3 redenen waarom BlackBerry van de beurs moet

© PXimport

3 redenen waarom BlackBerry van de beurs moet

Geplaatst: 12 augustus 2013 - 05:21

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Elmar Rekers

BlackBerry onderzoekt mogelijkheden om zich terug te trekken van de beurs. Dat schrijft Reuters op basis van ingewijde bronnen. Hiermee lijkt de geplaagde telefoonfabrikant dus dezelfde strategie als Dell te ambiëren. Een goede keuze? Dat zal moeten blijken. Hier in ieder geval vast drie dikke pluspunten die het schrappen van de beursnotering met zich meebrengt.

1. Hervormen zonder pottenkijkers

Door het bedrijf van de beurs te halen, zorgt BlackBerry ervoor dat ze in relatieve rust weer kunnen opkrabbelen. Er zijn immers geen boze aandeelhouders meer die ieder kwartaal tot rust gemaand moeten worden. BlackBerry moest de afgelopen kwartalen steevast afsluiten met miljoen verloren klanten, waardoor aandeelhouders hun stukje BlackBerry keer op keer zien kelderen. Ook de presentatie van de nieuwe generatie toestellen kon niet voor een opleving zorgen. Trekt het bedrijf zich terug van de beurs, dan kan men intern uiteraard ontevreden zijn met de gang van zaken, dit gebeurt wel allemaal achter gesloten deuren. Dat geeft rust in de tent, en er kan zonder druk van buitenaf aan een nieuwe strategie gewerkt worden.

2. Investeerders zullen toehappen, ooit

CEO Thorsten Heins zou de Raad van Bestuur al achter zich hebben voor het in private handen stellen van BlackBerry. Er is volgens Reuters echter nog geen zicht op een deal met investeerders. En hierin schuilt ook een potentieel probleem voor Heins. Kopers zullen immers niet staan te springen om een telefoonfabrikant over te nemen die zijn groep gebruikers in rap tempo zien slinken. Aan de andere kant; BlackBerry was ooit een van de grootste spelers op de mobiele markt (marktwaarde in 2008: ruim 60 miljard euro), en als de waarde maar blijft dalen, komt er natuurlijk een punt dat investeerders het voor een prikkie van de beurs kunnen plukken (marktwaarde anno 2013: 3,6 miljard euro). Als Heins vastberaden is, komt er een punt waarop investeerders zullen toehappen.

 

© PXimport

Het succes van BlackBerry's nieuwe generatie smartphones blijft vooralsnog uit.

3. Alliantie met Dell

Geruchten gaan dat BlackBerry gesprekken voert met Silver Lake Partners voor een mogelijke ‘buy out’. En dat Silver Lake een partij is die van doorpakken houdt, bleek eerder dit jaar wel toen de durfkapitalist een bod van bijna 20 miljard euro uitbracht op Dell. De pc-bouwer bevindt zich in een nagenoeg gelijke situatie als BlackBerry, en wil het liefst zo snel mogelijk van de beurs verdwijnen. Als BlackBerry in handen valt van Silver Lake Partners, is een nauwe samenwerking met Dell natuurlijk niet ver weg. Wat denk jij, kunnen de twee geplaagde fabrikanten gezamenlijk een vuist maken?

 

© PXimport

Mogelijk dat Dell samen met BlackBerry aan een nieuwe smartphone-strategie kan werken onder de vleugels van Silver Lake.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten