5 trends van de IFA 2019

Door: Joris Peterse | 10 september 2019 06:11

Afbeelding van de logo van IFA 2019
Blog

Wat wordt de tech van morgen? Op de elektronicabeurs IFA in Berlijn kun je een goed kijkje krijgen over hoe fabrikanten dat voor zich zien. Tijdens de IFA 2019 waren de trends duidelijk zichtbaar.

Hoewel de grote fabrikanten als Samsung en Huawei hun grote aankondigingen bewaren voor evenementen die ze zelf organiseren, zijn het juist de kleinere fabrikanten waar goed aan te zien valt wat precies de trends zijn en welke technologie we in de nabije toekomst kunnen verwachten.

Smart speakers

Hoewel ze nog niet in veel huiskamers te vinden zijn, waren ze op de beurs goed vertegenwoordigd: smart speakers, oftewel, speakers met ingebouwde spraakassistent. Zo kun je niet alleen de spraakassistent gebruiken voor de gebruikelijke taken, maar je kunt deze ook aanspreken om muziek te bedienen op de speaker zelf. Dat smart speakers in Nederland nog niet heel veel te zien zijn, dat is niet zo gek. Amazon’s Alexa spreekt geen Nederlands en de Google Assistent kan dat pas sinds kort, en is nog behoorlijk beperkt in het Nederlands taalgebied. Toch zit hier een enorme (groei)markt in, en dat weten de fabrikanten ook. Teufel bijvoorbeeld, heeft de Holist S en Holist M gepresenteerd: smart speakers die (helaas) alleen Alexa ondersteunen. De Sonos Move heeft zowel Alexa als Google Assistent ingebouwd en kan functioneren als wifi-speaker in de kamer en portable bluetooth-speaker. Zelfs Braun heeft zijn intrede gemaakt met de LE-serie smart speakers met Google Assistent.

Sonos Move

Wifi 6

De nieuwste wifi-standaard is meteen de eerste met een naam die makkelijk te onthouden is: Wifi 6. Geen ononthoudbare termen als 802.11ax meer, gelukkig. Deze nieuwe netwerkstandaard zorgt er met name voor dat de wifi-verbinding stabiel blijft, vooral met meerdere apparaten in de buurt. Handig voor huishoudens, waarin meer en meer verbonden apparatuur aanwezig is. Maar ook voor hotspots in cafés, hotels en andere drukke plekken met veel apparaten zorgt Wifi 6 voor een stabielere en snellere verbinding. Langzaam maar zeker verschijnen steeds meer apparaten die Wifi 6 ondersteunen. Netwerkapparatuur, zoals routers natuurlijk. Maar ook laptops en smartphones.

5G

Al een tijdje domineert 5G wereldwijd het nieuws. 5G wordt de nieuwe revolutie op mobiel gebied en voor smartphonefabrikanten staan te popelen om hun 5G-toestellen op de markt te brengen. Hoewel de netwerken in veel gevallen nog niet af zijn, worden de eerste chipsets en smartphones al op de markt gebracht. Zo ook Huawei, dat zijn nieuwe Kirin-processor toonde, waarmee ze hun komende smartphones op 5G-netwerken krijgen. Nederland gaat helaas achter de feiten aan lopen. De benodigde 5G band is niet beschikbaar en de politiek maakt weinig vaart om hier wat aan te veranderen.

Betaalbare smartphones

Al jaren zeg ik het in mijn reviews en ook op de IFA was het weer duidelijk: er is geen enkele reden om een smartphone aan te schaffen die meer dan 500 euro kost. Zelfs bij verlengen of bij argumenten dat je het toestel erg vaak gebruikt ben je een dief van je eigen portemonnee. Dat werd extra benadrukt door Nokia en Motorola, die toestellen presenteerden die niet onderdoen voor hun tegenhangers met prijskaartjes rond de duizend euro. Motorola plaatse op de Moto One Zoom een geavanceerde zoomlens voor geavanceerde camerafuncties en de Nokia 6.2 en 7.2 blinken uit in degelijkheid en goede update-ondersteuning vanwege Android One.

Nokia 72
De Nokia 7.2 kost zo'n 349 euro.

TV-(r)evolutie

Beeldkwaliteit, dat is waar het om draait bij nieuwste televisies. Samsung probeert het met hun Qled-tv’s, maar het zijn de oledschermen die keer op keer de show stelen. Hoewel 4K de nieuwe standaard begint te worden, zijn fabrikanten al een stapje verder met 8K-televisies met werkelijk verbluffende beeldkwaliteit. Maar is het tijd om al naar de winkel te rennen voor een 8K-tv? Nee. Ten eerste heeft de resolutie alleen meerwaarde als je een enorm schermformaat kiest, denk aan zo’n 70 inch. Ten tweede, de prijzen zijn nog schrikbarend duur. De indrukwekkendste tv’s van LG gaan een prijskaartje van 30.000 euro kosten. Even geduld nog. Dan wordt de technologie toegankelijker.

Smart Home

Ieder apparaat in huis moet in de nabije toekomst voorzien worden van een internetverbinding. Netwerken worden ervoor klaargestoomd met Wifi 6, maar ook de apparaten zijn alom vertegenwoordigd. Van deurbellen tot tandenborstels en van wasmachines tot koelkasten. Geen enkele consumentenelektronica-fabrikant is van plan deze boot te missen.

0 Reactie(s) op: 5 trends van de IFA 2019

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.