8 goedkope inkjet all-in-one-printers getest

Door: Sander Almekinders | 15 augustus 2018 16:28

Review

Hoewel we niet enorm veel meer afdrukken, is het toch handig om thuis een printer te hebben. En dan het liefste eentje die ook kan scannen, want ook die functie is af en toe handig. Te veel uitgeven wil natuurlijk niemand, vandaar dat we relatief goedkope printers in twee prijsklassen getest hebben. Wat koop je voor een bedrag tot 100 euro en wat kan je een treetje hoger op de ladder verwachten voor zo’n 150 euro? Wij zochten het uit aan de hand van een test van acht modellen.

We printen steeds minder, omdat steeds meer digitaal kan. Als je met behulp van je smartphone kunt inchecken op de luchthaven, waarom zou je dan nog je boarding pass afdrukken? Formulieren vul je tegenwoordig vaak online in, waarna je een digitale kopie op je computer en/of een andere locatie opslaat. Een fysieke map met daarin allerlei documentatie wordt steeds zeldzamer. Lees ook: Zo print je eenvoudig vanaf je tablet en smartphone.

Toch zullen de meesten van jullie ook af en toe een afdrukje willen of moeten maken, bijvoorbeeld als je een pakketje retour moet sturen en hiervoor een retourticket af moet drukken of als je een formulier eerst met pen in moet vullen alvorens het weer in te scannen en terug te sturen. De scanner op een all-in-one is natuurlijk sowieso handig als je zo veel mogelijk van je administratie digitaal wilt doen. Je kunt dan de documenten die je nog wel fysiek krijgt (bijvoorbeeld de koopovereenkomst van een huis of aankoopbonnen van producten die je hebt gekocht bij fysieke winkels), inscannen en op een veilige digitale locatie bewaren.

Voor deze test hebben we gekeken naar betaalbare all-in-ones, waarbij we twee prijsklassen hebben bepaald: maximaal 100 euro en maximaal zo’n 150 euro. Dit houdt in dat we ons richten op inkjetmachines, want voor dit soort bedragen blijven lasermultifunctionals buiten bereik. Uiteindelijk zijn we op een totaal van acht multifunctionele printers uitgekomen die we door onze vaste testprocedure hebben gehaald. We hebben van vier fabrikanten, namelijk Brother, Canon, Epson en HP, voor beide prijsklassen een printer ontvangen.

De Brother DCP-J562DW levert dan weliswaar niet de beste prestaties, hij biedt wel veel mogelijkheden.

Startercartridges

Dat je bij een nieuwe printer speciale ‘startercartridges’ (ook wel setup-cartridges) meegeleverd krijgt, is niet nieuw. Hoewel dit niet altijd duidelijk wordt aangegeven, krijg je bij vrijwel iedere nieuwe printer deze cartridges met een lagere capaciteit dan de normale varianten. Op deze manier moet je sneller een nieuwe set kopen, waardoor fabrikanten sneller geld verdienen aan een printer. Echt chique is dat niet te noemen, eerder sluw. Bij enkele machines in deze test maken de fabrikanten het echter wel heel erg bont. De Brother DCP-J562DW, HP Envy 5540 en HP Envy 7640 hadden niet genoeg inkt in de cartridges zitten om onze testprocedure (die bestaat uit zo’n 40 printjes in totaal en zowel zwart-wit- als kleurenafdrukken en zowel tekst- als foto-prints behelst) te volbrengen. Met name bij de relatief dure Envy 7640 is dat niet goed te praten. Bij dit model hadden we ook geen extra cartridges meer over om alle tests af te ronden.

Cartridges

Zelfs in de wat meer betaalbare segmenten is het goed om je vooraf goed af te vragen waar je het apparaat primair voor nodig hebt. Wil je er graag regelmatig foto’s op afdrukken, dan geldt: hoe meer cartridges, hoe beter. In deze test hebben de twee Canons en de Epson Expression Premium XP-830 meer dan de vier standaardkleuren (CMYK) aan boord. Modellen met alleen de vier standaardkleuren kunnen op zich prima gebruikt worden om foto’s mee af te drukken, maar de toevoeging van extra kleuren levert vrijwel zonder uitzondering een betere afdrukkwaliteit op.

Opvallend is dat er modellen zijn met ‘gewoon’ zwart en modellen met een extra cartridge met fotozwart. Het verschil hiertussen zit hem in de grondstoffen die zijn gebruikt. Gewoon zwart bij de machines met nog een extra zwarte cartridge is pigmentinkt, fotozwart is dye-inkt. Pigmentinkt is de duurdere van de twee, en bestaat uit een mengsel van water en niet-oplosbare deeltjes. Het hecht zich erg goed aan ruwere oppervlakken, bijvoorbeeld standaardpapier voor tekstafdrukken. Dye-inkt is goedkoper om te fabriceren en is gemaakt van een oplosbare kleurstof. Die glanst van nature wat meer, maar is met name geschikt voor afdrukken op glossy fotopapier. Dye-inkt vervaagt daarnaast ook sneller. De modellen in deze test die geen extra cartridges hebben, hebben overigens de goedkopere dye-inkt in de zwarte cartridge zitten. De kleurencartridges zijn bij alle modellen gevuld met dye-inkt.

De twee deelnemers van HP maken gebruik van een 3-in-1-kleurencartridge. In lang vervlogen tijden was dat zeer gebruikelijk, maar de afgelopen jaren leken steeds meer fabrikanten hiervan af te stappen. Als één van de kleuren op is, moet je bij HP dus de complete cartridge vervangen, ook als de andere kleuren nog niet op zijn.

Documenteninvoer

Zoek je een apparaat met een wat meer zakelijke inslag, dan is een model met een ADF (automatic document feeder) het overwegen waard. Je kunt daar een stapeltje originelen in leggen, waarna de all-in-one ze achter elkaar scant. In deze test kom je dan uit bij de Brother MFC-J5620DW, Epson Expression Premium XP-830 en de HP Envy 7640. De Brother is daarnaast ook duidelijk gemaakt voor mensen die wat meer af gaan drukken, want de prijs per pagina hiervan is overduidelijk het best van allemaal.

Qua mogelijkheden is de Canon Pixma MG5750 geen hoogvlieger, de prestaties zijn echter uitstekend.

Aansluitingen

Op het gebied van aansluitingen vallen enkele zaken op. Zo zijn er drie modellen die je nog kunt gebruiken om mee te faxen, iets wat niet meer bepaald in de mode is. Verder valt op dat er in de goedkopere prijsklasse geen bekabelde netwerkaansluiting is. De duurdere modellen hebben deze aansluiting allemaal. Wifi hebben alle apparaten in deze test, evenals WiFi Direct. Dat laatste kan handig zijn als je iemand wel wat af wilt laten drukken op je printer, maar die persoon geen toegang wilt geven tot je netwerk. Vrijwel alle printers in deze test bieden de mogelijkheid om een SD-kaartje te plaatsen, waarvandaan je ook meteen af kunt drukken.

Alleen de goedkopere Canon en HP hebben dit niet. Een usb-host-aansluiting (waarop je een usb-stick aan kunt sluiten) is voorbehouden aan de vier duurdere modellen in deze test. Die aansluiting is bij de Brother MFC-J5620DW, Canon Pixma MG7750 en Epson Expression Premium XP-830 ook geschikt voor PictBridge, waarmee rechtstreeks vanaf een camera afgedrukt kan worden. Bij de HP Envy 7640 is dat niet het geval. In het algemeen is het aan de aanwezigheid van het aantal aansluitingen goed te zien dat de Canon Pixma MG5750 de goedkoopste is in deze test. Die biedt alleen het hoognodige op dit vlak: wifi en een usb-aansluiting voor het rechtstreeks verbinden met een computer.

Ben je een fervent gebruiker van de fax, dan tref je die toevoeging nog aan op drie modellen in deze test.

Duplex

Op het gebied van de mogelijkheden zijn er ook behoorlijk wat verschillen te noteren. Opvallend is dat de Epson Expression Home XP-435 de enige is in deze test zonder automatische duplex-unit. Voor gemiddeld zo’n 80 euro mag dat tegenwoordig wat ons betreft eigenlijk niet meer ontbreken. Wil je wel dubbelzijdige afdrukken maken, dan moet je bij deze printer dus eerst de even pagina’s afdrukken, daarna de stapel omdraaien en dan de oneven pagina’s afdrukken (andersom kan uiteraard ook). We kunnen overigens wel bedenken waarom Epson bij de XP-435 de duplex-unit achterwege heeft gelaten, deze all-in-one is namelijk zo klein mogelijk gemaakt.

De XP-435 wordt dan ook aangeprezen als een ‘small-in-one’. Aangezien een duplex-unit redelijk wat ruimte inneemt, kan door het weglaten ervan behoorlijk wat bespaard worden op dat vlak. In de praktijk valt dat overigens wel mee, omdat je hier te maken hebt met een printer waarbij het papier staand aan de achterkant ingevoerd wordt. Om dit te kunnen doen, moet er een standaard uitgeklapt worden. Ook aan de voorkant moet een behoorlijk stuk plastic uitgetrokken worden. Qua footprint is de XP-435 uiteindelijk niet bijster veel kleiner dan het gros van de andere printers in de test, waardoor het formaat wat ons betreft niet opweegt tegen het weglaten van de duplex-unit.

De Epson Expression Home XP-435 is in de doos erg klein, in de praktijk neemt hij duidelijk meer ruimte in beslag.

Scannen

Kijken we naar de mogelijkheden van de scanner, dan steken de twee machines van Brother erbovenuit. Het zijn de enige die naar een netwerklocatie kunnen scannen. Scannen naar e-mail is ook mogelijk, dat zit ook bij de modellen van Epson en HP ingebakken. Althans, als je een ruime definitie hanteert voor ‘ingebakken’. Bij alle deelnemers gaat dit namelijk niet middels een lokale SMTP-server, maar middels een add-on. Bij de twee Brothers moet je een app installeren waarmee dit kan, terwijl het bij de Epsons onderdeel is van de Scan To Cloud-functies. Het gaat bij alle machines via de cloud. Dit werkt in het algemeen niet zo snel als een ingebouwde variant, maar je kunt hier wel gewoon een adresboek in aanmaken. Verder zien we op alle apparaten behalve die van HP de mogelijkheid om naar cloudopslag zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive te scannen.

Beheermogelijkheden

De mogelijkheden op het gebied van beheer zijn bij de Brother MFC-J5620DW veel uitgebreider dan bij de andere modellen in deze test. Het is zelfs mogelijk om per gebruiker het aantal afdrukken te volgen en rechten toe te wijzen om zowel in kleur en zwart-wit of alleen in zwart-wit af te drukken. Bij de Epsons en de Canon Pixma MG5750 kun je in het beheermenu niet veel meer uitrichten dan het bekijken van de inktniveaus.

De Brother MFC-J5620DW valt ook nog om een andere reden op, te weten de manier waarop het papier langs de printkoppen geleid wordt. Dit gebeurt in landschapsmodus, dus ‘in de breedte’. Dat zorgt ervoor dat deze all-in-one een stuk minder diep is dan je gewend bent. Dat is echter niet de primaire reden geweest voor Brother om dit zo te doen. Er kan nu namelijk ook A3-papier langs de printkoppen geleid worden. De hoogte van een A4-vel komt immers precies overeen met de breedte van een A3-vel. Let wel op: A3-papier moet je handmatig aan de achterzijde invoeren. Een enorme meerwaarde is dit wat ons betreft overigens niet, met name omdat het niet foutloos werkt. De ene keer zit het papier er te ver in, de andere keer juist niet ver genoeg. Het luistert allemaal net wat te nauw.

De afdrukkwaliteit is zonder twijfel het voornaamste pluspunt van de Epson Expression Premium XP-830.

Prestaties en stroomverbruik

Over het algemeen zijn de duurdere printers sneller dan de goedkopere, met name bij grotere afdruktaken. De HP Envy 7640 is de uitzondering op deze regel. Die presteert niet bijster goed. Zoek je snelheid, dan is de Brother MFC-J5620DW zonder twijfel de beste keuze. De snelheid van de duplex-unit verschilt verder behoorlijk bij de deelnemers. Bij de Brother DCP-J562DW kun je gerust even een ommetje gaan maken als je dubbelzijdig af wil gaan drukken bijvoorbeeld. Eigenlijk zijn ze geen van alle echt snel op dit punt overigens, daarvoor moet je een of meerdere treetjes hoger op de prijsladder kijken. Scannen gaat bij de meeste modellen vrij rap. De uitzondering hierop is de Expression Home XP-435 van Epson. Die neemt hier ruimschoots de tijd voor. Ook op dit punt is de Brother MFC-J5620DW duidelijk de snelste, ook als we kijken naar de kwaliteit van de ADF.

Inkjets verbruiken niet veel stroom, dat is een gegeven. Er hoeft niets opgewarmd te worden zoals het geval is bij laserprinters. Uiteindelijk draait het bij printers wat ons betreft met name om het verbruik in stand-by, omdat dat de staat is waarin de printer hoogstwaarschijnlijk het meest zal verkeren. Dat is inmiddels bij vrijwel alle soorten printers lekker laag. Staat je printer vaak helemaal uit en zet je hem pas aan op het moment dat je gaat afdrukken, dan is het belangrijk dat hij snel opstart. Daar is Canon traditiegetrouw erg sterk in. Met een opstarttijd van 3-4 seconden voor beide modellen hoef je ook bij deze Canons niet lang te wachten voor je af kunt gaan drukken. De Epson Expression Premium XP-830 zit de beide Canons op de hielen.

Samen met zijn grotere broer in deze test, maakt de HP Envy 5540 gebruik van 3-in-1-kleurencartridges.

Afdrukkwaliteit

Over de afdrukkwaliteit van de deelnemers aan deze test zijn we in het algemeen goed te spreken. De beste fotoafdrukken worden gemaakt door de printers met extra cartridges, waarbij de Canon Pixma MG5750, MG7750 en de Epson Expression Premium XP-830 er duidelijk bovenuit steken. Ook de Brother DCP-J562DW en MFC-J5620DW doen het op dit vlak zeer verdienstelijk. De HP Envy 5540 is eigenlijk niet echt geschikt voor het afdrukken van foto’s. De Epson Expression Home XP-435 doet het weliswaar iets beter, maar produceert ook iets te fletse afdrukken naar onze smaak. De HP Envy 7640 doet het verdienstelijk, maar echt onder de indruk zijn we er niet van.

Qua tekst steken de Epson Expression Premium XP-830 en beide modellen van HP er duidelijk bovenuit, zowel als het gaat om scherpte als om zwarting. De Canon Pixma MG5750 en MG7750 produceren teksten van een goede scherpte, maar die zijn wat minder zwart. Tekst afgedrukt met de Brother DCP-J562DW is niet echt scherp en ook niet diepzwart, bij de Brother MFC-J5620DW zijn de teksten wel scherp genoeg maar hadden ze iets zwarter mogen zijn. De Epson Expression Home XP-435 produceert ten slotte mooi zwarte teksten, maar die zijn dan juist weer niet echt scherp.

De HP Envy 7640 is innerlijk hetzelfde apparaat als de Envy 5540, maar dan met wat extra functies.

Conclusie

Ben je op zoek naar een betaalbare all-in-one, dan heb je toch nog behoorlijk wat keuze, ook al zijn er niet zo veel fabrikanten. De beste machine in deze test is wat ons betreft zonder twijfel de Brother MFC-J5620DW. Die mag dan een net wat mindere afdrukkwaliteit hebben dan enkele andere deelnemers, hij is beduidend sneller en biedt veel mogelijkheden. Deze all-in-one gaat aan de haal met het predicaat Best getest. Weegt de afdrukkwaliteit het zwaarst voor jou, dan is de Epson Expression Premium XP-830 de beste keuze. Wil je liever (ruim) minder dan 100 euro uitgeven, dan doe je wat ons betreft de beste koop met de Canon Pixma MG5750. Die is weliswaar wat beperkt op het gebied van de mogelijkheden, verder overtuigt hij zeker en hij is verhoudingsgewijs ook nog eens erg goedkoop. Vind je mogelijkheden belangrijker dan prestaties, dan kun je ook eens kijken naar de Brother DCP-J562DW.

In de tabel (pdf) vind je de testresultaten van de 8 geteste all-in-one printers.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

Afdrukkosten

Druk je veel af, dan kunnen de afdrukkosten van een printer op langere termijn behoorlijk uit elkaar gaan lopen per printer. We hebben dan ook voor alle modellen in deze test een prijs per pagina berekend. We baseren die alleen op de inkt die wordt verbruikt. In de praktijk komt hier ook nog de prijs van het papier bij en iets minder direct het stroomverbruik en de aanschafprijs bij. Deze totale kosten worden overigens ook wel aangeduid als tco, oftewel total cost of ownership. Uit onderstaande tabel is duidelijk dat de Brother MFC-J5620DW de voordeligste is als je puur kijkt naar de inkt die wordt verbruikt. HP doet het hier ook behoorlijk goed. Opvallend zijn verder de relatief hoge kosten van de Epson Expression Premium XP-830.

1 Reactie(s) op: 8 goedkope inkjet all-in-one-printers getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 maart 2017 12:39 Joschi
    Uit ervaring moet ik de Epson afraden. De service is buitengewoon slecht. Ik heb de Epson ET 4550 al 4 keer op moeten sturen vanwege de deksel scanner met een kapot tandwieltje. Ik heb ook 2 HP 3 in een printers en 1x de HP ENVY 5644. De laatste was als gemakkelijkste te installeren. De inkt van HP is duurder maar verdere irritatie's zijn er niet.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.