6 excentrieke nas’en op een rijtje

Door: Maikel Dijkhuizen | 27 juni 2019 14:37

How To

Van een doorsnee nas met twee of vier schijfstations kijkt niemand meer vreemd op, maar wat als je thuis met een forser exemplaar komt aanzetten? Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, zo bestaan er nas’en met plek voor 12, 16 of zelfs 24 harde schijven. Dat biedt heel wat meer mogelijkheden dan de instap-nas’en voor thuisgebruikers. Wel zit er aan deze uitgebreide producten een stevig prijskaartje vast.

QNAP TS-1635AX

Prijs: Vanaf € 1.384,-
www.qnap.com

Naast twaalf 3,5inch-schijven kun je ook nog vier ssd’s in deze nas kwijt. Of dat nog niet genoeg is, voeg je optioneel twee m.2-ssd’s toe. Daarnaast verbind je via drie usb3.0-poorten probleemloos externe opslagdragers. De TS-1635AX draait op een quadcore-processor van Marvell met een kloksnelheid van 1,6 GHz. De ‘goedkoopste’ versie heeft 4 GB ram, maar het product is ook beschikbaar met 8 GB werkgeheugen. Een interessante optie is dat je via een uitbreidingskaart eventueel wifi-ondersteuning toevoegt.

Synology DiskStation DS2419+

Prijs: € 1.669,-
www.synology.com

De splinternieuwe DiskStation DS2419+ biedt plek aan twaalf schijven. Vind je dat nog onvoldoende, dan verdubbel je dit aantal met de optioneel verkrijgbare DX1215-uitbreidingsunit. De maximale opslagcapaciteit bedraagt daarmee maar liefst 336 TB! De Intel Atom C3538 quadcore-processor vormt met een kloksnelheid van 2,1 GHz de motor van deze machine. Er is standaard 4 GB ram aanwezig, al bereid je het werkgeheugen eigenhandig uit naar maximaal 32 GB. Via diverse uitbreidingskaarten passen gebruikers de functionaliteit naar eigen wens aan.

Buffalo TeraStation 5810DN

Prijs: Vanaf € 1.380,-
www.buffalo-technology.com

Buffalo levert zijn producten doorgaans inclusief harde schijven en bij deze TeraStation 5810DN is dat niet anders. Veel (web)winkels verkopen het product met vier gemonteerde schijven, terwijl deze nas plaats heeft voor acht opslagdragers. Let dus bij eventuele interesse goed op in welke configuratie je de TeraStation 5810DN aanschaft. De cpu is afkomstig van Annapurna labs en bevat vier rekenkernen die draaien op een kloksnelheid van 1,7 GHz. Daarnaast is er 4 GB ram beschikbaar.

Asustor AS7010T-i5

Prijs: € 1.749,-
www.asustor.com

Asustor, van moederbedrijf ASUS, levert met zijn AS7010T een nette behuizing af. Je stopt hierin maximaal tien schijven. Voor nas-begrippen is er een behoorlijk snelle cpu ingebouwd. Het betreft namelijk een Intel Core i5-processor met vier rekenkernen. Dit rekencentrum is goed voor een klokfrequentie van 3 GHz. Als werkgeheugen is er één geheugenbankje met 8 GB ram voorgemonteerd, daar plaats je zo nodig een extra module bij. Opvallend is dat je via een optische s/pdif-aansluiting en hdmi1.4a-poort rechtstreeks audiovisuele apparatuur kunt aansluiten.

QNAP TS-653B

Prijs: Vanaf € 746,-
www.qnap.com

Vanwege een ruime opslagcapaciteit leent een nas zich uitstekend voor het bewaren en verwerken van mediabestanden. De TS-653B verstaat dit kunstje uitstekend, want je sluit dit apparaat aan de hand van twee hdmi1.4b-poorten rechtstreeks op afspeelapparatuur aan. Via de meegeleverde afstandsbediening kies je vervolgens eenvoudig een favoriete serie of film uit. Deze nas biedt plek aan zes harde schijven en eventueel een m.2-ssd-uitbreidingskaart via een speciale adapter. Een Intel Celeron J3455 quadcore-processor met een nominale kloksnelheid van 1,5 GHz staat aan het roer. Geïnteresseerden schaffen de TS-653B met 4 of 8 GB ram aan.

Synology Expansion Unit DX517

Prijs: € 489,-
www.synology.com

Gebruik je een 2bay- of 4bay-nas in een raid-opstelling, dan raken de schijven verassend snel vol. In dat geval is een geschikte uitbreidingsunit een interessante optie. De DX517 ondersteunt diverse recente modellen van Synology en voegt in één klap vijf 2,5inch- en/of 3,5inch-schijven toe. Aansluiten op de bestaande nas gebeurt met de meegeleverde eSata-kabel. Controleer vooraf nauwkeurig de compatibiliteit met jouw nas, want de beschikbare functies kunnen verschillen.

1 Reactie(s) op: 6 excentrieke nas’en op een rijtje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 juni 2019 15:02 Homer
    Opvallend is dat C!T 2 en 4 bay nassen normaal kwalificeert: getest worden doorgaans slechts de 2 bays terwijl de 4 bays (3 bays?) juist interessanter zijn vanwege de efficientere raid-5 mogelijkheid die je dan krijgt. Ik weet dat raid-5 bij de huidige giga capaciteiten bedenkelijk wordt maar ben niet op de hoogte van betere (?) alternatieven en hun vereisten.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.