kunt gebruiken in combinatie met zijn nas. Bij aanschaf enkel en alleen letten op de hardware-specificaties van de nas is dus niet verstandig, maar alleen letten op de beschikbare software evenmin. De basis van de functionaliteit van de nas is het besturingssysteem. En hoewel Asustor ADM, QNAP QTS en Synology DSM veel op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen. DSM van Synology beoordelen wij als het meest complete en gebruiksvriendelijke nas-besturingssysteem gevolgd door QTS en dan ADM. Cloud OS van Western Digital is wel zeer gebruiksvriendelijk, maar biedt weinig extra functionaliteit. Handig voor wie een nas wil voor back-up en eenvoudige taken, minder geschikt voor wie meer wil dan dat.

DSM van Synology beoordelen wij als het meest complete en gebruiksvriendelijke nas-besturingssysteem.

Niet echt groen

Het besef dat we wel iets beter op het milieu en specifiek op het gebruik van plastic mogen letten, lijkt bij de nas-producenten nog niet echt doorgedrongen. Een oranje milieucontainer is geen overbodige luxe bij een test als deze, het aantal nutteloze plasticjes en plakkers is namelijk enorm. Stroomkabels zitten zonder uitzondering in een zakje, net als de voor betrouwbaar gebruik doorgaans toch al veel te strak opgevouwen lan-kabel. Elke voeding is in plastic gewikkeld en QNAP ‘beschermt’ zelfs de hardeschijfsledes met folie tegen krassen, terwijl die na installatie toch achter de deur van de nas verdwijnen.

ARM of Intel

Een belangrijk verschil binnen alle modellen is het gebruik van een ARM- of Intel-processor. ARM is vaak energiezuiniger, daar waar Intel iets meer rekenkracht biedt. Intel-processors bieden bijna allemaal hardwarematige transcodering van films zodat deze in een geoptimaliseerd formaat naar een smartphone of tablet gestreamd kunnen worden. De meeste ARM-processors kunnen dit niet, maar de eerste uitzonderingen hierop zijn de Realtek RTD1295 en de nog iets nieuwere RTD1296 die we aantreffen in de QNAP TS-228A en de Synology DS218play. Dit zijn 64-bit ARM-processors die 4K-media kunnen afspelen én transcoderen. Functies waar je nog wel echt een Intel-processor voor nodig hebt zijn vooral virtualisatie (m.u.v. Docker) en het gebruik van de nas als mediaspeler via een op een hdmi-poort aangesloten monitor (zoals sommige modellen van QNAP en Asustor kunnen).

QNAP en Synology stimuleren merkentrouw met de mogelijkheid meerdere nas-apparaten van het eigen merk vanuit één centrale plaats te beheren.

Apps versus apps

Functies als het delen van documenten en het aanmaken van gebruikers zitten in elk nas-besturingssysteem. Geavanceerde functies, zoals synchronisatie met OneDrive of Google Drive, een downloadserver of virtualisatie moet je zelf toevoegen door de installatie van een app of package. Een aantal hiervan is bij alle merken wel aanwezig en van vergelijkbare kwaliteit, maar dat is niet altijd zo. Inzicht in de beschikbare uitbreidingen voor een bepaald model nas kun je opdoen door op de website van de fabrikant de downloads voor dat model te bekijken. Lastiger is het om uitbreidingen onderling te vergelijken, want daarvoor is eigenlijk toegang tot een nas van dat merk nodig. De verschillen kunnen namelijk best groot zijn. Zo biedt de Acronis-package bij QNAP back-up voor smartphones en tablets, terwijl die bij Western Digital alleen een koppeling naar de Acronis-webshop toevoegt. En waar de Docker-apps van Synology en QNAP je helpen een container te downloaden, ontbreekt dat gemak bij Asustor.

Schijfconfiguraties

Om de gegevens op de nas te beschermen tegen het falen van de opslag in de nas, is het aan te raden de twee schijven in een RAID1 te configureren. Elk bestand wordt dan op beide schijven in de nas weggeschreven, waardoor, als een van de twee defect raakt, je nog altijd de beschikking hebt over je bestanden. Dit kost dan wel de helft van de totale opslag, maar brengt wel zekerheid. Heb je geen RAID1 nodig, dan kun je kiezen voor twee losse schijven: JBOD, waarbij de opslag wordt samengevoegd of RAID0, waarbij de samenvoeging wordt geoptimaliseerd voor snelheid. Elke configuratie heeft zijn eigen voordelen, het risico gegevens te verliezen wanneer een schijf stuk gaat, geldt voor allemaal.

Asustor AS1002T v2

De AS1002T v2 is de goedkoopste nas in de test. Ondanks de lage prijs biedt het een ruime functionaliteit. Al is het besturingssysteem iets minder krachtig en uitgebreid dan dat van Synology en QNAP, maar daardoor biedt het zeker de beginnende gebruiker meer rust. Deze v2 is in vergelijking tot de vorige AS1002T uitgerust met een iets snellere processor en een usb 3.1-poort, voor het overige zijn de specificaties onveranderd gebleven. De 512 MB RAM volstaat voor de meeste taken, mits ze niet allemaal tegelijk worden uitgevoerd en met slechts een beperkt aantal gebruikers. Hardwarematig transcoderen en virtualisatie ontbreken. De AS1002T v2 is een ideale instapper die de vergelijking met de Synology DS218j goed doorstaat, met meer apps die soms wel iets minder mooi zijn. Een eigen cloud bouw je in een handomdraai.

De AS1002T v2 is het licht verbeterde instapmodel van Asustor.

Asustor AS1002T v2

Prijs
€ 159,–
Website
www.asustor.com/nl/
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Eigen cloud
 • Cloud-synchronisatie
 • Mobiele apps
 • Minpunten
 • Aan-uitknop achterzijde
 • Geen hardwarematig transcoderen
 • Geen virtualisatie

Asustor AS3102T v2

Ook dit is een update van het vorige model met een iets snellere processor en een tweede netwerkpoort, 2GB RAM en meerdere usb 3.0-poorten aan voor- en achterzijde. De Intel Celeron-processor beschikt over een interne HD Graphics 400 grafische processor waarmee je via de hdmi-poort direct tv of film kunt weergeven of via Asustor Portal op het web kunt surfen of Netflix kunt kijken. De hardwarematige transcoding komt goed tot zijn recht in combinatie met bijvoorbeeld de Plex Mediaserver. Back-uppen, bestanden en mappen delen of een eigen cloud opzetten is snel geregeld. Een aantal apps van derden is vaak net even minder mooi verzorgd dan bij QNAP en Synology. Met Linux Center kun je de nas gebruiken als Linux-pc met Debian 8 erop geïnstalleerd.

De AS3102T v2 is met zijn verbeteringen een nog betere allrounder geworden.

Asustor AS3102T v2

Prijs
€ 229,–
Website
www.asustor.com/nl/
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Transcoderen
 • Mediafunctionaliteit
 • Virtualisatie
 • Cloud-synchronisatie
 • Mobiele apps
 • Minpunten
 • Aan-uitknop achterzijde

Niet altijd goedkoper

Hoewel een 2-bay-nas minder kost dan een model met vier of meer schijven, is de 2-bay-versie niet altijd de goedkoopste oplossing. Dit komt door de harde schijven die je er nog apart bij moet kopen. Om de gegevens op de nas te beschermen, zit je bij een 2-bay-nas vast aan RAID1, en die techniek halveert de opslagcapaciteit. Twee schijven van 10 TB leveren dan geen 20 TB maar slechts 10 TB opslagruimte op. Koop je een duurdere 4-bay-nas dan kun je kleinere schijven gebruiken waarvan relatief meer opslagcapaciteit overblijft. Vier schijven van 4 TB leveren 12 TB opslagcapaciteit op en zijn samen 180 euro goedkoper, en dat is minder dan het prijsverschil tussen de Synology DS218j en DS418j.

Het grote prijsverschil tussen de harde schijven en het grote verlies aan opslagcapaciteit van RAID1 maakt dat een 2-bay-nas niet altijd de goedkoopste keuze is.

Asustor AS4002T

De AS4002T beschikt over drie netwerkpoorten waarvan één 10 gigabit. Om hier ten volle gebruik van te maken, is er minimaal een 10gigabit-switch en een tweede apparaat met zo’n razendsnelle aansluiting nodig, en dat is in het thuisnetwerk zeker nog niet standaard. Is dat er allemaal wel, dan haal je met deze AS4002T snelheden ver boven de 300 MB/s. De AS4002T is uitgerust met een Marvell Armada 7020 ARM-processor en 2 GB ram, wat voldoende is voor de meeste toepassingen. Transcoderen ontbreekt, evenals bij gebrek aan een hdmi-poort de mogelijkheid tot inzet als standalone mediaspeler, Linux-machine of Asustor Portal. Dat maakt deze nas vooral interessant voor snelle back-ups en de centrale opslag van echt grote bestanden.

De AS4002T is met de 10GbE-poort razendsnel, mits ook het netwerk die snelheid ondersteunt.

Asustor AS4002T

Prijs
€ 279,–
Website
www.asustor.com/nl/
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • 10Gbit/s-netwerkaansluiting
 • 3 netwerkaansluitingen
 • Minpunten
 • Geen hardwarematig transcoderen
 • Geen virtualisatie

QNAP TS-228A

De TS-228A lijkt met zijn strakke witte behuizing in niets op de andere apparaten in deze test. Toch is het een echte nas dankzij de 64-bit Realtek RTD1295-processor en 2 GB ram. Opvallend is echter dat de 4K-transcoding die deze processor op papier biedt, op de TS-228A niet werkt. De oorzaak ligt bij QNAP, zij heeft deze functie niet geïmplementeerd, omdat het prioriteit heeft gegeven aan het ondersteunen van snapshots: back-ups van alle opslag op de nas waar je na een calamiteit altijd naar terug kunt keren. Vermoedelijk is het een marketingkeuze om deze budget-nas vooral niet te veel te laten concurreren met de duurdere modellen, en dat is jammer, want verder voldoet de TS-228A prima. Het QTS-besturingssysteem van QNAP is uitgebreid, maar heeft nog wel wat ruwe randjes, zoals onvertaalde delen en vensters die lang niet altijd beeldvullend kunnen worden gemaakt, waardoor belangrijke opties en systeeminformatie niet direct zichtbaar zijn.

De focus van de QNAP TS-228A ligt meer bij de opslag dan bij media.

QNAP TS-228A

Prijs
€ 174,–
Website
www.qnap.com/nl-nl/
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Software
 • Apps
 • Minpunten
 • Venstermanagement
 • Geen virtualisatie
 • Geen 4K-transcodering

QNAP TS-251B

Waar QNAP vaak opvalt met hoogwaardige behuizingen, valt deze plastic TS-251B wat tegen. Gelukkig maakt de inhoud veel goed, want de Intel Celeron is samen met de maar liefst 4 GB ram een prima basis voor een veelzijdige nas. Hoogtepunten zijn de 4K-transcoding, de audio in- en uitgang, de hdmi-poort en het PCIe-uitbreidingsslot waar bijvoorbeeld een 10Gbit-netwerkkaart of ssd-cache in past. Ook zonder deze versterkingen is de TS-251B prima te gebruiken voor virtualisatie, als standalone mediaplayer, als Plex Server of voor de vele andere taken die als app aan de configuratie kunnen worden toegevoegd: surveillancestation, cloud-synchronisatie met alle belangrijke opslagdiensten en nog veel meer. De TS-251B laat weinig te wensen over, op een ander uiterlijk na. Er is ook een TS-251B met 2 GB ram, maar gezien de vele toepassingen is dat geen verstandige besparing.

Hoewel het uiterlijk anders doet vermoeden, is de TS-251B een uiterst competente nas met een paar leuke extra’s.

QNAP TS-251B

Prijs
€ 368,76
Website
www.qnap.com/nl-nl/
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Hardware
 • Transcoderen
 • PCIe-slot
 • Apps
 • Minpunten
 • Prijs
 • Gebruiksgemak
 • Venstermanagement

QNAP TS-253Be

De QNAP TS-253Be is op veel punten de plus-versie van de TS-251B. Zo heeft de TS-253Be een iets snellere processor maar wel evenveel geheugen, meer netwerkpoorten maar wel evenveel usb-poorten, dezelfde audio-in- en uitgang maar wel twee hdmi-uitgangen in plaats van één. Niet voor elk van deze extra’s kunnen we direct een rechtvaardiging vinden voor de gemiddelde Computer!Totaal-lezer, want de TS-251B liet al weinig te wensen over. Wel staat de TS-253Be veelzijdiger gelijktijdig gebruik toe, je kunt een tv aansturen via de ene hdmi-poort en ondertussen op de andere gewoon een virtuele machine of de Hybrid Station uitvoeren, waarmee je op een direct aangesloten monitor over het web kunt surfen of verschillende applicaties kunt gebruiken. Voor alle QNAP’s geldt dat het aanbod aan apps en packages zeer uitgebreid is en de mobiele apps voor smartphone en tablet prima verzorgd zijn. Ook voor de TS-253Be geldt dat er een 2GB-versie is, maar ook hier lijkt dat geen verstandige keuze.

De TS-253Be is een echte allround-nas met voldoende power voor complexe taken.

QNAP TS-253Be

Prijs
€ 456,55
Website
www.qnap.com/nl-nl/
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Hardware
 • Transcoderen
 • PCIe-slot
 • Apps
 • Minpunten
 • Prijs
 • Gebruiksgemak
 • Venstermanagement

Live-demo webinterface

Wil je voor de aanschaf ervaring opdoen met het nas-besturingssysteem, gebruik dan een van deze livedemo’s. Van Western Digital is er geen Live Demo bekend.

Synology

QNAP

Asustor

Synology DS218j

De DS218j is de budget-nas van Synology. Dat blijkt wel uit de Marvel Armada 385 ARM-processor zonder transcoding, het zeer beperkte aantal poorten en slechts 512 MB ram. Geen nas dus die je heel zwaar kunt belasten, maar het is er wel een met een Synology DSM en alles wat daarbij hoort aan packages en zeer bruikbare apps voor je smartphone en tablet. De DS218j is vooral geschikt voor het bewaren en delen van bestanden, het opzetten van een eigen cloud of om in te zetten als download- of surveillance-server. Synology Drive, de eigen cloud-synchronisatie, en de tekstverwerker, het spreadsheetprogramma en de presentatieprogramma’s in Synology Office werken prima op deze lichte nas. De DS281j is ideale nas voor wie weinig eisen stelt en voor een klein budget toch een echte Synology wil.

De DS218j heeft zeer bescheiden hardware, maar is wel een echte Synology.

Synology DS218j

Prijs
€ 176,07
Website
www.synology.com/nl-nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Prijs
 • Operating system
 • Packages
 • Apps
 • Minpunten
 • Geen transcoding
 • Weinig poorten
 • Geen usb-copy
 • Geen virtualisatie

Synology DS218play

Moet je Synology bewonderen om haar standvastigheid of vertwijfeld zijn dat ze nog altijd geen hdmi en iets meer andere poorten aan de DS218play heeft toegevoegd? Deze nas is tenslotte ontworpen voor netwerkopslag én multimedia. Voor Synology betekent dit dat de DS218play is voorzien van een 64-bit Realtek RTD1296 ARM-processor die krachtig genoeg is voor 4K-transcoding. Ongeacht de media die je op de nas zet, hij kan het streamen en converteren naar elk afspeelapparaat, maar vergelijk je het met de poortenrijkdom op de QNAP TS-251B en TS-253Be met elk een of meer hdmi-poorten en een aparte audio in- en uitgang, dan steekt de DS218play daar toch mager bij af. De poorten en in- en uitgangen zijn dan wel niet nodig om een mediastreaming-nas te zijn, maar het zou zeker niet misstaan bij een nas met de aanduiding play.

De DS218play is een capabele nas voor streaming-mediafuncties.

Synology DS218play

Prijs
€ 229,58
Website
www.synology.com/nl-nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Operating system
 • Transcoderen
 • Packages
 • Apps
 • Minpunten
 • Geen hdmi
 • Weinig poorten
 • Geen usb-copy
 • Niet bruikbaar als losse mediaspeler
 • Geen virtualisatie

Synology DS218+

De DS218+ is alles wat je van een 2-bay-nas mag verwachten. Hij heeft voldoende power voor de zwaarste taken, zelfs al beschikt deze nas in vergelijking tot enkele concurrenten maar over 2 GB ram. Maar omdat de DSM-software met het enorme aanbod aan uitbreidingen zonder problemen op deze nas te gebruiken is, voldoet het prima. Er is 4K-transcoding, virtualisatie, een eSATA-poort om extra storage aan te sluiten en nog veel meer. Het enige wat nog te wensen overlaat, is een tweede LAN-poort en misschien wel een 10Gbit-poort om te laten zien dat een plus ook echt een plus is. Of de hoge prijs een goede investering is in een 2-bay-nas is minder eenduidig.

De DS218+ biedt alles wat een 2-bay-nas kan bieden, maar zou voor een plus nog wel uitgebreider mogen zijn.

Synology DS218+

Prijs
€ 327,42
Website
www.synology.com/nl-nl
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Operating system
 • Packages
 • Apps
 • Btrfs-bestandssysteem
 • eSATA-poort
 • Minpunten
 • Geen hdmi
 • Weinig poorten

WD My Cloud EX2 Ultra

Als WD één ding niet wil met haar My Cloud-serie is het concurreren met alle andere merken in deze test. Dat dit niet ten koste hoeft te gaan van het product bewijst deze nas. Hij is vooral gemaakt voor back-up en het synchroniseren en toegankelijk maken van documenten, en doet dat dan ook met verve. Het is ook de enige nas die standaard al voorzien is van opslagcapaciteit en daardoor direct gebruiksklaar is. Je kunt meerdere gebruikers individueel toegang geven tot de documenten op de nas, ook vanaf smartphone en tablet. Opnieuw regeert de eenvoud en het gemak, er is één echte WD-app voor de bestandstoegang en synchronisatie van foto’s en documenten. Het is mogelijk enige extra functionaliteit aan de nas toe te voegen, maar het aantal en de kwaliteit van de uitbreidingen is mager. In vergelijking tot de vorige test is Arcus Surveillance zelfs helemaal verdwenen. Wel is het een aanrader voor wie eenvoud waardeert en weinig verdere eisen stelt.

De WD My Cloud EX2 Ultra toont zich meester in eenvoud.

WD My Cloud EX2 Ultra

Prijs
€ 271,51 (inclusief 4 TB opslag)
Website
www.wd.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Gebruiksklaar
 • Inclusief opslag
 • Gebruiksvriendelijk
 • Minpunten
 • Packages
 • Functionaliteit
 • Geen usb-copy
 • Geen surveillance
 • Geen echte aan-uit-knop

Conclusie

Een 2-bay-nas kopen is door het grote aanbod en de diversiteit niet eenvoudig. Wie weinig eisen stelt en vooral eenvoud waardeert, kan eigenlijk niet om de WD My Cloud EX2 Ultra heen. Wil je meer, dan wordt het lastiger. Als je budget geen rol speelt, dan zijn de DS218+ en de TS-251B de beste keuzes waarbij we uiteindelijk door de betere software een voorkeur hebben voor Synology en de DS218+ daarom belonen met een keurmerk. Heb je minder te besteden, dan is de TS-228A een goede keuze, als je zonder 4K-transcoding kunt. Wil je wel transcoderen, dan zijn de Asustor AS3102T v2 en de DS218play interessante keuzes. De Asustor biedt meer mogelijkheden en belonen we daarom met een Redactietip.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

Testresultaten

Deze tabel is een verkorte versie van onze totale resultatentabel.

1 Reactie(s) op: 2-bay nas-systemen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 december 2020 17:49 tymann
  Kleine opmerking: De leveranciers leveren vaak weinig toegankelijke service; client onvriendelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.