32 Freeware-toppers

Door: Robbin Ooijevaar | 06 december 2010 16:24

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10

Freeware en open source zijn synoniemen voor gratis, maar gratis betekent niet altijd goed. We hebben onze fora en internet afgespeurd naar onmisbare freewareprogramma's die het leven in Windows makkelijker maken. Geen eendagsvliegen of dertien in een dozijn, maar 33 pure pareltjes.

Veiligheid

De 32 downloads zijn door virustotal geweest. Bij 26 van de downloads werd niks verdachts gezien. Bij de andere 6 werd wel iets verdachts gezien. Maar aangezien het maar één of twee van de 42 scanners zijn die iets verdachts zien, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie hieronder de volledige detectierapporten van VirusTotal.com voor meer details.

[list]Unlocker

CCleaner

Dvdshrink

VSO image resizer

MozyHome

YoWindow[/list]

Windows-optimalisatie

1. Efficiënt verwijderen

Als u een programma wilt verwijderen, zijn de standaard deïnstallatieopties beperkt. Vaak blijven er allerlei resten achter. Gaat het de-installatieproces mis? Dan kunnen er allerlei fouten optreden. Revo Uninstaller is een deïnstallatieprogramma en uitstekend geschikt om dit soort problemen te voorkomen. Eerst wordt het te verwijderen programma geanalyseerd en dan gedeïnstalleerd. Vervolgens analyseert Revo Uninstaller het programma opnieuw, waarna u de bestandsresten en registervervuiling kunt opruimen. Het hele proces duurt iets langer dan normaal, maar het gebeurt zeer grondig.

Revo Uninstaller verwijdert programma's inclusief alle resten die de software achterlaat op de harde schijf en in het Windows-register.

2. Schijfruimte in beeld

Het maakt niet uit hoe groot uw harde schijf is, vroeg of laat raakt het opslagmedium vol. Dit geldt ook voor usb-sticks en externe schijven. TreeSize analyseert uw schijfruimte en toont het verbruik in een boomstructuur. Grote bestanden kunnen zich dan niet langer verschuilen in ingewikkelde mapstructuren. U gebruikt TreeSize het eenvoudigst via de rechtermuisknop. Klik met rechts op een map of schijfletter in (Deze) Computer en kies TreeSize Free. TreeSize laat de bestanden met rust en schoont uw bestanden niet op, wel zo veilig!

TreeSize vertelt u in één oogopslag waar ruimte­vreters zich schuil­houden op uw harde schijf of usb-stick.

3. Onnodig geblokkeerd

Windows zorgt er in de meeste gevallen voor dat u belangrijke sys-teembestanden niet zomaar kunt verwijderen. Ook als een bestand is geopend door een programma, bijvoorbeeld een document in Word, wordt dit bestand geblokkeerd. Als u zo'n bestand toch wilt verwijderen of verplaatsen, krijgt u een foutmelding. Sommige bestanden worden zinloos, vaak door een fout, geblokkeerd. Unlocker heft dit probleem op. Klik met rechts op het bestand of de map waar u problemen mee hebt en kies Unlocker. De blokkade wordt geanalyseerd waarna u het bestand wel kunt wissen of verplaatsen. Let op: verwijder nooit bestanden die essentieel zijn voor de werking van uw computer.

Unlocker heft de blokkade op als u een bestand niet kunt verwijderen of verplaatsen.

4. Wat doet mijn pc?

Computers zijn vreemde apparaten. Ook als u het toetsenbord niet aanraakt, gebeurt er van alles op de achtergrond. Sommige mensen baart dit zorgen. Waarom ratelt de harde schijf? Welke programma's zijn er actief op de achtergrond? What Is My Computer Doing heeft het antwoord. Het toont alle actieve programma's in een lijst en laat zien of de harde schijf en processor worden aangesproken. Klik op een programma om te zien wie de maker is en om wat voor soort programma het gaat. Ook kunt u ervoor kiezen om een programma of proces de nek om te draaien en af te sluiten.

What Is My Computer Doing toont programma's die actief zijn en uw harde schijf en/of processor aanspreken.

5. Desktopzoekmachine

Desktopzoekmachines zijn onmisbaar om snel bestanden te vinden. De bekende voorbeelden Windows Live Search (Windows XP) en Google Desktop Search werken goed, maar zijn traag en hebben allerlei toeters en bellen aan boord. De standaard zoekmachine in Windows 7 (druk op de startknop en begin met typen) is geschikt om in documenten, mails en andere bestanden te zoeken. Als het gaat om een bestandsnaam of een bepaalde map, hebt u Everything nodig. Everything is snel, nog voordat u met uw ogen kunt knipperen, verschijnen de resultaten. U kunt op een gedeelte van de bestandsnaam zoeken.

Everything is een vederlichte en zeer snelle zoekmachine voor bestanden en mappen.

0 Reactie(s) op: 32 Freeware-toppers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.