25 tips voor energiebesparing

Door: bas-roestenberg | 03 juni 2011 12:46

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Als computergebruiker is het prima mogelijk om een steentje bij te dragen aan een schoner milieu en aan het tegengaan van de klimaatverandering. Er zijn tal van acties denkbaar waarmee u ervoor zorgt dat uw computer en randapparatuur minder energie gebruiken. Dat levert niet alleen een schoner milieu op, u bespaart er ook nog geld mee!

Deel 1: Meten is weten

1. Milieu

In 2010 waren er wereldwijd 1 miljard computers in gebruik, die per werkdag samen goed waren voor een verbruik van 1,7 miljoen megawatt aan energie, zo wordt op de website iamgreen geschat. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar duidelijk is dat computergebruik tot een enorm energiegebruik leidt en als gevolg daarvan bijdraagt aan klimaat- en andere milieuproblemen. Ruwe schattingen geven aan dat vijftien pc's gemiddeld net zoveel CO2-uitstoot veroorzaken als één auto. De bijdrage van uw desktopcomputer of notebook lijkt daarmee beperkt, maar dat betekent uiteraard niet dat energiezuiniger computergebruik geen effect heeft. Als genoeg mensen groener gaan computeren, maar dat wel degelijk verschil.

Volgens de website iamgreen.com worden er wereldwijd 1 miljard computers gebruikt.

2. Kosten

Het is onmogelijk om aan te geven wat de gemiddelde energiekosten van computergebruik zijn, omdat ze samenhangen met tal van factoren. U zult verderop in dit artikel zien dat de energieconsumptie van hardware enorm uiteen kan lopen. Verder hangen de kosten uiteraard samen met de tijd die u achter uw pc doorbrengt, maar ook met de vraag hoe u uw apparatuur 'uitschakelt', welke randapparaten (printers, netwerkapparaten) u gebruikt en hoe u bepaalde zaken hebt ingesteld. Gelukkig is het vrij eenvoudig om in uw individuele situatie te meten hoeveel energie uw pc- of notebookgebruik kost en wat u daarvoor op jaarbasis betaalt.

Alle computerapparatuur gebruikt stroom, door te proberen dit in te perken, kunt u kosten besparen.

3. Energiemeter

Als u het energiegebruik van uw computer en randapparatuur wilt weten, kunt u natuurlijk voor ieder onderdeel in uw systeem uitzoeken en narekenen hoeveel stroom het gebruikt. Dat levert complexe formules op en de uitkomst is onbetrouwbaar; het is immers onmogelijk om mee te wegen dat het energiegebruik van apparatuur wordt beïnvloed door het type activiteit dat u ermee uitvoert. Het is een meer betrouwbare - en vooral ook veel eenvoudigere - methode om gebruik te maken van een energiemeter. Als u zo'n apparaat koopt, kunt u het beste kiezen voor een variant die direct uitrekent wat de kosten van uw verbruik zijn. Dat scheelt veel handmatig rekenwerk.

De Voltcraft 3000 maakt het bijzonder eenvoudig om na te gaan wat de stroomkosten van uw computergebruik zijn.

4. Jaarverbruik

U steekt de energiemeter in het stopcontact en sluit er de stekker van uw computer, printer of monitor op aan. Nu ziet u op het lcd-schermpje van uw meter hoeveel energie het betreffende apparaat gebruikt. In sommige meters kunt u aangeven wat de kWh-prijs is die u aan uw energiebedrijf betaalt, zodat automatisch wordt aangegeven wat uw computerapparatuur bijdraagt aan uw energierekening. Door al uw computerapparatuur op een stekkerblok aan te sluiten en dat vervolgens aan de meter te koppelen, kunt u bijhouden wat al uw apparatuur samen aan energie consumeert. Als u dit bijvoorbeeld een week lang doet, kunt u vervolgens eenvoudig uitrekenen wat de energiekosten van uw computerhoek op jaarbasis zijn.

Computers en randapparatuur dragen op jaarbasis aanzienlijk bij aan uw energierekening.

5. Sluipverbruik

Een energiemeter gebruikt zelf ook een kleine hoeveelheid stroom, die u eigenlijk van de gemeten waarde af moet trekken. In de specificaties van de meter kunt u opzoeken wat het verbruik van uw meter is. Een ander punt van aandacht is dat veel meters een drempelwaarde hebben, waardoor ze pas een meting starten als er meer dan 1 of 1,5 watt wordt gebruikt. Om sluipverbruik van een apparaat te kunnen meten, sluit u het aan op een stekkerblok waarop ook een apparaat is aangesloten dat meer stroom verbruikt. Van de gemeten waarde trekt u vervolgens het verbruik af dat het zwaardere apparaat 'separaat' gebruikt.

Een computer die is uitgezet, kan nog steeds 'sluipverbruiken'. Om dit energieverlies te meten, moet u een trucje uithalen.

0 Reactie(s) op: 25 tips voor energiebesparing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.