5 chat-alternatieven voor Skype

Door: Martin Gijzemijter | 24 mei 2013 13:16

How To

Eerder dit jaar draaide Microsoft na veel succesvolle jaren het programma Live Messenger de nek om. Begrijpelijk, want de communicatie tussen gebruikers heeft zich steeds meer verlegd naar online diensten, en het installeren van een op zichzelf staand programma daarvoor is buitengewoon omslachtig. Toch werd de dienst nog wel door veel mensen gebruikt, en heeft Microsoft daarom als alternatief het overgekochte Skype geopperd als chatclient. Maar wat als je dat niet wilt? Welke alternatieven heb je dan?

eBuddy

Live Messenger mag dan niet meer ondersteund worden, je Microsoft-account werkt nog gewoon. Als je heel erg verknocht bent aan de Messenger-omgeving en nog niet bereid bent om er afstand van te doen, dan is er altijd nog eBuddy.

eBuddy is een prima alternatief, maar voor hoe lang nog?

Het voordeel van deze dienst is dat het vrijwel alle functies heeft die Live Messenger had, zonder dat je er een programma voor moet downloaden. Je logt simpelweg online in met je Microsoft-account. Groot voordeel aan eBuddy ten opzichte van Live Messenger is ook nog eens dat het voor verschillende mobiele platformen beschikbaar is. Nadeel is natuurlijk dat het aantal gebruikers van de chatdienst rap afneemt, nu Microsoft het niet meer ondersteunt, dus uiteindelijk zal je alsnog naar iets anders moeten zoeken.

WhatsApp

Ongetwijfeld één van de diensten die geldt als nagel aan de grafkist van Messenger. Chatten met WhatsApp is namelijk snel en makkelijk, met als voordeel dat de service beschikbaar is voor de meest uiteenlopende mobiele platformen.

Zonder twijfel de populairste chat-app van dit moment.

Nadeel van WhatsApp is wat ons betreft dat het niet mogelijk is om gesprekken die je op je smartphone/tablet voert online voort te zetten, omdat er geen web-/desktop-client beschikbaar is. Ook is WhatsApp niet helemaal gratis. Wel is het aantal gebruikers gigantisch, dus is de kans groot dat de persoon met wie je wilt chatten, ook WhatsApp heeft.

Facebook Chat

Nog zo’n multiplatform-mogelijkheid om te chatten! Chatten via Facebook is handig, omdat je de site in principe gewoon open kunt laten staan en zo de hele dag berichten kunt ontvangen, ook wanneer je andere dingen doet op Facebook. Daarnaast heeft Facebook voor alle mobiele platformen een app (niet alleen voor de site, maar ook specifiek voor de chat), waardoor je op vrijwel elk willekeurig apparaat kunt chatten met je Facebook vrienden.

In zekere zin lijkt dit nog het meest op MSN. Iedereen die namelijk een telefoonnummer en WhatsApp heeft kan je berichten sturen, terwijl dat bij Facebook alleen geldt voor mensen die je geaccepteerd hebt als vriend, en dat is qua privacy wel zo handig. Interessant is de nieuwe Face Chat-functie die het chatten via Facebook op je Smartphone een stuk makkelijker maakt.

Chatten via je desktop én op je smartphone of tablet. Facebook chat is multiplatform.

Google Hangouts

Een nieuwkomer op de valreep. Nouja, echt nieuw is het niet, want Hangouts vormen al enige tijd een onderdeel van Google+. De zoekgigant heeft nu echter al z’n chatfunctionaliteiten gestroomlijnd en samengevoegd in een nieuwe algemene chatfunctie: Hangouts (inclusief app voor je smartphone).

Het werkt eigenlijk als een combinatie tussen Facebook Chat en WhatsApp, maar dan een stuk sneller en met een aanzienlijk strakkere interface. Voordeel van Hangouts is dat het zijdelings aan Gmail hangt, hetgeen het delen van dingen een stuk makkelijker maakt. Ook hier het voordeel dat je mensen kunt blokkeren en dat niet iedereen zomaar een gesprek met je kan beginnen, een functie die je in WhatsApp toch echt wel mist.

Google doet eindelijk ook een duit in het chatzakje, met Hangouts.

ICQ

Maken we een grapje? Nee! Nouja, misschien een beetje, want om nu te zeggen dat ICQ een geduchte concurrent is van de hierboven genoemde diensten gaat wat ver. Maar geloof het of niet, dit instant messaging-fossiel dat meer dan tien jaar geleden ongekend populair was, bestaat nog steeds en is volledig gemoderniseerd. Alleen jammer dat we niemand meer kennen met een ICQ-account.

Geloof het of niet, ICQ bestaat nog!

1 Reactie(s) op: 5 chat-alternatieven voor Skype

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 7 december 2013 16:40 Anoniem
    en dan heb je nog altijd de normale chatboxen waar je leuke mensen kan ontmoeten ben vaak op http://maroc-chatbox.nl
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.