3 slimme deurbellen getest

Door: Martin Gijzemijter | 27 januari 2019 18:23

Review

Toen de slimme deurbel voor het eerst geïntroduceerd werd, vroegen consumenten en journalisten zich massaal af wat nu precies het nut daarvan was. Inmiddels zien we deze deurbellen steeds meer ‘in het wild’. Uit ervaring kunnen we zeggen dat wij geen pakketje meer gemist hebben sinds we zo’n deurbel hebben. We testen drie slimme deurbellen!

Dat de slimme deurbel bekender is geworden en vaker gebruikt wordt, helpt enorm bij het overwinnen van de obstakels. Als een postbode twee jaar geleden bij jou – met je slimme deurbel – aanbelde, en je gaf via de luidspreker te kennen niet thuis te zijn, was het antwoord geheid: hoe kun je nu tegen me praten dan? Inmiddels weten de meeste mensen wel hoe het concept werkt, en is het een superhandige manier om een postbode te vertellen dat hij het pakketje in de schuur kan leggen, of om te besluiten de deur niet open te doen wanneer er iemand voor de deur staat die je niet kent (of waar je geen zin in hebt).

Een slimme deurbel is direct te herkennen aan het futuristische uiterlijk, waardoor men ook minder verbaasd zal zijn als je terugpraat.

Nooit meer rust

Wat je je wel moet realiseren, is dat een slimme deurbel behoorlijk kan bijdragen aan je digitale stress als je deze niet goed instelt. Een melding midden in de nacht dat er beweging is gedetecteerd in je voortuin, daar word je niet gelukkig van. Je zou bewegingsdetectie uit kunnen zetten, maar dat is nu juist één van de voordelen: 24 uur per dag bewaking. Zorg er daarom voor dat áls je een deurbel koopt met bewegingsdetectie, dat je de tijd neemt om dit goed in te stellen.

Testverantwoording

Iedere deurbel onderwerpen we aan een uitgebreide inspectie, waarbij we onder meer de beeldkwaliteit, de opslag, montage en beschikbare functies onder de loep nemen. We houden voortdurend in ons achterhoofd: wat willen we nu eigenlijk van een slimme deurbel en bekijken hoe de geteste deurbel daarbij aansluit. We hebben elke bel twee weken actief gebruikt om te bekijken hoe hij bevalt bij dagelijks gebruik.

Smartwares DIC-23216 Wi-Fi doorbell

De Smartwares DIC-23216 is de goedkoopste (en onbekendste) bel, maar hij doet niet per definitie onder voor de concurrentie. De camera heeft een bredere kijkhoek van 180 graden. De resolutie is met 720p wat lager dan bij de concurrentie, al verkoopt Smartwares ook een 1080p-variant. Die laatste werkt echter alleen op netspanning, terwijl het fijn is dat je bij de DIC-23216 kunt kiezen tussen stroomnet of batterij. Montage is een eitje en alle benodigdheden worden meegeleverd, al hadden we graag een meegeleverde wig gezien om de camera in een hoek te kunnen plaatsen.

De installatie verliep wat rommelig, maar wérkt wel en na een minuut of tien konden we aan de slag. De beeldkwaliteit is uitstekend en de kijkhoek zo groot dat we zelfs in de deurpost in beeld waren. Toch hadden we graag een wig gehad, omdat de muur naast onze bel uitsteekt en het zicht blokkeert. De kwaliteit van het geluid is prima, al is er wel veel achtergrondgeluid te horen. Smartwares onderdrukt, in tegenstelling tot de andere bellen, het Fisheye-effect. Fraai, maar in alle eerlijkheid willen we alleen maar zien wie er voor de deur staat. Geweldig is dat de beelden opgeslagen kunnen worden op een sd-kaartje of gratis op Dropbox. De mogelijkheid om met één druk op de knop een opname te maken is ook fijn. De interface van deze deurbel hebben we echter niet als prettig ervaren. De fabrikant heeft écht z’n best gedaan, maar de interface voelt gewoon niet zo volwassen. Ook missen we de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op zones. Het is met recht een prima slimme deurbel, maar niet de allerbeste.

Smartwares Wi-Fi doorbell

Prijs
€ 159,-
Website
www.smartwares.eu
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Gratis opslag in de cloud
 • Grote kijkhoek
 • Minpunten
 • Interface niet prettig
 • Rommelige installatie
 • Geen instelbare activiteitszones

Google Nest Hello

We hebben goede ervaringen met de Nest-producten, maar weten ook dat ze soms wat lastig te installeren zijn. De Nest Hello past in dat opzicht precies in deze productlijn, want zonder elektronicakennis ontkom je waarschijnlijk niet aan een installateur. En dat voegt rustig 100 euro toe aan het kostenplaatje (de kans is namelijk groot dat je een nieuwe beltransformator nodig hebt). Is de installatie eenmaal achter de rug, dan is de Nest Hello een fantastisch apparaat. De beeldkwaliteit is perfect, met af en toe een hapering, maar dat ligt meer aan de wifi-verbinding. Het geluid is zeer helder en achtergrondgeluiden worden onderdrukt. De optie om voorgeprogrammeerde antwoorden te sturen werkt erg handig, zoals ‘We komen er zo aan!’. De bewegingsdetectie werkt goed, al merken we vaak dat in de snapshots de persoon die we willen zien er nét niet opstaat. Dat kun je oplossen met een betaald Nest Aware-abonnement, want dan worden er videobeelden vastgelegd. Je krijgt dan ook extra functies, zoals de mogelijkheid tot gezichtsherkenning (‘tante Annie staat voor de deur’) en het instellen van activiteitszones.

We vinden het jammer dat we voor de activiteitszones extra moeten betalen, omdat we dat wel rekenen tot een standaardfunctie van een slimme bel.

De interface werkt wel prettig en de deurbel bevat allerlei handige extra’s, zoals automatisch inschakelen wanneer je het huis verlaat aan de hand van je locatie. We hadden wel graag wat meer controle gehad over belgeluiden.

Google Nest Hello

Prijs
€ 279,-
Website
www.nest.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Subliem beeld en geluid
 • Voorgeprogrammeerde antwoorden
 • Optioneel gezichtsherkenning (met abonnement)
 • Minpunten
 • Installatie vereist een monteur
 • Behoorlijk prijzig
 • Betalen voor opties

Ring Video Doorbell 2

De kwaliteit van de Nest Hello en de Ring Video Doorbell 2 ligt extreem dicht bij elkaar. De deurbellen kunnen grofweg hetzelfde, het verschil zit vooral in de details. Een pluspunt van de Ring is dat je kunt kiezen of je wilt verbinden via het stroomnet of de batterij wilt gebruiken. De Ring biedt ook een optie voor een externe ontvanger (dus een bel die je binnen hoort), maar levert deze standaard niet mee. Die heb je nodig als je de bel binnen wilt horen en niet alleen een geluid op je smartphone wilt, al kun je de Ring ook op sommige bestaande gongs aansluiten. Overigens is de Ring + ontvanger wel nog steeds goedkoper dan de Nest.

Wanneer je besluit om de Ring 2 te gebruiken via het stroomnet, dan hoef je hier verder niet heel moeilijk voor te doen: je kunt het apparaat gewoon aansluiten op de twee draadjes van je bestaande deurbel. Kies je voor de batterij, dan geven we je een belangrijke tip: bewaar de meegeleverde schroevendraaier! De batterij van de Ring 2 is namelijk een stuk makkelijker te vervangen dan die van het eerste model (en ideaal: je krijgt een e-mail wanneer de batterij opgeladen moet worden), maar de deurbel is alleen open te krijgen met de speciale schroevendraaier. Je kunt de batterij overigens eenvoudig opladen via de usb-poort.

De resolutie van de Ring is hoger dan die van de Nest, maar in alle eerlijkheid: dat maakt niet echt veel verschil. Wat wél het verschil maakt is dat we bij de Ring, na een kleine aanpassing in de app, wél van elke gebeurtenis precies zagen wat we wilden zien zonder een extra abonnement af te sluiten. Ook de activiteitszones en gevoeligheid kun je instellen zonder daar extra voor te hoeven betalen, en daar worden we toch wel blij van. Om beelden langer dan een dag op te slaan is een cloud-abonnement van 50 euro per jaar nodig.

De interface zit écht heel erg goed in elkaar en is zo intuïtief dat we de handleiding lekker in de doos hebben laten zitten. Het installatieproces verloopt eenvoudig, óók als je de deurbel via het stroomnetwerk wilt gebruiken, en dat betekent dat je echt binnen een paar minuten je deurbel aan de praat hebt.

Ring Video Doorbell 2

Prijs
€ 199,-
Website
www.ring.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Heerlijk eenvoudige installatie
 • Kiezen tussen batterij of netvoeding
 • Instellen activiteitszones is gratis
 • Minpunten
 • Cloud-opslag prijzig
 • Ontvanger niet meegeleverd (maar let op prijsverschil)
 • Voelt wat goedkoper aan dan de Nest Hello

Het is maar een deurbel, hè?

In deze test gaan we natuurlijk bloedserieus in op allerlei zaken, maar laten we niet vergeten: het ís en blijft natuurlijk maar een deurbel. De videofuncties zijn handig, maar de resolutie is pas echt boeiend als je een potentiële inbreker wilt identificeren … en dat lukt met al deze deurbellen wel. Uiteindelijk komt het allemaal neer op voorkomen dat je mensen mist die je niet mis wilt lopen, en daar zijn al deze deurbellen een kei in. Om die reden hebben we design ook niet meegenomen in deze test. Top dat je bel er superstrak uitziet, maar na een week vergeet je dat hij er zit.

Conclusie

Het voelt ergens oneerlijk dat de Smartwares deurbel niet als beste uit de test is gekomen. Betaalbaar, gratis opslag, een knop om direct op te nemen: de ingrediënten zijn er allemaal. Alleen het voelt gewoon allemaal net iets minder goed dan de andere twee.

De Nest Hello en de Ring 2 zijn qua geboden functionaliteit eigenlijk gewoon dezelfde deurbellen. Staar je niet blind op resolutie, nachtvisie enzovoort, het zijn beide goede apparaten. De Ring 2 biedt je de mogelijkheid om het beltoongeluid via je smartphone aan te passen, maar dat zou de Nest met één update kunnen verhelpen (kom maar op Google). Het grote verschil zit hem in de dingen die wij voor de consument belangrijk vinden: je kunt de Ring 2 als leek installeren, hij heeft de beste interface én biedt je meer opties zonder meteen met een abonnement te zwaaien. De deurbel kost ook nog eens een flinke smak minder. Dat alles bij elkaar geeft voor ons toch echt de doorslag. Héb je al Nest-apparaten in huis, dan liggen de zaken direct weer anders, omdat de Hello natuurlijk probleemloos binnen dat netwerk past.

Hieronder vind je alle testresultaten op een rijtje:

Klik op de tabel voor een grotere versie.

1 Reactie(s) op: 3 slimme deurbellen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 januari 2019 20:43 Kasander1
  Eeven een korte blijk geworpen bj AliExpress. Wil je een gokje nemen dan heb je daar een "slimme" deurbel voor heel wat minder!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.