8 tips voor het kopen van de beste dashcam

Door: richard-veenstra | 12 januari 2018 09:36

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Kooptips

Tip 05: Opnameduur

Je wilt natuurlijk dat je dashcam alle belangrijke momenten opneemt. Hoe een dashcam dit doet, is een beetje anders dan bij een normale camera. In vrijwel alle gevallen worden er steeds korte fragmenten van één tot drie minuten opgenomen en direct weggeschreven op intern flash-geheugen of op een sd-kaartje. Wordt de ruimte krap, dan zal de dashcam de oudste bestanden automatisch verwijderen. Het is aan te raden om een dashcam aan te schaffen die genoeg materiaal op kan nemen. Hoelang een dashcam op kan nemen, hangt af van de opnamekwaliteit. Op een topresolutie van 2560 bij 1400 pixels kan een dashcam ongeveer een uur opnemen op een kaartje van 8 gigabyte. Ga zeker voor een dashcam die sd-kaartjes tot 16 gigabyte ondersteunt, maar meer is in dit geval uiteraard beter. Niet alle sd-kaartjes werken even goed in een dashcam, verifieer bij de verkoper welke sd-kaartjes het beste werken met het type dashcam dat je aanschaft. Als je je dashcam-beelden in geval van een ongeluk wilt kunnen gebruiken als bewijs, dan moeten tijd en datum in de opnames staan. Je mag dit niet achteraf zelf toevoegen of verwijderen. De meeste serieuze dashcams hebben deze optie standaard ingeschakeld, maar het kan zijn dat je dit in het menu nog even moet activeren. Je kunt namelijk een dashcam ook gewoon gebruiken om mooie plaatjes mee te schieten, en dan wil je geen tijd- en datuminformatie in beeld hebben staan.

Tip 05 Verifieer voor aanschaf welke sd-kaart het beste past bij jouw dashcam.
Het is aan te raden om een dashcam aan te schaffen die genoeg materiaal op kan nemen

Tip 06: Gps en g-sensor

Een echt goede dashcam heeft gps aan boord, zodat informatie over de snelheid en exacte locatie bij een crash kan worden meegestuurd aan de verzekeringsmaatschappij of politie. Deze data worden in de meeste gevallen naar een aparte map op de sd-kaart geschreven en deze gegevens worden niet zomaar overschreven. Naast een gps-module hebben sommige dashcams ook een g-sensor aan boord. Dit is een sensor die een ongeluk kan detecteren voordat jij als bestuurder dit goed en wel door hebt. De dashcam kan een waarschuwing geven in de vorm van een geluidssignaal en registreert vervolgens alle informatie voordat er een crash of ongeluk plaatsvindt. De beelden en data van vlak voor het ongeval tot en met een paar minuten na een ongeval worden automatisch vergrendeld zodat deze gegevens niet kunnen worden overschreven.

Tip 07: Vandalisme

Je kunt een dashcam natuurlijk ook voor andere zaken gebruiken. We gaven het al even aan, een reis door de bergen is fantastisch om op hd-kwaliteit later terug te kunnen kijken. Met een simpele dashcam kun je dit al gemakkelijk doen. Een andere handige toepassing is om vandalisme op te nemen. Dit kan als je dashcam een parkeermodus heeft. Hoe de parkeermodus werkt, varieert per dashcam. Bij sommige dashcams is de camera constant stand-by en neemt de bewegingen in de buurt van je auto waar zonder data naar je sd-kaart te schrijven. Als iemand tegen je auto aanrijdt, neemt de dashcam dit op en schrijft het naar de sd-kaart. Omdat het constant opnames buffert, zullen de paar seconden voor het incident ook worden weggeschreven naar het opslagmedium. In andere gevallen gaat een dashcam pas aan als er beweging wordt gedetecteerd. Als iemand je auto bekrast, is er een goede kans dat je de dader op video hebt staan. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat de dashcam stroom heeft als die in parkeermodus staat. In de meeste gevallen is het slim om hiervoor een battery-pack te kopen.

Tip 07 De website van fabrikant BlackVue heeft een hele pagina met tips over hoe je het beste de parkeermodus kunt gebruiken.
Als iemand tegen je auto aanrijdt, neemt de dashcam dit op en schrijft het naar de sd-kaart

Tip 08: Andere opties

Wil je geen hardware dashcam kopen, dan kun je ook kiezen voor een app op je smartphone, en die in een houder in je auto zetten. Uiteraard heb je geen volledige dashcam-ervaring met een smartphone, want je hebt geen beschikking over een nachtmodus en de camera is niet specifiek gemaakt om beelden vanuit een auto te filmen. Het kan echter wel een goedkoop alternatief zijn. Een goede app voor Android is DailyRoads Voyager, deze app kan video meteen opslaan op Google Drive en maakt gebruik van de gps-module en de g-sensor uit je smartphone. Voor de iPhone is OsmAnd DVR de beste keus. Je hoeft natuurlijk geen dashcam in je auto te installeren, je kunt ook een camera op je helm monteren als je graag motorrijdt. Hiervoor koop je het beste een actioncam, een bekende optie is een GoPro, maar je hebt ook speciale actioncams die je op je helm kunt monteren.

Tip 08 De app DailyRoads Voyager is een goede dashcam-app voor Android.

Kooptips

Uiteraard hebben we weer drie kooptips voor je, alle drie de dashcams hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bij de goedkoopste moet je genoegen nemen met wat minder functies.

Smartwares DVRCAR25

Prijs: € 34,99

De dashcam van Smartwares is één van de goedkoopste die je kunt krijgen. De camera kan opnemen tot een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en het apparaat biedt ondersteuning aan sd-kaartjes tot 32 gigabyte. Deze moet u wel los bestellen. De lens heeft een weergavehoek van 140 graden en de dashcam heeft een ingebouwde microfoon en luidspreker. Verder is de DVRCAR25 vrij basic, hij beschikt niet over een gps-module en heeft geen g-sensor aan boord. De dashcam heeft een 1,5inch-beeldscherm en kan via de 12/24volt-aansluiting in je auto worden opgeladen.

Aukey DR-01

Prijs: € 69,99

Aukey ken je wellicht van zijn usb-hubs, maar het bedrijf maakt ook dashcams. De DR-01 kost nog geen zeventig euro maar biedt toch alles wat je van een dashcam mag verwachten. De resolutie is met 1920 bij 1080 pixels prima, de kijkhoek is met 170 graden erg ruim en je hebt de beschikking over een lcd-scherm van 2 inch waarop je instellingen kunt wijzigen. De dashcam heeft zelfs een g-sensor aan boord, maar een gps-module is niet aanwezig. Je moet nog wel even een sd-kaartje bestellen, de DR-01 heeft geen interne opslagruimte.

Garmin Dash Cam 65

Prijs: € 249,99

De Garmin Dash Cam 65 is één van de beste dashcams die je op dit moment kunt kopen. Het apparaat ondersteunt sd-kaartjes tot 64 gigabyte en is uitgerust met een 1080p hd-camera. Uiteraard heeft hij een gps-module aan boord en kun je extra brede opnames maken door de kijkhoek van maar liefst 180 graden. De dashcam biedt functies als het geven van waarschuwingssignalen als je te dicht op een voorgaande auto komt te rijden en kan je waarschuwen voor rode verkeerslichten en als je over de toegestane snelheid komt. De Dash Cam 65 kun je bovendien via spraakcommando’s besturen.

1 Reactie(s) op: 8 tips voor het kopen van de beste dashcam

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 februari 2020 04:00 Klaasjeph020
    Bedankt voor dit artikel! Ik heb zelf een top 5 gevonden met de beste webcams. Wat vinden jullie hiervan? https://kantoorboel.nl/beste-dashcam-van-2020/
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.