20 tips voor online kopen

Door: Jeroen Horlings | 08 mei 2012 15:23

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Kopen via internet wordt steeds populairder. Er wordt gewinkeld via webwinkels, Marktplaats en eBay. Maar online kopen brengt ook risico's met zich mee. Hoe zorgt u dat u niet in zee gaat met louche handelaren? Wat als een product niet is wat u ervan verwachtte? Of als u helemaal geen product ontvangt?

In dit artikel geven we u twintig algemene aandachtspunten bij het online kopen van producten. Hierbij gaat het zowel om nieuwe producten via bekende en onbekende verkoopkanalen, als om tweedehands aankopen via bijvoorbeeld eBay of Marktplaats. Een algemeen advies: houd uw ogen open.

1. Tweedehands: gegevens verkoper

Veilingsite eBay is een relatief veilig handelsplatform, omdat er - onder voorwaarden - garanties worden geboden bij de aanschaf van producten via de site, met name wanneer PayPal wordt gebruikt. Toch betekent dit niet dat er geen risico bestaat. Kijk daarom altijd naar de gegevens van de verkoper. Hetzelfde geldt voor Marktplaats.nl en vergelijkbare sites. Kijk eerst naar de andere advertenties van de verkopende partij. Zorg bij een aankoop dat u een persoonlijke ontmoeting regelt op een veilige locatie, zodat u het product kunt testen en stel vooraf een prijs vast. Koop het product alleen als de verkoper duidelijk is over de herkomst van het product, want het kan net zo goed gestolen zijn.

Bekijk de reputatie van de verkoper via eBay.

2. Engels taalgebruik

Een Engelstalige advertentie op een Nederlandstalige website is per definitie verdacht. Er kan een gegronde reden voor zijn, maar in de meeste gevallen bevindt de verkoper zich dan helemaal niet in Nederland, ook al wordt er wel een lokale plaats genoemd. Immers, als buitenlandse internetcrimineel is het maar wat makkelijk om een advertentie op Nederlandstalige websites te plaatsen. U kunt daarom Engelstalige advertenties het beste direct negeren. Tenzij u een aanleiding hebt om te geloven dat het inderdaad een goedbedoelende persoon betreft die de Nederlandse taal niet machtig is.

Op Nederlandse verkoopsites voor tweedehands spullen, zijn Engelstalige advertenties verdacht.

3. Vreemd taalgebruik

Omdat op Engelstalige advertenties vanwege tip 2 minder goed wordt gereageerd dan op Nederlandse, worden er steeds vaker vertaalmachines (zoals Google Translate) gebruikt om Nederlandstalig over te komen. Echter, vertaalmachines zijn nog verre van perfect, waardoor u er vaak snel achter komt dat er iets niet pluis is. Vooral bij correspondentie per e-mail of wanneer u de adverteerder belt. Wees er in ieder geval op bedacht dat dergelijke trucs worden toegepast. Vreemd taalgebruik is dus verdacht!

Deze productbeschrijving is duidelijk door een vertaalmachine gehaald.

4. Bon?

Als u een tweedehands product wilt kopen, vraag dan altijd naar een bon. Allereerst geeft het u zekerheid over de identiteit van de verkoper: is het product in Nederland gekocht, en bij welke winkel komt het vandaan? Ook krijgt u met een bon een concreet idee over de leeftijd van het product. Tweedehands verkopers zijn nog wel eens geneigd om de ouderdom naar beneden af te ronden, dus met een bon weet u het exact. Daarnaast kan een bon cruciaal zijn, mocht u zich ooit moeten beroepen op garantie (zelfs na de officiële termijn). Ten slotte kan een bon zekerheid geven dat het product niet is gesloten.

Heeft degene die u het product probeert te verkopen de originele aankoopbon nog?

5. Onderzoek

'Information is key' is een bekende uitdrukking. Met behulp van zoekmachines en sociale media (als Twitter) kunt u relatief eenvoudig informatie achterhalen over een bepaalde winkel of persoon. Zoek op de (bedrijfs)naam en het rekeningnummer en bekijk verschillende beoordelingssites om ervaringen van anderen te lezen. Niet alleen voorkomt u zo dat u met een onbekende (dus onbetrouwbare) webwinkel in zee gaat, u weet ook meteen hoe het zit met de snelheid van verzenden en de nazorg achteraf, mocht er iets misgaan.

Zoek naar achtergrondinformatie over de verkopende partij.

0 Reactie(s) op: 20 tips voor online kopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.