Maak een 3D-model om te printen

Door: eva-groot | 20 februari 2014 15:00

How To

Voordat je kan beginnen met 3D printen moet je een 3D-bestand hebben van het voorwerp. Sommige van ons zijn gezegend met de skills dit zelf te maken, voor anderen zijn er gelukkig een hoop handige alternatieven. Wij hebben drie van deze mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Je eigen idee 3D laten uitprinten? Dit zijn drie opties om jouw idee om te zetten in een digitaal bestand.

1. Zelf aan de slag

Als je bekend bent met CAD-software, zoals Rhino of Solidworks, kun je direct zelf aan de slag om een 3D-ontwerp te maken. Helaas is het maken van een 3D-model niet voor iedereen een bekende weg, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Het wordt steeds eenvoudiger door gebruiksvriendelijke software die online te gebruiken is. Zo kun je zelf een 3D-model maken zonder dat je hiervoor een cursus van 3 maanden nodig hebt. Dit zijn voorbeelden van vereenvoudigde CAD-programma's:

TinkerCad

TinkerCad is een gemakkelijke opstap naar het 3D ontwerpen. Zonder een lang leerproces kun je gedachtes omzetten in beeld. Plaats objecten, bewerk en combineer ze, en ontwerp jouw idee in 3D.

3D Tin

Met 3D Tin kun je aan de slag met standaard vormen of vanaf de grond af aan jouw idee uitwerken. Het is eenvoudig opgebouwd en na even puzzelen heb je zo door hoe het programma in elkaar steekt.

Google Sketchup

Google Sketchup is voornamelijk geschikt voor het maken van schaalmodellen van architectuurprojecten. Je kunt gedetailleerd werken, maar in de gratis versie is er helaas niet een mogelijkheid afbeeldingen en teksten toe te voegen.

Doedel 3Dee

Doedel3Dee is een zeer eenvoudige schetstool waar iedereen die een potlood vast kan houden mee kan werken. Zelfs kinderen kunnen met Doedel3Dee aan de slag en hun tekeningen in 3D laten uitprinten.

2. 3D foto's maken

Met Autodesk1230 Catch kun je foto's maken van het object dat je wilt laten printen, bijvoorbeeld een beker of zelfs je eigen hoofd. Maak meerdere foto's vanuit verschillende aanzichten, upload ze in de cloud en de app maakt hier een 3D-bestand van. Je kunt de app ook installeren op je iPad.

3. Ontwerpen downloaden

Kosten de bovenste opties je te veel moeite? Dan kun je altijd nog kiezen voor een kant-en-klaar ontwerp. Op thingiverse.com en 3D Warehouse vind je een ruim aanbod aan ontwerpen, van handige gadgets tot en met ware kunstobjecten.

Natuurlijk is er ook nog een gulden middenweg, zodat je zonder al te veel moeite toch je persoonlijke ontwerp kan laten printen. Dit kan door middel van het aanpassen en personaliseren van bestaande ontwerpen. Je hebt hierbij veel mogelijkheden, zoals sieraden, servies, smartphone-hoesjes of kinderspeelgoed. Dit zijn een paar voorbeelden:

Suuz.me: Ontwerp je eigen sieraden of voeg teksten toe die belangrijk voor je zijn. Leverbaar in goud, brons en RVS.

Fluid Forms: Van zelfontworpen schalen tot aan ringen met de vingerafdruk van je geliefde erin. Bij Fluid Forms kun je vele unieke cadeaus laten maken.

Fresfiber: Personaliseer je iPad of smartphone met zelfgemaakte hoezen in alle mogelijke vormen en maten.

Sake Set Creator: Maak in een handomdraai je eigen serviesset of vaas.

Headdobble: Wil je iemand een grappig cadeau geven? Laat dan een bobblehead-poppetje maken van die persoon bij Headbobble.

2 Reactie(s) op: Maak een 3D-model om te printen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 februari 2014 13:16 Anoniem
  Handig overzicht van ontwerp mogelijkheden!!!
  Ter aanvulling het is Doodle3D
  De Doodle 3D is nu in combinatie met een Ultimaker 3D printer te koop voor maar €995,- (exl. BTW)
  zie: https://www.ultimaker.com/pages/our-printers/ultimaker-original
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 februari 2014 21:41 Anoniem
  Top artikel! Alles included
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.