3 grote gevaren van een onbeveiligd wifi-netwerk

© PXimport

3 grote gevaren van een onbeveiligd wifi-netwerk

Geplaatst: 15 augustus 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Martin Gijzemijter

Wanneer je een wifi-netwerk aanlegt in je huis, dan is het zaak dat je dat zo snel mogelijk beveiligt met een wachtwoord. Vaak wordt gedacht dat dat is om te voorkomen dat anderen gebruik maken van jouw internetverbinding. Dat is ook wel zo, maar de gevolgen van een onbeveiligd wifi-netwerk strekken nog veel verder!

Websites bekijken

Je zou denken dat wat je doet op je eigen wifi-netwerk alleen door jou bekeken kan worden, tenzij er een technisch vaardige hacker aan de slag gaat. Helaas is het veel, maar dan ook véél eenvoudiger om iemand te bespioneren, wanneer het netwerk niet beveiligd is.

Een ander die gebruikmaakt van het netwerk, kan namelijk een zogenoemde wireless network analyzer installeren, die de datapakketjes die over de verbinding worden verstuurd kan onderscheppen en analyseren. Aan de hand van die pakketjes kunnen de websites die je bezoekt kinderlijk eenvoudig gereconstrueerd worden (het ziet er niet altijd perfect uit, maar dat boeit natuurlijk niet), waardoor feilloos in kaart kan worden gebracht welke websites je bezoekt.

 

© PXimport

Met behulp van een wireless network analyzer kan je surfgedrag worden nagegaan.

E-mail login

In een ideale wereld maak je alleen gebruik van een versleutelde verbinding met je mailserver. Dat is in de realiteit echter lang niet altijd het geval, waardoor in bepaalde gevallen een wireless network analyzer berichten kan onderscheppen waarin je logingegevens worden onthuld (bijvoorbeeld wanneer je berichten verstuurt en ontvangt via je smartphone).

Denk je eens in wat een kwaadwillend persoon kan doen als hij weet dat je a) een iPhone hebt (bijvoorbeeld omdat je regelmatig inlogt op de site van Apple), en b) wat de inloggegevens van je e-mail zijn. Dan kan die persoon je dus niet alleen bespioneren, maar ook een wachtwoord opvragen van bijvoorbeeld je Apple ID en zo allerlei aankopen doen.

 

© PXimport

Ook inloggegevens van je e-mail zijn niet veilig.

FTP

Wat geldt voor e-mail geldt zeker ook voor FTP, veel servers gebruiken namelijk geen versleutelde verbinding. Maak je dan ook nog eens gebruik van een onbeveiligd wifi-netwerk, dan kunnen kwaadwillenden via dat netwerk je gebruikersnaam en wachtwoord ‘afluisteren’ en vervolgens je website hacken (lees: malware erop installeren of de hele website wissen).

Het is slechts een greep uit de gevaren waarmee je te maken krijgt als je je wifi-netwerk niet beveiligt met een wachtwoord. Een ander angstwekkende gedachte is dat Android-gebruikers de app DroidSheep kunnen gebruiken om via het netwerk in te loggen op bijvoorbeeld je Facebook-account. Ze komen de login zelf weliswaar niet te weten, maar kunnen wel inloggen. Kortom, het beveiligen van je wifi-netwerk is allesbehalve een overbodige luxe.

 

© PXimport

En wat dacht je van ongeoorloofd inloggen op je Facebook-account door anderen? Ook dat risico bestaat.

Benieuwd hoe je thuis een veilig en stabiel wifi-netwerk aanlegt? Lees dan nu onze uitgebreide cursus wifi netwerken!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten