5 manieren waarop Windows 10 gaat veranderen

Door: Daan Doedens Daan | 31 maart 2016 11:03

Internet & Thuis

De ontwikkelaarsconferentie Build van Microsoft is in volle gang, en het is duidelijk dat er aardig wat gaat veranderen in de eerste grote update van Windows 10. De HoloLens, Cortana en heel veel bots: wat is er nieuw?

De nieuwe versie van Windows 10 staat gepland voor komende zomer. De 'Anniversary update' moet ervoor zorgen dat het zogenaamde Universal Windows Platform, waarbij alle Microsoft-diensten naadloos met elkaar samenwerken, een stapje dichterbij komt. Maar er is meer. Lees ook: 13 tips voor Windows 10.

Microsoft zet in op bots

Het toverwoord tijdens Build is 'bots'. Dat begint al met het Bot Framework dat Microsoft op gaat zetten. Daarmee kunnen softwareontwikkelaars hun eigen bots bouwen (bijvoorbeeld automatische chatdiensten, maar de mogelijkheden zijn eindeloos), die op die manier allemaal op dezelfde wijze gebruik maken van de diensten van Microsoft. Allemaal met hetzelfde doel: zo veel mogelijk automatiseren.

De bots kunnen worden geïntegreerd op websites en in apps, maar ook in diensten van derden. Ook gaat Microsoft zelf bots inzetten binnen de bekende apps, zoals bijvoorbeeld Skype. Vorige week gaf Microsoft al een voorproefje door de Twitterbot @Tayandyou in te zetten - iets wat overigens niet helemaal goed uitpakte.

Microsofts eerste AI-poging was een flinke misser.

In Microsofts utopie kun je straks tegen je pc of Windows-smartphone zeggen dat je simpelweg trek hebt in een pizza, waarna je door een Dominos-bot door het bestelproces wordt geloodst, zonder dat je daarvoor een muis of scherm aan hoeft te raken. Zo ontstaat er geen ultieme supercomputer, zoals bijvoorbeeld Google het het liefst ziet, maar een netwerk van talloze bots met één specifiek doel.

Meer informatie over de bots van Microsoft vind je hier.

Stylus met Windows 10

De stylus is nog steeds een beetje een ondergeschoven kindje in de techwereld. Apple heeft de mogelijkheden inmiddels omarmd in de nieuwe generaties iPad Pro, en Samsung werkte er al langer mee. Ook Microsoft kende de stylus-pen al van de Surface-tablets, maar de functionaliteit daarvan blijft achter en het werkt alleen met een select aantal apps.

Je hele scherm wordt een notitieblok met de nieuwe stylus-opties.

Een Ink Workspace moet gebruikers vanaf deze zomer in staat gaan stellen overal op Windows 10-schermen notities te maken. Die worden dan ook meteen weer herkend door bijvoorbeeld de agenda-app en automatisch tussen de al bestaande afspraken gezet. Ook is er verregaande Office-integratie, en is de weg vrij voor apps van derden om de stylus-mogelijkheden te gebruiken.

Hier vind je meer informatie over de nieuwe stylus-mogelijkheden.

Linux apps op Windows 10

Microsoft brengt ook de Bash-shell van Linux naar Windows. Dat houdt in dat ontwikkelaars vanaf dat moment hun programma's kunnen schrijven in de commandline van Linux, iets wat velen als een behoorlijke verbetering zullen verwelkomen.

Doorsnee gebruikers zullen er weinig waarde aan hechten, maar voor ontwikkelaars is het een grote stap - en een stap voor ontwikkelaars betekent ook een stap voor de apps die ze bouwen, en die de rest van de wereld gebruikt.

Cortana en Xbox

Goed nieuws voor gamers: het Xbox-platform wordt nog dieper geïntegreerd in de nieuwe versie van Windows 10. Er is een online winkel in de maak die zowel op pc als op de Xbox werkt, in plaats van de twee losse stores die het nu zijn. Ook worden bepaalde games - Forza is de eerste - speciaal gemaakt als universal app, zodat het op elk Windows-platform kan draaien.

Ook spraakassistente Cortana krijgt een flinke update.

Daarnaast wordt ook Cortana geïntegreerd op de Xbox, en dat is niet de enige verbetering voor de spraakassistente. Cortana krijgt een prominente rol in de Office-apps van Microsoft, en ook andere ontwikkelaars kunnen de Siri- en Google Now-concurrent in hun apps gaan inbouwen. Daarmee wordt Cortana een belangrijke spil in de nieuwe bot-wereld die Microsoft voor ogen heeft.

HoloLens de grote belofte?

Tot slot nog wat nieuws over de HoloLens, Microsofts eigen holografische VR-idee. De developers kits daarvan worden vanaf vandaag naar ontwikkelaars verstuurd, zodat begonnen kan worden met het bouwen van hologrammen.

Microsofts eigen HoloLens-project: Galaxy Explorer.

Wanneer die hologrammen, en de holobrillen zelf, voor het grote publiek beschikbaar komen, is nog even afwachten. De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar nu de ontwikkelaars - waaronder bijvoorbeeld NASA - ermee aan de slag kunnen, is een Star Wars-achtige hologramvergadering een klein stapje dichterbij.