8 tips voor het kopen van de beste dashcam

Door: richard-veenstra | 12 januari 2018 09:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Kooptips

Dashcams, dat zijn toch van die apparaten waar grappige en klunzige auto-ongevallen uit Rusland mee gefilmd worden? Precies, maar ook in Nederland zie je deze auto-camera´s steeds meer. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dashcams en hoe je de beste dashcam uitzoekt.

Tip 01: Dashcam

De reden dat je zoveel video’s van ongelukken, bijna-crashes en rare verkeerssituaties uit Rusland ziet, is dat bijna iedereen in het land een dashcam in zijn of haar auto heeft geïnstalleerd. Mede doordat getuigenissen van omstanders vaak weinig gewicht hebben in Russische processen, gaan Russen niet zonder dashcam met hun auto de weg op. Dashcams worden ook in andere landen steeds populairder omdat de beelden gemakkelijk kunnen aantonen wie schuld heeft bij een ongeval. Een bijkomstigheid van de populariteit van dashcams is dat je op YouTube interessante filmpjes ziet van andere gebeurtenissen die toevallig door een dashcam zijn opgenomen. Bekende voorbeelden zijn de meteorietinslag van Chelyabinsk in 2013 of de crash van een TransAsia-vliegtuig in Taiwan in 2015. Een dashcam, ook wel ‘car dvr’ genoemd, is er in allerlei soorten en maten. Tijd om eens dieper in de materie te duiken!

Tip 01 Er zijn duizenden video´s van dashcams op YouTube te bekijken.

Legaal of niet?

In Nederland en België mag je gewoon filmen met je dashcam, maar als je besluit om een filmpje te publiceren, moet je mensen onherkenbaar in beeld brengen. Dit in verband met de privacywetgeving. In andere landen kan het gebruik van een dashcam illegaal zijn, in Oostenrijk kun je bijvoorbeeld een flinke boete verwachten als je een dashcam in je auto hebt geïnstalleerd.

Dashcams worden steeds populairder omdat het kan aantonen wie schuld heeft bij een ongeval

Tip 02: Verzekering

Verzekeringsmaatschappijen zijn blij met materiaal uit een dashcam, want het helpt bij het sneller oplossen van de schuldvraag. Logisch dus dat verzekeringsmaatschappijen het gebruik van dashcams stimuleren. Helaas leidt dit in Nederland nog niet tot kortingen op je premie, maar dat lijkt een kwestie van tijd. In het Verenigd Koninkrijk en België zijn er al wel maatschappijen die een afgeprijsde premie aanbieden. Wel zijn er bedrijven die een dashcam als cadeau weggeven bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Of beelden te gebruiken zijn in het geval van een ongeluk, hangt ook van het model dashcam af. Het moet bijvoorbeeld zeker zijn dat er niet met de opnames of de tijdsaanduiding geknoeid kan zijn, dit is niet met alle dashcams helemaal duidelijk. Ook kun je op veel dashcams niet achterhalen hoe hard iemand heeft gereden, en dat is wel een belangrijk punt bij de schuldvraag voor verzekeringsmaatschappijen en politie of justitie.

Tip 02 HEMA gaf tijdelijk een dashcam cadeau bij het afsluiten van een autoverzekering.

Tip 03: Opnamekwaliteit

Eén van de belangrijkste dingen bij de aanschaf van een dashcam is natuurlijk de opnamekwaliteit. Als je camera alleen maar onscherpe beelden in lage resolutie kan schieten, heb je er helemaal niks aan. Als vuistregel geldt hier dat een camera minstens een resolutie van 720p moet hebben, dit komt neer op 1280 bij 720 pixels. De meeste serieuze dashcams ondersteunen 1080p: full-hd-opnames met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Sommige dashcams hebben bovendien speciale functies die je niet in een normale camera vindt. Zo filteren sommige modellen automatisch mist uit een opname en kunnen opties zoals 3d noise reduction ervoor zorgen dat beelden geoptimaliseerd worden mocht er eens een onduidelijk frame worden geschoten. Er zijn ook dashcams op de markt die automatische beeldstabilisatie aanbieden, handig als je over hobbelig terrein rijdt. De meeste dashcams kunnen overigens zowel video’s als foto’s opnemen.

Tip 03 De Blackcam BCH-1000 heeft een ‘defog’-optie, mist verdwijnt automatisch uit je opname.

Tip 04: Camera’s

De meeste dashcams filmen alleen door de voorruit, maar er zijn uiteraard ook modellen die een camera naar de voor- en achterkant van je auto richten. Dit is handig omdat je dan ook verkeer dat van achteren komt, kunt opnemen. Bijna alle dashcams hebben bovendien een microfoon aan boord of worden met een kleine aparte microfoon geleverd. Er zijn verschillende modellen: het kan een smartphone-achtig apparaat zijn dat je aan je ruit vastklemt of een losse hd-camera en een groot touchscreen waar je alle functies mee bedient. Dan moet je er nog over nadenken of je dashcam alleen de rijstrook voor je in het vizier neemt of ook de andere rijstroken. Des te groter de hoek, des te meer een dashcam op kan nemen. Een kijkhoek van 140 graden is normaal, een hoek van 170 graden is perfect voor bredere opnames. Sommige dashcams hebben zelfs een functie die een melding geeft als je buiten je rijstrook komt, een ‘lane departure warning system’ heet dat. Andere kunnen verkeersborden lezen en je waarschuwen als je te hard rijdt. Stroom kan een dashcam uit de 12/24volt-aansluiting in je auto krijgen. Last but not least: kijk of nachtmodus (night vision) voor jou belangrijk is, dit betekent dat de dashcam ook bij minder licht nog goede opnames kan maken.

Tip 04 Een dashcam is soms een volledige rij-assistent geworden. Deze dashcam waarschuwt je als je buiten je rijstrook dreigt te rijden.
Een kijkhoek van 140 graden is normaal, een hoek van 170 graden is perfect voor bredere opnames

1 Reactie(s) op: 8 tips voor het kopen van de beste dashcam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 februari 2020 04:00 Klaasjeph020
    Bedankt voor dit artikel! Ik heb zelf een top 5 gevonden met de beste webcams. Wat vinden jullie hiervan? https://kantoorboel.nl/beste-dashcam-van-2020/
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.