6 slimme verlichtingssystemen getest

Door: Rens Blom | 20 januari 2019 12:53

Review

De markt voor slimme verlichting wordt steeds volwassener. Het aantal systemen groeit, lampen van verschillende merken werken inmiddels samen en de smartphone-apps krijgen meer functies. Dat klinkt allemaal veelbelovend, maar hoe goed werken de peertjes in de praktijk? Computer!Totaal test zes bekende slimme verlichtingssystemen met een E27-fitting.

Wanneer je slimme verlichting wilt aanschaffen, heb je tegenwoordig genoeg keuze. Philips Hue is wellicht nog altijd de bekendste slimme verlichting en hebben we uiteraard getest. Daarnaast hebben we ook lampen getest van Ikea, Yeelight, Trust, Innr en TP-Link.

Let op de fitting

Als je van plan bent om één of meerdere slimme peertjes aan te schaffen, is het raadzaam om vooraf te controleren welke fittingen je armaturen gebruiken. De drie meest gebruikte fittingen zijn E27 (grote fitting), E14 (kleine fitting) en GU10 (spotjes). Kijk goed of de verlichting die je op het oog hebt, verkrijgbaar is in de juiste fitting(en). Praktisch alle slimme lampen zijn te koop met een E27-ffiting, en een aantal merken, waaronder Ikea en Philips Hue, verkopen hun modellen ook met de andere twee fittingen. Er zijn echter ook fabrikanten, zoals TP-Link, die enkel E27-lampen aanbieden. Om onaangename verrassingen te voorkomen, raden we je daarom aan om je te verdiepen in de compatibiliteit van je favoriete verlichtingssysteem.

Testmethode

De zes geteste verlichtingssystemen bestaan uit E27-lampen met – indien vereist – een bridge (verbindingshub). Alle systemen werken via apps voor Android en iOS. We hebben de peertjes opgehangen in onze woonkamer en op kantoor. In de testperiode van twee weken hebben we de lampen geïnstalleerd via een Android-smartphone. De bediening vond plaats via de Android-app van de fabrikant en – indien ondersteund – de slimme speaker Google Home. Bij het testen van de verlichting hebben we gelet op het installatiegemak, de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden van de apps, de kleurweergave van de lampen en de compatibiliteit met (eigen) accessoires en verlichtingssystemen van andere merken. Het testen vond plaats via onze lokale wifinetwerken en een mobiele internetverbinding (buitenshuis).

IKEA Trådfri

Meubelgigant Ikea bracht in het voorjaar van 2017 zijn eigen slimme verlichtingssysteem uit. De Trådfri-serie bestaat uit dimbare witte lampen met een E27-, E14- en GU10-fitting. De E27-versie is ook als kleurenlamp te koop. Ikea biedt verder een scala aan accessoires aan, van bewegingssensoren tot plafondplaten. Dankzij het gebruikte ZigBee-protocol kun je de Ikea-lampen ook koppelen aan vergelijkbaar werkende systemen als Philips Hue. Het Trådfri-systeem kan op twee manieren worden bediend: via een afstandsbediening die werkt tot tien meter en maximaal tien lampen ondersteunt, of via een bridge. Die bridge kan maximaal vijftig lampen en accessoires aansturen en laat je het systeem bedienen vanaf je smartphone. De afstandsbediening biedt die optie niet.

Wie mobiele besturing wil, kan dus het beste de bridge aanschaffen. Let er wel op dat je de lampen alleen kunt bedienen op het thuisnetwerk. Buitenshuis de verlichting regelen is helaas (nog) niet mogelijk. Het instellen van de bridge en lampen is niet moeilijk, maar voelt wat onlogisch aan. Zo moet je de bridge op de kop houden om een qr-code op de onderkant te scannen en zegt de Ikea-handleiding dat je de (optionele benodigde) afstandsbediening op maximaal 2 centimeter afstand van de bridge moet houden voor de registratie. Als je de lampen hebt gekoppeld, kun je eenvoudig de lichtsterkte en wittint aanpassen. Het is ook mogelijk om tijdschema’s in te stellen om bijvoorbeeld rustig wakker te worden van de steeds feller brandende lampen. De app is gebruiksvriendelijk maar niet erg uitgebreid qua mogelijkheden. Wel fijn is dat het systeem samenwerkt met de bekende spraakassistenten én Apple HomeKit-ondersteuning heeft.

De installatie van het verlichtingssysteem voelt wat onlogisch aan.

IKEA Trådfri

Prijs
€ 32,95 (verbindingshub), € 15,- (afstandsbediening), Losse lamp vanaf € 9,99 (witte E27-lamp)
Website
www.ikea.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Betaalbaar
 • E27, E14 en GU10
 • Assortiment accessoires
 • Werkt ook zonder bridge
 • Goede ondersteuning spraak
 • Minpunten
 • Weinig automatiseringsopties
 • Geen bediening op afstand
 • Installatie wat houtje-touwtje

Ikea-verlichting is slimmer geworden

Toen Ikea in april 2017 zijn slimme verlichting in Nederland uitbracht, was het systeem eigenlijk helemaal niet zo slim. De lampen konden alleen wit licht tonen; een kleurenlamp ontbrak destijds in het assortiment. Bovendien beloofde Ikea veel functies die pas later beschikbaar zouden komen. Van compatibiliteit met de Philips Hue 2.0-bridge tot ondersteuning voor Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Assistent: vroege Trådfri-bezitters merkten dat ze een versie 1-product in huis hadden. Gelukkig maakte Ikea zijn beloftes waar en bracht het in de herfst vorig jaar een update uit die het Trådfri-systeem compatibel maakte met Hue. In de maanden erna voegde de fabrikant ook ondersteuning toe voor de twee spraakasisstenten en Apples HomeKit. Er kwam ook een kleurenlamp uit, maar de startersset met een bridge en meerdere lampen verdween. Ikea gaf als reden dat het liever heeft dat gebruikers hun eigen verlichtingsset samenstellen.

Je stelt bij Ikea je eigen verlichtingsset samen.

TP-Link Smart Bulbs

Het slimme verlichtingsportfolio van TP-Link bestaat al sinds de lancering (lente 2017) uit vier lampen: de LB100, LB110, LB120 en LB130. De lampen zijn – nog steeds – alleen te koop met een E27-fitting. Een pluspunt is dat de lampen een eigen wifi-radio hebben voor een draadloze verbinding met je router. Je hebt dus geen bridge nodig. De peertjes van TP-Link zijn merkbaar forser dan die van Philips en Ikea. Dat kan een probleem zijn als er weinig ruimte is in het armatuur. Qua functionaliteiten zijn de lampen van TP-Link ongewijzigd. De LB100 en LB110 geven wit licht dat je kunt dimmen en de LB120 kan verschillende wittinten tonen. De LB130, het duurste model, produceert 16 miljoen (dimbare) kleuren. De weergave van wittinten en kleuren is levendig en goed te noemen.

Je installeert en bedient de lampen via de Kasa-app, die ook gebruikt wordt voor andere TP-Link-domotica. Het aanmaken van een account is verplicht, zodat je de lampen ook buitenshuis kunt aansturen. De installatie van de wifi-lampen gaat soepel en je kunt ze koppelen aan de spraakassistenten Amazon Alexa en Google Assistent. Op die manier is het onder andere mogelijk om de verlichting met je stem aan- en uit te doen. De app is gebruiksvriendelijk en werkt naar behoren, maar heeft minder mogelijkheden dan de Hue-app. Je kunt eenvoudig wittinten (en bij de LB130 kleuren) kiezen en dimmen. Het is ook mogelijk om lichtscènes aan te maken en tijdschema’s in te stellen, waarbij de lampen de hoeveelheid licht aanpassen aan de stand van de zon. Opvallend is dat de lampen vrij lang nodig hebben om uit hun stand-by-modus te ontwaken. Geef je in de app aan dat een lamp aan moet gaan, dan duurt het doorgaans 2 tot 3 seconden voordat de lamp reageert.

Waar andere fabrikanten regelmatig nieuwe peertjes en accessoires uitbrengen en hun apps verbeteren, lijkt TP-Link weinig tot niet te investeren in zijn slimme verlichtingssysteem. Het bedrijf verkoopt al anderhalf jaar dezelfde lampen die – net als de app – evenveel kunnen als bij de release. Voor de app geldt hetzelfde: die is bijvoorbeeld nog steeds niet in het Nederlands te gebruiken. De TP-Link-lampen kosten zelfs nog hetzelfde en blijven daarom relatief duur in vergelijking met de concurrentie.

TP-Link verkoopt alleen lampen met een E27-fitting.

TP-Link Smart Bulbs

Prijs
€ 29,99 (LB100, LB 110), € 39,99 (LB120), € 59,99 (LB130) Website
www.tp-link.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Geen bridge nodig
 • Mooie (kleur)weergave
 • Minpunten
 • Forse lampen
 • Prijzig
 • App niet in het Nederlands
 • Weinig ontwikkelingen

Philips Hue White and color ambiance Starter Kit E27

Philips verkoopt verschillende starterssets, onder andere met een bridge en drie kleurenlampen.

Jarenlang was Philips de onbetwiste nummer een als het ging om slimme verlichting. De Hue-lampen waren weliswaar aan de dure kant, maar gaven het mooiste (kleuren)licht en hadden een app met veel functies. Inmiddels is de concurrentie toegenomen en verbeterd, dus is het de vraag of de Hue-verlichting nog steeds de beste keuze is. Wij zijn aan de slag gegaan met de startersset bestaande uit een 2.0-bridge, drie E27-kleurenlampen en een (draadloze) dimmer. De bridge is vereist: je moet hem met de meegeleverde ethernetkabel op je router aansluiten, anders zijn de lampen niet te bedienen via de app. De installatie van de bridge en daarna de lampen en dimmer is een fluitje van een cent. De app is zonder Hue-account te gebruiken, maar voor alle (automatiserings)mogelijkheden dien je een account aan te maken. Je kunt dan onder andere je lampen bedienen als je niet thuis bent of ze automatisch aan laten springen als je bijna thuis bent (via je gps). Dit alles werkt probleemloos en de app is overzichtelijk en bevat veel handige functies zoals lichtscènes. Bovendien werkt de app samen met allerlei diensten, van Google Assistent, Amazon Alexa en IFTTT tot Apple HomeKit en Nest. De bridge ondersteunt maximaal vijftig Hue-producten. Een groot pluspunt van het verlichtingssysteem is het brede scala aan lampen. Naast lampen met een E27-, E14- en GU10-fitting verkoopt Philips onder andere ook designerlampen, lichtstrips, plafondlampen en buitenverlichting. Omdat het Hue-systeem gebruikmaakt van het ZigBee-protocol, kun je er ook lampen van andere merken (zoals Trust, Ikea en Innr) aan koppelen.

Philips Hue White and color ambiance Starter Kit E27

Prijs
€ 160,- (startersset met bridge en drie kleurlampen), Losse lamp vanaf € 19,99
Website
www.meethue.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Groot assortiment verlichting(accessoires)
 • Veel automatiseringsfuncties
 • Beste kleurweergave
 • Uitstekende app
 • Integratie met tal van diensten
 • Werkt met Windows, macOS en Ambilight-tv
 • Minpunten
 • Bridge vereist
 • Prijzig

Ambilight-koppeling

Je kunt je Hue-verlichting ook koppelen aan je Windows- of macOS-computer en de lampen synchroniseren met je games, muziek of video. Dit gaat via de (gratis) Hue Sync-software. Een andere feature is voor minder mensen relevant, maar daarom niet minder goed. Wie een ondersteunde Philips-tv met Ambilight heeft, kan zijn verlichting via de app koppelen aan de televisie. Zo kun je de (geselecteerde) lampen hetzelfde laten doen als de Ambilight-lichtstrips: de kleur van het tv-beeld projecteren. Wij hebben dit kunnen testen op onze twee jaar oude Philips-tv en het werkt verrassend goed. De lampen synchroniseren snel en tonen nagenoeg dezelfde kleuren als het Ambilight. In ons geval verandert de kleur in de woonkamer compleet mee met het beeld op tv, waardoor die spannende film nóg echter wordt.

Je kunt Hue-verlichting koppelen met je pc of ondersteunde Philips-televisie.

Accessoires

Philips Hue onderscheidt zich onder andere van de concurrentie met een compleet en goedwerkend assortiment aan accessoires. Van lampen in alle soorten, maten en prijsklassen tot draadloze dimmers en lichtschakelaars en bewegingssensoren: je kunt je verlichtingssysteem zo slim en uitgebreid maken als je wilt. Je maakt je lampen (en jezelf) zo minder afhankelijk van je smartphone. Handig, want die heb je niet altijd (opgeladen) bij je.

Trust KlikAanKlikUit Starter Set Z1 ZigBee Bridge

Het merk KlikAanKlikUit (KAKU) is onderdeel van Trust, een Nederlands elektronicabedrijf. De smarthomeserie van de fabrikant omvat onder andere slimme lampen die werken via het ZigBee-protocol. Wij testen de startersset met twee E27-kleurenlampen en een (vereiste) Z1-bridge. De lampen zijn door de gebruikte 2,4GHz-frequenties compatibel met andere ZigBee-apparaten zoals de Philips Hue- en Ikea Trådfri-lampen. Oudere KAKU-producten, zoals beveiligingscamera’s en deurbellen, gebruiken andere ZigBee-frequenties en werken daarom niet samen met de nieuwere apparatuur. Een los verkrijgbare Trust-bridge (ruim 100 euro) vormt een brug en laat oude en nieuwe Trust-domotica onderling communiceren. Wie enkel een modern verlichtingssysteem gaat gebruiken, heeft genoeg aan de Z1-bridge en lampen. De installatie van het systeem gaat via de Trust SmartHome-app, die doet wat ie moet doen maar qua ontwerp en functies erg basaal overkomt. Je kunt de lampen eenvoudig aan- en uitzetten, dimmen en andere kleuren/wittinten geven, maar de (automatiserings)mogelijkheden zijn beperkt. Het instellen voelt bovendien wat onlogisch aan omdat je alles zelf moet uitvogelen. De apps van Yeelight en Philips Hue zijn duidelijker en bevatten bovendien meer functies. Wie zijn verlichtingssysteem helemaal naar eigen wens wil aanpassen, kan beter naar zo’n merk uitwijken. Als je niet meer nodig hebt dan een paar op afstand bedienbare lampen, voldoet het Trust-systeem wel. Een pluspunt is dat de verlichting samenwerkt met andere KAKU-producten, zodat je je huis helemaal kunt automatiseren en beveiligen met één merk en bijbehorende app.

Trust KlikAanKlikUit Starter Set Z1 ZigBee Bridge

Prijs
€ 99,- (startersset met bridge en twee kleurlampen), Losse lamp vanaf € 17,99
Website
www.trust.com/nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Werkt met andere ZigBee-systemen zoals Philips Hue
 • Werkt samen met andere KAKU-producten
 • Kleurenlamp ook met GU10-fitting
 • Minpunten
 • Bridge nodig voor samenwerking met oudere KAKU-apparatuur
 • Beperkte en wat onduidelijke app
 • Z1-bridge ondersteunt maar 20 lampen
De startersset van Trust bevat twee lampen en de Z1-bridge.

Yeelight (YLDP02YL, E27-fitting)

De Yeelight-lampen zijn een beetje een vreemde eend in de bijt. Je kunt ze namelijk niet officieel in Nederland aanschaffen, maar dient ze te importeren via een (Chinese) website als Gearbest, Aliexpress of Banggood. De reden dat we ze meenemen in deze vergelijkende test? We gebruiken de Yeelights (model YLDP02YL) al anderhalf jaar thuis en vinden ze een interessant alternatief voor de (Nederlandse) concurrentie. Dit komt vooral door de scherpe prijs: een Yeelight-kleurenlamp met E27-fitting is verkrijgbaar voor 20 euro (met gratis verzending uit het buitenland). Regelmatig kun je ‘m in de aanbieding voor zo’n 15 euro op de kop tikken. Een bridge is niet nodig omdat de wifi-lamp rechtstreeks met je router communiceert. Yeelight werkt samen met Xiaomi, één van de grootste elektronicafabrikanten ter wereld. Het assortiment slimme Yeelight-lampen is groot en gevarieerd, en omvat onder andere plafondverlichting, ledstrips en nachtlampjes. Wij testen dus een set E27-lampen, die je eenvoudig installeert en bedient via de Yeelight-app. Die is – met wat spelfouten – in het Nederlands te gebruiken en werkt naar behoren. De app bevat veel (automatiserings)mogelijkheden, bijvoorbeeld om de lampen op vaste tijdstippen aan en uit te laten gaan. Er zijn ook veel scènes aanwezig en zelf kleuren kiezen is eveneens mogelijk. De lamp toont fraaie kleuren en kan lekker fel, maar maakt – als hij aanstaat – wel een kenmerkend zoemgeluid(je). Grote kans dat je het niet doorhebt, maar in een stille ruimte met de lamp dichtbij, hoor je het. De Yeelight-lampen ondersteunen Alexa, Assistent en IFTTT en zouden ergens volgend jaar HomeKit-compatibel worden. Wegens het gebrek aan ZigBee-ondersteuning werken Yeelights niet met lampen van bijvoorbeeld Philips Hue.

Yeelight (YLDP02YL, E27-fitting)

Prijs
€ 20,- (importeren vereist)
Website
www.yeelight.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Betaalbaar
 • Compatibel met (spraak)assistenten
 • Goede kleurweergave
 • Groot assortiment
 • Geen bridge nodig
 • Minpunten
 • Lamp zoemt als hij aanstaat
 • Niet in Nederland verkrijgbaar
 • Nederlandse app niet foutloos vertaald
 • Kleurenlamp alleen met E27-fitting
Het aanbod van Yeelight-producten is groot, en ze zijn allemaal relatief scherp geprijsd.

Innr BG110 / RB165 / RB178T

Het Nederlandse Innr verkoopt slimme verlichting in allerlei soorten en maten (oftewel fittingen). Van E27 en E14 tot GU10, ledstrips en inbouwspotjes: het assortiment is groot. Wij zijn aan de slag gegaan met de RB165 (een witte lamp) en de RB178T (een dimbare witte lamp) in combinatie met de BG110-bridge. Innr kon voor deze test helaas geen kleurenlamp leveren. Deze kleurenlamp is op dit moment alleen te koop met een E27-fitting. De fabrikant laat desgevraagd weten dat er ‘begin 2019’ ook kleurenlampen met een E14- en GU10-fitting uitkomen. Het hele verlichtingssysteem gebruikt het ZigBee-protocol, waardoor je de lampen kunt verbinden met een concurrerend systeem als Philips Hue. Innr legt netjes uit hoe dat moet.

De Innr-app is minder duidelijk. Het lukte me niet om een account aan te maken op mijn Android-telefoon: ik kreeg telkens een nietszeggende foutmelding te zien. Op mijn iPad gebeurde hetzelfde, tot ik de derde keer plots een melding in beeld kreeg dat mijn wachtwoord niet aan de eisen voldeed. Toen ik een ander wachtwoord koos, lukte het registreren wel. Na het instellen van de lampen doen ze wat de app ze opdraagt. Helaas is de app meestal aan de trage kant en bevat hij weinig functies. Wie zijn verlichtingssysteem compleet wil automatiseren, kan beter verder kijken.

De kleurenlamp van Innr is alleen te koop met een E27-fitting.

Innr BG110 / RB165 / RB178T

Prijs
€ 59,95 (bridge), € 21,99 (E27, dimbaar wit), € 14,99 (E27, wit)
Website
www.innrlighting.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Bridge ondersteunt 100 lampen
 • Groot assortiment verlichting
 • Werkt met andere ZigBee-systemen
 • Minpunten
 • Kleurenlamp momenteel alleen met E27-fitting
 • App is langzaam en bevat bug(s)
 • Weinig automatiseringsmogelijkheden

Conclusie

Vorig jaar kroonden we Philips Hue als duidelijke winnaar van onze vergelijkende slimme lampentest. Ook dit jaar komt het Hue-systeem als beste uit de bus, wat komt door zijn kwalitatief goede verlichtingsaanbod, gebruiksvriendelijke app en integratie met alle diensten die je (in de toekomst) nodig hebt. Als je genoeg hebt aan een eenvoudiger verlichtingssysteem, kun je prima uit de voeten met de betaalbare lampen van Ikea en Innr. Die gebruiken het ZigBee-protocol en kunnen daarom samenwerken, ook met Hue. De Yeelight-verlichting is een scherp geprijsd exotisch alternatief dat naar behoren werkt, maar wifi gebruikt in plaats van ZigBee. De lampen van Trust (ZigBee) en TP-Link (wifi) scoren het minst in deze test, al zijn het geen slechte lampen. Welk verlichtingssysteem het beste bij jou past, hangt uiteindelijk vooral van je (automatiserings)wensen en budget af.

0 Reactie(s) op: 6 slimme verlichtingssystemen getest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.