8 SSD’s getest

Door: Jeroen Boer | 04 november 2010 13:36

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

De ontwikkelingen bij SSD’s gaan hard en steeds meer fabrikanten wagen een stap in deze markt. SSD staat voor solid state drive, wat inhoudt dat er geen bewegende onderdelen in zitten. De schijf is hierdoor sneller, stiller en zuiniger. Momenteel is het toverwoord op SSD-gebied SandForce. Deze controllerfabrikant zou met de SF-1200 een controller ontwikkeld hebben die vooral erg indrukwekkende schrijfprestaties neerzet. Wij testen onder andere drie SSD’s met deze nieuwe controller.

Dit artikel bestaat uit zes pagina’s:

Pagina 1: Inleiding; Testprocedure;

Pagina 2: OCZ Vertex 2 120GB; Intel X25-M G2 80 GB;

Pagina 3: SanDisk C25-G3 120 GB; Kingston SSDNow V Series 30 GB Desktop Bundle

Pagina 4: Intel X25-V 40 GB; OWC Mercury Extreme Pro RE SSD 100 GB;

Pagina 5: Corsair Nova Series 128 GB (V128); Mach Xtreme Technology MX-DS 100 GB;

Pagina 6: Conclusie; tabel.

De goede prestaties van een SSD worden, naast door het gebruik van flashgeheugen, sterk bepaald door de gebruikte controller. Berucht in dit opzicht waren bijvoorbeeld slecht presterende controllers van JMicron, terwijl Intel lange tijd onbetwist de beste controller in huis had. We schrijven had, want het toverwoord op SSD-gebied is momenteel SandForce. Deze relatief nieuwe controllerfabrikant heeft met de SF-1200 een controller ontwikkeld waarvan vooral de schrijfprestaties erg indrukwekkend zijn. Drie van de acht SSD’s in deze test zijn voorzien van een SandForce SF-1200, dus we hebben voldoende testmateriaal om uit te vinden of de controller echt zo indrukwekkend is. Ook Intel is vertegenwoordigd, evenals controllers van Indilinx, SanDisk en Toshiba. Was het een jaar geleden nog de vraag of SSD’s konden omgaan met TRIM, inmiddels is TRIM gemeengoed geworden en wordt deze functie ondersteund door alle SSD’s in deze test. In het kort zorgt TRIM ervoor dat de schrijfprestaties van een SSD op peil worden gehouden. U vindt meer informatie op onze website. Let bij het uitzoeken van een SSD goed op de prijzen, deze schommelen namelijk sterk, waardoor ze alweer kunnen afwijken van de prijzen in dit artikel.

Testprocedure

We gebruiken voor het testen vier benchmarks. ATTO Disk Benchmark laat zien welke doorvoersnelheden er maximaal mogelijk zijn met de SSD, CrystalDiskMark en AS SSD Benchmark laten de gemiddelde snelheden op verschillende manieren zien. Deze synthetische benchmarks zijn leuk, maar we willen ook een idee hebben van hoe de SSD’s in het ‘echt’ presteren. Hiervoor gebruiken we de HDD-test van PCMark Vantage, die aan de hand van taken in normale programma’s een score toekent aan de SSD. Een belangrijke score dus, die we sterk laten meewegen. We moeten overigens een opmerking maken bij alle benchmarkresultaten: wij hebben gebruikgemaakt van een testsysteem met een AMD SATA-controller. De AMD SATA-controller presteert over het algemeen iets minder goed dan zijn tegenhanger van Intel. De snelheden en benchmarkscores van de SSD’s kunnen dus iets lager liggen dan in andere tests. Uiteraard zijn alle SSD’s op dezelfde pc en op dezelfde manier getest, waardoor deze test wel een eerlijke onderlinge vergelijking vormt. Voordat we de SSD’s in gebruik namen, hebben we ze allemaal leeggemaakt met behulp van HDDErase. Ter referentie hebben we de benchmarks in deze test ook uitgevoerd met de Western Digital VelociRaptor WD6000HLHX, een bloedsnelle 10.000rpm harde schijf. De PCMark Vantage HDD benchmark hebben we eveneens uitgevoerd op een Samsung 1 TB harde schijf die in ons testsysteem was ingebouwd, deze schijf haalde hierbij een score van 1911. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: de snelste SSD in deze test heeft een PCMark Vantage HDD score van 43914!

Testsysteem

Processor AMD Phenom II X4 955 (3,2 GHz)

Moederbord Gigabyte GA-MA790XT-UD4P (AMD 790X chipset)

Geheugen 2 x 2 GB Kingston DDR 3

Harde schijf Samsung F2 Eco Green 1 TB

Grafische kaart ATI Radeon HD 5750 1 GB

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium 64-bit

0 Reactie(s) op: 8 SSD’s getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.