300 werknemers Xbox 360-fabriek dreigen met zelfmoord

© PXimport

300 werknemers Xbox 360-fabriek dreigen met zelfmoord

Geplaatst: 11 januari 2012 - 12:24

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Elmar Rekers

Zo'n driehonderd medewerkers van de Chinese Foxconn-fabriek hebben begin dit jaar gedreigd met een massazelfmoord. Dat blijkt uit documenten die website Kotaku in handen heeft gekregen.

Foxconn telt ruim 920 duizend medewerkers en binnen de fabriek wordt een groot aantal elektronische apparaten in elkaar gezet. De betreffende groep arbeiders werkte bij de Xbox 360-assemblage en zouden volgens Kotaku boos zijn omdat ze een toegeschreven compensatie nooit hebben ontvangen.

Dat de werknemers van Foxconn onder niet al te beste omstandigheden moeten werken is al enige tijd bekend. De betreffende groep arbeiders had dan ook bij de leiding aangedrongen op een welverdiende salarisverhoging. Foxconn wilde hier echter niets van weten en gaf ze de keuze om hun baan te behouden of met een compensatie ontslag te nemen.

Zelfmoord

Dat de werknemers massaal voor de compensatie kozen had de fabriek blijkbaar niet zien aankomen want toen puntje bij paaltje kwam werd de deal plotseling ongedaan gemaakt. Volgens Kotaku zag de groep werknemers vervolgens geen andere uitweg dan te dreigen met zelfmoord, waarbij ze massaal van het Foxconn dak wilden springen.

Dat de Chinese arbeiders nog in leven zijn is blijkbaar te danken aan de burgemeester van het plaatsje Wuhan, die de massazelfmoord uit de hoofden wist te praten. De compensatie is echter nooit uitbetaald. Microsoft heeft in een verklaring laten weten het 'incident' te onderzoeken en benadrukt dat ze de werkomstandigheden in de fabriek zeer belangrijk vinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten