3D-printer blijft hebbeding voor de happy few

Door: chris-koenis | 25 juni 2014 12:21

Nieuws

Het aantal consumenten dat wereldwijd een 3D-printer koopt blijft significant klein. Het is vooralsnog wachten op echt goedkope en functionele printers.

In het eerste kwartaal van 2014 zijn er in de hele wereld slechts 26.800 3D-printers verkocht. Daarvan zijn er iets minder dan de helft (46 procent) gekocht door consumenten. Dat blijkt uit gegevens van marktmeter Canalys, dat zelf wel enthousiast is over de groei. Vorig jaar ging er namelijk nog maar 43 procent van de 3D-printers naar consumenten.

Canalys wijst ook op het groeiende aanbod. "Terwijl meer bedrijven zich bezig houden met 3D-printing, lijkt het erop dat de consumentenmarkt het aantal verschepingen in de nabije toekomst aanjaagt. We zien al een significant aantal early tech adopters en hobbyisten investeren in relatief goedkope 3D-printers. Als de prijzen blijven dalen, de technologie is verbeterd en de gebruikservaring getest, zet deze trend zich door."

Binnen tien jaar...

Maar vooralsnog wil dus vrijwel niemand een 3D-printer. Dit ondanks diverse initiatieven van zowel bedrijven als ontwerpers op crowdfundingsites zoals Kickstarter en Indiegogo. Vorige week nog presenteerden Coca Cola en 3D Systems een 3D-printer die zich voedt met oude colaflessen.

Het blijft wachten op betaalbare functionele printers. Canalys schat dat intussen 67 procent van het aantal verscheepte 3D-printers - los van belastingen - minder dan 10.000 dollar (ruim 7300 euro) kost. "In werkelijkheid komen er een flink aantal basale printermodellen de markt op voor minder dan 1000 dollar en zijn er crowdfundingprojecten die 3D-printers onder de 500 dollar beloven", stelt Canalys-analist Joe Kempton, die denkt dat 3D-printers binnen 10 jaar normale huishoudelijke apparaten zijn in ontwikkelde landen.

1 Reactie(s) op: 3D-printer blijft hebbeding voor de happy few

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 juni 2014 16:10 darknessblade
    het concept van 3d systems en cocacola is goed voor recycling
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.