25 beste portabele apps

Door: robbin-ooijevaar | 08 augustus 2011 15:39

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

Portable apps zijn kleine programma's die u na het downloaden direct kunt gebruiken. Een installatie is overbodig. U kunt de software starten vanaf een usb-stick of vanuit een Dropbox-account. Zo hebt u altijd de beste pareltjes snel bij de hand!

Portabele apps

In dit artikel gebruiken we de benamingen 'portable app', 'portabele app', 'meeneemversie' et cetera, voor alle programma's die u zonder installatie kunt uitvoeren. Sommige programma's dient u zelf uit te pakken, andere hebben een installatie waarmee het programma naar een map wordt gekopieerd. Deze software is vaak op meerdere plekken te vinden: op de website van de softwaremaker, op www.portableapps.com of op andere software-verzamelsites. Alle programma's zijn Engelstalig, sommige zijn via een los taalbestand of een menuoptie Nederlandstalig te maken. Alle software is probleemloos vanaf een usb-stick te gebruiken op uw eigen of andere Windows-computers.

De meeste programma's die we bespreken in dit artikel zijn te vinden op www.portableapps.com.

Zelf maken

Portabele apps die u op internet vindt zijn meestal freeware, opensource of op een andere manier gratis. Staat uw favoriete programma er niet bij? Dan kunt u met Cameyo aan de slag. Cameyo houdt de installatieprocedure van een programma in de gaten en verpakt alle bestanden, registerinstellingen in één exe-bestand. Zie ook het artikel: Maak zelf portabele apps. U kunt op deze manier veel software virtualiseren en onderweg gebruiken. In de praktijk werkt dit niet altijd. UPX (Ultimate Packer for Executables) is een alternatief voor Cameyo.

Cameyo maakt het eenvoudig om zelf portabele programma's te maken van een programma-installatie.

Dropbox

Meeneemsoftware is ideaal om bij u te dragen op een (beveiligde) usb-stick. Zo beschikt u overal waar een computer staat over uw eigen programma's: thuis, op uw werk of als u iemand wilt helpen met computerproblemen. Maakt u gebruik van Dropbox, dan kunt u ook vanuit hier gebruikmaken van portabele apps. Deze 'usb-stick op internet' zorgt ervoor dat u op alle systemen automatisch over uw programma's beschikt, nadat u de snelkoppelingen handmatig hebt aangemaakt.

Dropbox is een ideaal opslagmedium om overal van uw favoriete programma's te genieten.

Illegaal?

Het gebruik van portable apps is meestal legaal. De draagbare versies worden gemaakt door liefhebbers. Veel softwaremakers werken zelf mee aan PortableApps.com, of brengen een eigen versie uit die geen installatie vereist. Op usenet en andere 'donkere hoekjes' op internet, circuleren ook portabele apps van commerciële software als Photoshop. Deze zijn niet alleen illegaal, maar ook zeer gevaarlijk. De versies herbergen in de praktijk een rijk assortiment aan Trojaanse paarden en virussen. We hebben aan den lijve ondervonden dat zelfs een goed beveiligde computer hier niet tegen bestand is, niet downloaden dus.

Er zwerven ook portabele versies van commerciële software rond. Dit zijn illegale programma's, die niet door de softwaremaker zijn aangeboden.

Verzamelingen

We kunnen geen compleet overzicht geven van alle apps, maar hebben getracht de beste apps te verzamelen. Bezoek PortableApps.com of Pendriveapps.com voor nog meer handige programma's. Als u geen zin hebt om de apps apart te downloaden, probeer dan PortableApps.com Suite and Platform op PortableApps.com. In de suite zijn de belangrijkste apps opgenomen. Ook is er een handig opstartmenu aanwezig en beschikt de suite over een update- en back-upfunctie. Alle apps kunt u aan de suite toevoegen, door de uitgepakte map in de map PortableApps te zetten. De updatefunctie werkt niet voor de handmatig toegevoegde programma's, handig is wel dat u ze vanuit uw PortableApps-startmenu kunt openen.

Er zwerven ook portabele versies van commerciële software rond. Dit zijn illegale programma's, die niet door de softwaremaker zijn aangeboden.

0 Reactie(s) op: 25 beste portabele apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.