8 manieren om je dagelijks leven te automatiseren

Door: Martin Gijzemijter | 22 januari 2016 07:05

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Ooit was het een onbereikbare toekomstdroom: apparaten in je huis op afstand bedienen. Langzaam raken we er echter steeds meer aan gewend. De toepassingen voor domotica kunnen nuttig zijn, maar ook gewoon om je leven een flink stuk makkelijker te maken. We zetten de leukste mogelijkheden op een rij.

Er zijn nogal wat verschillende protocollen met betrekking tot domotica, of 'home automation' zoals het tegenwoordig vaker genoemd wordt. Die protocollen zijn nodig om bijvoorbeeld alle apparatuur in je huis via hetzelfde systeem of dezelfde app te kunnen laten werken. In dit artikel gaan we er niet van uit dat alles werkt via één systeem, maar belichten we simpelweg de mogelijkheden die je hebt om je de apparaten in je huis op afstand te bedienen (waarbij je dus voor iedere toepassing mogelijkerwijs een andere app nodig hebt). Lees ook: Bedien je huis met je tablet.

Tip 1: Licht en warmte

Er is niets fijner dan thuiskomen in een warm huis met gezellige verlichting, of als je het omdraait: niets deprimerender dan thuiskomen in een koud en donker huis. Het is wat ons betreft één van de meest verrijkende mogelijkheden van home automation: de mogelijkheid om op afstand het licht en de verwarming in je huis in te schakelen. Niet alleen gezellig, maar ook nog eens efficiënt, omdat je de boel ook op afstand uit kunt schakelen als je per ongeluk na vertrek de kachel aan hebt laten staan.

Ideaal: je kachel en verlichting alvast instellen voor je thuiskomt.

Tip 2: Gordijnen

De meeste toepassingen voor het automatiseren van je huis zijn handig en nuttig, maar sommige toepassingen zijn ronduit lui. Zoals de mogelijkheid om je gordijnen open en dicht te doen met behulp van je smartphone. Natuurlijk hartstikke handig als je vergeten bent de gordijnen dicht te doen wanneer je zojuist poedelnaakt uit de douche komt wandelen, maar in de meeste gevallen zal het zijn omdat je de gordijnen dicht wilt doen, maar geen zin hebt om van de bank af te komen. Superlui, maar ach, het kan, dus waarom niet? Daar betaal je overigens wel flink voor, want voor een elektrische gordijnrail van 60 tot 200 cm betaal je op een site als www.e-gordijn.nl al 264 euro. Veel cooler is misschien nog de folie van Sonte. Deze folie plak je tegen het raam en met een druk op je smartphone kun je de folie van transparant veranderen in mat en andersom. Het enige nadeel, de Sonte-folie is nog steeds niet voor consumenten verkrijgbaar.

Met een app je ramen ondoorzichtig maken. Nog even wachten, maar het kan.

Tip 3: Stofzuigers

Zelf niet willen stofzuigen is natuurlijk ook wel een beetje lui, maar dan wel het soort lui dat we begrijpen. Stofzuigen is simpelweg niet leuk en als je het kunt uitbesteden moet je dat lekker doen. Robotstofzuigers als de Roomba maken dat gelukkig eenvoudig en (relatief) betaalbaar. De (vaak) cirkelvormige stofzuigers bewegen zich moeiteloos door je huiskamer en je kunt precies instellen hoe vaak je wil dat er gestofzuigd moet worden en waar (als je de Lego-ruimte wilt overslaan). Nadeel: traplopen kunnen robotstofzuigers niet en als je dingen op de vloer laat slingeren (bijvoorbeeld met kleine kinderen) ben je die natuurlijk gewoon kwijt. Naast stofzuigen zijn er ook robots voor dweilen en boenen. En het belangrijkste feit daarvan is: ze werken echt. Een robotstofzuiger kun je al kopen voor nog geen 450 euro op, bijvoorbeeld www.irobot.nl.

Met de Roomba heb je een persoonlijke stofzuighulp in dienst.

Gek van gemak

In het intro stipten we al even aan dat je voor al deze applicaties een eigen app nodig hebt. Dat geeft op zich niet, maar als je huis vol staat met allerlei slimme apparaten, kan al dat 'gemak' je tot waanzin drijven door de verscheidenheid aan apps en afstandsbedieningen. Dit artikel dient dan ook vooral ter inspiratie en het loont absoluut de moeite om te inventariseren wat je wilt en vervolgens te bekijken of er een systeem is (zoals iHome) dat de meeste opties ondersteunt die jij wilt. Want het is natuurlijk wel fijn als je zoveel mogelijk via één afstandsbediening of app kunt bedienen. Gemak moet immers wel écht gemak blijven.

Tip 4: Radio en televisie

Dat je je televisie op afstand kunt bedienen, dat is natuurlijk niet nieuw. Wel van deze tijd is dat je content van je smartphone naar je televisie kunt streamen of via je smartphone van internet kunt plukken en dat maakt de kijkervaring natuurlijk een stuk interactiever. Maar wat pas écht een fijne mogelijkheid is van de laatste jaren, is om met een druk op je smartphone te bepalen welke muziek er in huis klinkt en waar. Merken als Bose en Sonos hebben draadloze luidsprekers op de markt gebracht met fenomenale geluidskwaliteit (waar je dan ook wel voor betaalt) die je eenvoudig via je smartphone kunt bedienen en bijvoorbeeld muziek van Spotify kunt serveren. Uiteraard zijn er ook goedkopere systemen, maar met name de systemen van Sonos zijn zeer gebruiksvriendelijk.

Met een draadloze luidspreker als die van Sonos heb je met één druk op de knop muziek.

2 Reactie(s) op: 8 manieren om je dagelijks leven te automatiseren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 januari 2016 10:53 Anoniem
  Gemakzucht is een kwaal geworden, en daar vallen natuurlijk veel centen mee te verdienen, laat je gaan dus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2016 21:31 MarkS90
  Poedelnaakt uit de douche … Iedereen die gaat douchen zorgt er voor dat er enige beschutting is tegen naar binnenkijken van buitenaf. Maar onder de douche is het natuurlijk heerlijk om even met je smartphone te spelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.