8 fotoprinters getest

Door: Jeroen Horlings | 30 maart 2010 10:31

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Printerland is in rep en roer. Betaalbare laserprinters beginnen de inkjets te verdringen, maar de laatstgenoemde blijven op één punt veruit superieur: foto’s. Van welke markten zijn fotoprinters anno 2010 zoal thuis en hoe presteren ze?

Dit artikel bestaat uit drie pagina’s:

Pagina 1 (huidige pagina)

- Minder inkt, meer kleuren?

- Canon Pixma iP4700

- Canon Pixma MP640

Pagina 2

- Epson Stylus Photo PX710W

- Epson Stylus Photo SX515W

- Lexmark Impact S305

- HP Photosmart Wireless

Pagina 3

- Lexmark Interact S605

- HP Photosmart Premium

- Conclusie

De printermarkt lijkt saai, maar is volop in beweging. Laserprinters, en dan met name de kleurenversies, winnen langzaam terrein. Ze zijn razendsnel, voordelig in het gebruik en toners gaan erg lang mee. Voor minder dan 200 euro kunt u ze al op de kop tikken en de afdrukkwaliteit is over het algemeen prima. Maar bij één tak van sport moeten ze hun meerdere erkennen in de inkjetprinter: fotoafdrukken. Hoewel de huidige generatie lasers best aardige fotoafdrukken maakt, bieden inkjetprinters dankzij hun microscopisch kleine inktdruppeltjes nog steeds de beste kleuren en details.

Minder inkt, meer kleuren?

Er is een aantal ontwikkelingen gaande bij inkjetprinters. De meest opvallende trend is de teruggang in het aantal kleuren. Waren zes kleuren tot voor kort het minium als het om kwalitatieve fotoafdrukken ging, tegenwoordig zijn de meeste fabrikanten teruggegaan naar vier (zwart, cyaan, magenta en geel). Wat is er gebeurd met de kleuren lichtmagenta en –cyaan? Deze lichtere tinten werden in de jaren negentig in het leven geroepen om mooiere kleurtinten te produceren. De inktdruppeltjes waren destijds simpelweg te groot om de kleuren fijn te kunnen mengen. Maar printerfabrikanten werken tegenwoordig met inktdruppels van 1 tot 1,5 picoliter (één biljoenste deel van een liter). Wanneer je een rechte lijn zou maken met op iedere millimeter een inktdruppel van 1 picoliter, zou deze lijn 24 keer om de aarde gaan voordat een liter is verbruikt. Dat is zo extreem klein, dat met vier kleuren praktisch dezelfde kleurnuances kunnen worden bereikt als met zes. Canon was in 2004 de eerste fabrikant die picoliter inktdruppels gebruikte en is snel daarna overgestapt naar de drie basiskleuren plus zwart. HP volgde in 2008. Lexmark baseerde zijn printers altijd al op vier kleuren, maar bood wel een speciale fotocartridge aan (met extra kleuren). Bij de nieuwste generatie is Lexmark daarvan afgestapt en blijft het echt bij vier kleuren. Epson is de enige fabrikant in deze test die nog zes kleuren gebruikt in zijn topmodel. Maar het basismodel heeft er slechts vier. Canon en HP bieden bij sommige modellen een vijfde cartridge. Er worden dan twee verschillende zwarte inkten gebruikt: één voor tekst (pigment) en één voor foto’s (dye).

Testverantwoording

De scores in deze test zijn tot stand gekomen op basis van een aantal criteria. Allereerst hebben we natuurlijk gekeken naar de afdrukkwaliteit. Omdat die over het algemeen vrij goed is, hebben we met name gelet op afwijkingen, zoals te lichte of te donkere afdrukken en kleurzwemen. Een kleurzweem is het best waarneembaar bij zwart-witafdrukken, omdat printers hiervoor naast zwarte inkt ook gekleurde inktdruppels gebruiken om bepaalde grijstinten te creëren. Verder is de afdruksnelheid gemeten, maar deze wordt alleen genoemd als deze sterk van het gemiddelde afwijkt en speelt in de beoordeling nauwelijks mee. Ook de bediening en het praktische ontwerp is – indien van toepassing - meegenomen in de beoordeling. Ten slotte hebben we de specificaties flink laten meewegen; oftewel welke printer biedt de meeste functionaliteit voor het minste geld?

Canon Pixma iP4700

De Pixma iP4700 is een pure printer, zonder scannerfunctionaliteit. Dat is op zich prima, maar de concurrentie biedt in hetzelfde prijssegment producten met meer functionaliteit aan. Verder is hij wat kaal. We missen bijvoorbeeld een kaartlezer en een lcd-scherm. Ook wifi is niet present. Maar Canon heeft niet bezuinigd op de printmotor, die indentiek is aan die van duurdere series. De printer gebruikt vijf cartridges, waarvan twee verschillende zwarte inkten (dye en pigment). Dat is een voordeel voor wie regelmatig tekst print, wat dat gaat dan niet ten koste van de fotoinkt. Ook fraai is het feit dat de printer standaard geschikt is voor dubbelzijdige afdrukken. Dat scheelt papier en kan bovendien erg handig zijn (bijvoorbeeld wanneer u uw foto’s op de achterzijde van tekst wilt voorzien). Een andere handigheid is dat de printer naast een laadbak onderin ook nog een papierlade achterin heeft – bijvoorbeeld voor fotopapier. De afdrukkwaliteit is goed. In zwart-wit afdrukken is een lichte roodzweem te zien, die onder normale omstandigheden echter nauwelijks opvalt. Toch zijn de kleurenafdrukken aan de rode kant, wat vooral bij gezichten tot uitdrukking komt. Contrast en scherpte zijn goed.

Canon Pixma iP4700

Prijs € 119,-

Oordeel 7/10

Pluspunten

Dubbelzijdig afdrukken

Extra papierlade

Minpunten

Geen kaartlezer

Geen lcd-scherm

Geen wifi

Canon Pixma MP640

Wat de iP4700 niet heeft, heeft de MP640 allemaal wel: scannerfunctionaliteit, wifi, ethernet en zelfs bluetooth. Ook een fraai kantelbaar lcd-scherm is present, evenals een kaartlezer die achter een klepje verstopt is (maar geen ondersteuning biedt voor CompactFlash). De printer laat zich zelfstandig bedienen, wat vrij comfortabel gaat via het bedieningspaneel. De laatste bestaat uit een aantal knoppen en een draaiwieltje, waarmee u snel door de opties heen scrolt. Ook deze printer ondersteunt dubbelzijdige afdrukken en beschikt over een tweede papierlade aan de achterkant. Leuk detail is dat het klepje voor de uitvoerlade automatisch opengaat tijdens het printen (handig, want dat wordt nog wel eens vergeten). Natuurlijk zijn de twee zwarte cartridges ook in dit model present. De printmotor is identiek aan die van de iP4700, dus wat betreft afdrukkwaliteit en snelheid zien we nagenoeg geen verschillen.

Canon Pixma MP640

Prijs € 189,-

Oordeel 8/10

Pluspunten

Wifi

Dubbelzijdig afdrukken

Extra papierlade

Minpunten

Geen CompactFlash

Flink gewicht

0 Reactie(s) op: 8 fotoprinters getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.