5 grote veranderingen in Windows 8.1

Door: Elmar Rekers | 06 juni 2013 06:30

Nieuws

Microsoft zal met de Windows 8.1-update (codenaam Blue) flink wat verbeteringen gaan doorvoeren op zijn besturingssysteem voor desktops, laptops en tablets. Deze week presenteerde Microsoft een groot aantal nieuwe features van 8.1 tijdens de Computex-beurs, en wij zetten vijf belangrijke wijzigingen voor je op een rij.

1. Bing zoekt verder

Oke, iedereen zal het er over eens zijn dat de Bing-zoekmachine behoorlijk ver achterloopt op Google. Toch zal je in Windows 8.1 niet meer om deze dienst heen kunnen. En toegegeven, Microsoft heeft er ook best wat leuke dingen mee gedaan.

Het meest in het oog springend is nog wel de Search Hero-optie. Typ (zoals in onderstaande screenshot) de naam van Marilyn Monroe in, en je zal een uitgebreid overzicht krijgen van deze persoon, compleet met biografie, video’s, referenties en vooral veel aandacht voor foto’s. Een soort Wikipedia-pagina, maar dan sexy. Nadeel is wel dat alleen de door Microsoft aangewezen zoekopdrachten op deze manier worden gepresenteerd.

Een andere verbetering zien we terug bij het doorzoeken van het systeem. Hier zullen de resultaten namelijk niet langer meer in afzonderlijke categorieën worden weergegeven, maar in één enkel overzicht. Wel zo handig! Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om vanuit de zoekresultaten direct mediabestanden af te spelen. Zoek een artiest, en je zal direct de betreffende nummers kunnen afspelen vanaf je pc of via Xbox Music.

Het vernieuwde zoeken met Bing.

2. De startknop keert terug! Gedeeltelijk dan…

Windows 8.1 zal de terugkeer betekenen van de zo gemiste startknop. Echter, Microsoft laat weten dat de knop niet het traditionele startmenu zal oproepen. In plaats daarvan zal een druk op de Windows-vlag je naar het startscherm met de kleurrijke tegels brengen. In feite zal de zogenoemde ‘start tip’ uit Windows 8 straks dus een vaste plek op de taakbalk krijgen.

De nieuwe startknop is altijd zichtbaar, linksonder in het scherm.

3. Eindelijk opstarten naar de desktop

Naast de startknop was er nog iets waar Windows 8-gebruikers sinds oktober 2012 om vroegen: de mogelijkheid om de Modern UI te omzeilen en rechtstreeks op te starten naar het bureaublad. Microsoft heeft laten weten aan deze wens te gaan voldoen met Windows 8.1, waarmee gebruikers zonder touchscreen dus de live tiles volledig kunnen ontwijken. Microsoft belooft de ervaring met een muis en toetsenbord te gaan verbeteren, en daar is het opstarten naar het bureaublad natuurlijk een belangrijk onderdeel van.

In Windows 8.1 word je niet langer verplicht om naar de Modern UI op te starten.

4. Passen en meten met tegeltjes

Na de Blue-update zal het mogelijk zijn om de tegels op het startscherm verder te personaliseren. Zo zijn ze in meerdere formaten vast te prikken zijn, en Daarnaast is het ook mogelijk om de kleurstelling van de interface verder aan te passen en kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om in de desktop-omgeving en het startmenu dezelfde achtergrond in te stellen.

Je kunt het formaat van de tegels straks verder aanpassen.

5. SkyDrive gaat nog dieper

Microsoft’s cloud-dienst SkyDrive zal nog dieper in het besturingssysteem genesteld zitten wanneer je overstapt op Windows 8.1. Zo zal het straks mogelijk zijn om werkelijk alle instellingen en apps van jouw persoonlijke apparaat in de cloud op te slaan, waardoor je op verschillende apparaten exact dezelfde ervaring krijgt voorgeschoteld.

[youtube]VQb5caeSo00[/youtube]

0 Reactie(s) op: 5 grote veranderingen in Windows 8.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.