© PXimport

5 fatale klappen voor de pc

Geplaatst: 22 april 2013 - 06:27

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jasper Bakker

De pc zit in de problemen: de verkoop zakt in, Windows 8 slaat niet aan, Intel en Microsoft krijgen de schuld, en tablets lijken de pc te vervangen. Voorstanders zien de aloude pc nooit echt dood gaan, maar deze 5 klappen komen hard aan.

Windows 8

Microsofts keuze voor een drastische koerswijziging om de pc tot tablet te bombarderen, geeft de pc een flinke klap. Of je nou kritische reviewers, onwennige gebruikers, een mede-oprichter van Microsoft, analisten van onderzoeksbureaus of een Intel-CEO moet geloven. Feit is dat Windows 8 de kwakkelende pc-markt tot op heden geen opkikker heeft gegeven.

Sterker nog: volgens marktvorser IDC is dat besturingssysteem juist de schuld dat de pc-verkoop een historische instorting heeft behaald. Pc-processorreus Intel haakt aan op die inschatting. IDC’s concullega Gartner is nog matig optimistisch, ondanks de zwakke pc-verkoop van afgelopen kwartaal. “Touch-schermen en Windows 8 zullen de pc-makers in de tweede helft van dit jaar belangrijke kansen geven”, voorspelt het onderzoeksbureau.

Mogelijk dat bijsturing van Windows 8 zelf hier aan kan bijdragen. Want volgens diverse anonieme bronnen van doorgaans welingelichte Amerikaanse media kan Windows Blue wat van de Metro-omslag terugdraaien. Microsoft zou namelijk een gedeeltelijk herstel van de desktop overwegen, wellicht mét het Start-menu. Of de ‘belangrijke kansen’ dan gegrepen én benut worden, is nog de vraag. Tot dat gebeurt, krijgt de pc klappen.

Dood van de netbook

De neergang van de traditionele pc is eigenlijk jaren geleden al ingezet. De goedkope netbook heeft echter voor uitstel gezorgd. Die lichte, goedkope en toch functionale mini-laptops hebben de pc-verkoop lange tijd overeind gehouden. Maar de netbook is niet meer. Dit ondanks jubelende voorspellingen in 2009 dat de netbook het in 2013 helemaal gaat worden.

Het einde is gekomen door enerzijds kunstmatige beperkingen voor de hardware, plus productiebeslissingen van pc-producenten, en anderzijds de opkomst van de tablet. De gedachte in het pc-ecosysteem leek te zijn dat de goedkope netbooks vooral de kleine onderkant van de markt moesten blijven, en dus niet mochten concurreren met duurdere laptops waar de makers redelijke marges op halen. Apple heeft met de iPad een streep door die pc-gedachte getrokken. De daarop volgende golf aan Android-tablets heeft dat effect versterkt.

Ondertussen heeft de pc-tablet het nog altijd niet gemaakt. Microsoft probeert dat met Windows 8 - en variant RT - wel voor elkaar te krijgen. Het gebruikt daarvoor zijn dominante positite op de pc-markt om developers en gebruikers zo ver te krijgen dat die de tablet zien en omarmen als een pc-variant. Ontwikkelen voor Het Nieuwe Windows (tm) is dan gelijk ook ontwikkelen voor tablets. De kip levert dan gouden eieren op. Alleen is het ei waar die kip uitkomt nog niet uitgebroed. Developers richten zich op waar de meeste gebruikers zitten, en gebruikers willen veel apps. Momenteel is dat toch de niet-pc-tablet. De pc krijgt dus klappen.

Luxe laptops

De pc is al heel lang geleden een commodity geworden. Net zoals bijvoorbeeld een auto. Apple heeft dat vroeg ingezien en is bewust gegaan voor het luxere imago van, zeg, een Jaguar of een Alfa Romeo. Ondertussen is de massa van de pc-markt grotendeels gebleven bij prijsvechters, die elkaar niet boven het maaiveld uit kunnen laten komen. Een duurdere pc legt het af in de felle concurrentiestrijd.

Dit staat haaks op het streven van de leveranciers naar Ultrabooks: lichte, ultradunne en toch krachtige laptops - die ook nog eens uren meegaan op een enkele acculading. Zoals Apple met succes verkoopt in de vorm van de MacBook Air. De pc-gebruiker is echter getraind dat een pc niet duur is, en helemaal niet duur hoeft (of zelfs hoort) te zijn.

Gebruikers - en daarmee weer developers - kun je natuurlijk lokken door te prijsstunten. Intel-CEO Paul Otellini, die volgende maand met pensioen gaat, erkent dat de pc-verkoop ook dipt doordat touch-hardware momenteel aan de dure kant is. En dat terwijl er dus dringend behoefte is aan goedkopere pc-systemen. Volgens Intel komen die er echt aan, zo tegen het einde van dit jaar.

De vertrekkende Intel-topman zegt nu dat er tegen die tijd touch-enabled Ultrabooks zijn voor slechts 500 tot 600 dollar. Gewone touch-laptops kunnen qua prijs wel zakken naar zo’n 300 dollar, voorspelt de financieel directeur van de chipmaker. En met bijvoorbeeld Atom-processors is een prijs van 200 dollar “waarschijnlijk wel” haalbaar, zegt Otellini. Of die lage prijspunten allemaal dit jaar bereikt worden, is nog de vraag. De pc gaat dus op termijn de huidige prijs van tablets evenaren. Ondertussen krijgt de pc klappen.

Na de tablet volgt de mini-tablet

Ondertussen is de tablet bezig aan een uitbreiding - of overgang - van het 10 inch formaat naar 7 à 8 inch. Wederom met Apple voorop, maar de Android-massa volgt nu op korte afstand. De verkoop van de kleinere maat tablets loopt goed, zeker voor Apple. Sommige pc-producenten vestigen hun financiële hoop op flink verhoogde inzet op Android, later dit jaar.

Voor datzelfde tijdsbestek lijkt Microsoft aan te sturen om ook kleiner te gaan. De Windows-leverancier verlaagt de schermeisen voor Windows 8 en biedt pc-makers naar verluidt kortingen aan voor kleinere apparaten. Die pc’s - tablets en wellicht ook laptops - hebben dan goedkopere schermen met lagere resolutie en/of kleinere schermen waarmee ze ook goedkoper kunnen zijn. Die ‘tweede generatie’ Windows 8-apparaten komt na de zomer op de markt, mogelijk pas tegen de herfst. Kortom, de pc gaat over pakweg een half jaar de concurrentie aan met de huidige lichting mini-tablets. Tot die tijd: klappen.

De cloud

De cloud kent genoeg nadelen, dat is al jaren bekend. Maar voordelen zijn er ook, en de cloud wint geleidelijk terrein. De pc is daardoor minder nodig, minder nuttig. Volgens pc-aanhangers zijn tablets niet geschikt voor serieus computergebruik, en vooral beperkt tot mediaconsumptie. Volgens een computerpionier zijn hedendaagse tablets zelfs een vorm van verraad, van de jaren zeventig droom voor ‘persoonlijke computers’.

Net zoals vroeger is gesteld dat de nederige pc nooit kan tippen aan de productiekracht van een echt workstation. Zware software komt dan niet tot zijn recht, serieuze hardware ontbreekt, en meer argumenten die inmiddels allang zijn achterhaald. Enerzijds doordat lang niet iedereen een workstation nodig heeft, anderzijds doordat de pc geleidelijk aan krachtiger is geworden. Een zwaar Unix- of Linux-werkstation kan op punten nog altijd meer, maar de pc is krachtig genoeg. Dankzij hardwarevooruitgang én dankzij de cloud worden tablets en smartphones geleidelijk ook krachtig genoeg.

Geen terabyte(s) aan opslagruimte aan boord? Geen insteekslot voor geheugenkaarten? Geen probleem, daar is de cloud wel voor. Of dat nou met opslagkluizen of met streaming-diensten is. Natuurlijk is voor zware bestandsbewerking nog wel snelle en grote lokale opslag nodig. Maar de definitie van zwaar schuift op; net zoals die van snel voor internetverbindingen. Wat vorig jaar snel was, is nu langzaam. Geen wonder dat Microsoft zich ontpopt tot hardware- en cloudbedrijf. Nog een klap voor de aloude pc?

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten