7 tips voor duurzaam printen

Door: drukwerkkunst-nl---lodewijk-de | 05 januari 2010 16:00

How To

In het bedrijfsleven wordt er heel wat geprint: e-mails, agenda's voor vergaderingen, notulen en ga zo maar door. Hoog tijd om printen duurzamer te maken. Om zakelijk Nederland op weg te helpen geven we in dit artikel een aantal tips:

Tip 1: Maak iemand verantwoordelijk voor cartridges

Stel één iemand binnen het bedrijf aan die verantwoordelijk is voor het vervangen van de cartridges. Zo wordt voorkomen dat alle cartridges tegelijkertijd worden vervangen, terwijl er in werkelijkheid maar één leeg is. De verantwoordelijke persoon kan er ook op toezien of de printer wel goed wordt uitgeschakeld en nog goed werkt.

Tip 2: Duurzame lettertypes

De eerste mogelijkheid om duurzaam te printen, is door voor een Ecofont te kiezen. Dit zijn duurzame lettertypes waarmee tot wel 25% inkt bespaard kan worden. De lettertypes kunnen eenvoudig gedownload en geïnstalleerd worden. Doordat elk teken van deze lettertypes kleine gaatjes bevat, is er minder inkt nodig. De letters blijven uiteraard wel prima leesbaar.

Tip 3: Vervang de cartridge pas bij onleesbare afdruk

Printers geven vaak een signaal wanneer een cartridge bijna leeg is. Dit signaal is gebaseerd op het aantal prints en niet op het precieze inkt- of toner niveau. De kans is dus groot dat een cartridge te vroeg wordt weggegooid, als je alleen op dit signaal let. Vervang de cartridge daarom pas als de afdruk onleesbaar wordt.

Tip 4: Maak gebruik van follow-me printing

Van alle documenten die worden geprint, blijft 10 tot 20% achter in de printer, zonder te worden opgehaald. Om dit te voorkomen is follow-me printing een goede oplossing, hierbij worden de printopdrachten pas bij de printer afgedrukt. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er nooit prints vergeten kunnen worden of verkeerde prints worden meegenomen.

Tip 5: Gebruik gerecycled papier

Niet alleen het gebruik van cartridges is een flinke belasting van het milieu, het gebruik van papier ook. Van alle geprinte a4'tjes wordt 40% slechts één keer gebruikt[PDF] , 20% wordt zelfs weggegooid zonder dat iemand er ooit naar gekeken heeft. Mocht je dan toch gebruik maken van papier, gebruik dan gerecycled papier; voor papier met een FSC-keurmerk zijn alleen grondstoffen uit duurzaam beheerde bossen gebruikt.

Tip 6: Print en kopieer dubbelzijdig

Het lijkt voor de hand liggend, maar toch gebeurt het nog weinig: om papier te besparen is dubbelzijdig printen een effectieve oplossing. Dit kan eenvoudig ingesteld worden op de computer, iedereen kan dit individueel doen, maar het kan ook voor alle computers van het bedrijf in één keer ingesteld worden.

Tip 7: Schakel de printer automatisch uit

Naast papier en cartridges, moet ook rekening gehouden worden met de elektriciteit die een printer verbruikt. Een printer die de hele dag aan staat, verbruikt onnodig veel energie. Stel daarom de spaarstand in, bij voorkeur met een zo kort mogelijke tijd. Zo wordt er zo min mogelijk elektriciteit verspild. Ook is het mogelijk om de printer buiten kantoortijden automatisch helemaal uit te laten schakelen, om nog minder stroom te verspillen.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Drukwerkkunst.nl en geschreven door Lodewijk de Graaf. De redactie van Computer!Totaal is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

0 Reactie(s) op: 7 tips voor duurzaam printen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.