8 tips voor het vinden van de beste koptelefoon

Door: richard-veenstra | 09 februari 2016 07:53

Apple

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Tip 5: Aansluiting

Verreweg de meeste koptelefoons hebben een analoge audio-aansluiting die meestal wordt aangeduid als jack- of klink-plug. Er zijn meerdere formaten jack-kabels, maar in bijna alle gevallen wordt een 3,5mm- of 6,3mm-versie gebruikt. Op audioapparatuur voor in je huiskamer zit vrijwel altijd een 6,3mm-aansluiting, op draagbare apparatuur zoals smartphones zit een 3,5mm-uitvoering. Oordopjes hebben altijd een 3,5mm-plug, grote koptelefoons kunnen zowel een 3,5mm- als een 6,3mm-plug hebben. In het eerste geval moet je een adapter op de koptelefoon aansluiten. Denk hierbij wel om dat je een stereo-adapter aanschaft. Je herkent deze adapter aan de twee zwarte streepjes op de plug. Als een adapter maar één zwarte streep heeft, is het in de meeste gevallen een mono-plug. Dit resulteert dan in mono-geluid op je koptelefoon. Mensen die doof aan één oor zijn, kunnen op hun smartphone of tablet het geluid in mono laten afspelen. De linker- en rechterkant worden samengevoegd en zodoende hoor je alles op je ene goede oor. Op een iOS-apparaat vind je dit bij Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Horen / Monogeluid.

Op de meeste Android-apparaten vind je dit bij Instellingen / Toegankelijkheid / Monogeluid. Heb je een koptelefoon met alleen een 6,3mm-plug en wil je dit met een smartphone gebruiken, dan moet je een adapter kopen. Deze adapters zijn veel zeldzamer en hiervoor moet je naar de elektronicaspeciaalzaak of -webwinkel. Als je een verlengkabel voor je koptelefoon wilt kopen, moet je ook een stereo-kabel hebben.

Tip 5 Deze adapterplug is mono, het heeft maar één zwarte streep.

Goud

Goud geleidt perfect, dus als je een adapterplug moet aanschaffen voor je koptelefoon is een gouden plug geen slecht idee. Het voorkomt bovendien corrosie in de aansluiting van je audioapparaat. Sommige pluggen hebben bovendien een aanhechtingspunt van schroefdraad. Hier kun je de 3,5mm-plug van je koptelefoon makkelijker op aansluiten. De mogelijkheid om je koptelefoon op een adapterplug te schroeven, vind je vaak bij professionele koptelefoons.

Deze gouden adapterplug heeft schroefdraad aan de binnenkant. Zo kun je een compatibele koptelefoon beter aansluiten.

Vliegtuig

Wie weleens een langeafstandsvlucht heeft gemaakt, is het vast opgevallen dat de meeste in-flight entertainment-systemen twee connectoren voor een koptelefoon hebben. De meegeleverde koptelefoon van de vliegmaatschappij is vaak vrij waardeloos, maar als je je eigen koptelefoon in één van de aansluitingen steekt, hoor je maar aan één kant geluid. De oplossing is om een speciale vliegtuigadapter te kopen. Deze kosten maar een paar euro.

Gebruik een vliegtuigadapter om ook op lange vluchten gebruik te kunnen maken van je favoriete koptelefoon.

Tip 6: Draadloos

Je kunt natuurlijk ook voor een draadloze oplossing kiezen. Over het algemeen zijn deze wel wat duurder dan koptelefoons met een kabel. Een draadloze koptelefoon functioneert meestal via bluetooth. De meeste nieuwe modellen verbind je rechtstreeks met je smartphone, tablet of hifi-versterker, bij sommige oudere modellen wordt een bluetooth-zender meegeleverd die je aan je audioapparatuur kunt hangen. Een bluetooth-koptelefoon moet wel af en toe opgeladen worden, vaak levert de fabrikant een adapter of een usb-kabel mee. Het is belangrijk om te weten hoelang de batterij van een draadloze koptelefoon meegaat, als dit slechts een paar uur is, heb je er bij mobiel gebruik niet zoveel aan. In veel gevallen kun je een draadloze koptelefoon ook als bekabelde koptelefoon gebruiken, mocht de batterij leeg raken. Er bestaan ook draadloze oordopjes, maar deze zijn zeldzamer dan draadloze grote koptelefoons.

Tip 6 Een draadloze koptelefoon als in-ear variant.

Tip 7: Specificaties

Bij de keuze van een koptelefoon moet je je uiteraard laten leiden door de klank van de koptelefoon. En voor de aanschaf moet je een paar modellen testen in de winkel, je kunt namelijk uit de specificaties vaak niet herleiden welke koptelefoon goed klinkt en welke niet. Enige aanknopingspunten zijn er wel, zo kun je kijken welk frequentiebereik door de koptelefoon wordt afgedekt. Een professionele koptelefoon geeft geluid tussen 10 à 20 hertz tot en met 20 kilohertz (kHz) weer. Frequenties hierbuiten hebben sowieso geen zin, aangezien mensen frequenties boven 20 kHz toch niet kunnen horen. Ter vergelijking: katten horen frequenties tot wel 80 kHz en sommige vleermuizen kunnen frequenties van 200 kHz horen.

Verder is het design van de luidspreker in de koptelefoon van belang: we hebben het hier dan over de driver, vergelijk dit met een normale luidspreker. Als je koptelefoon twee drivers heeft, betekent dit dat de verschillende drivers beide een eigen functie hebben: één voor lage frequenties en één voor hoge frequenties. Potentieel genereert dit een betere klank, maar dit is geen garantie. Het hangt natuurlijk veel meer af van de kwaliteit van de drivers.

Tip 7 Deze oordopjes van Shure kosten zo'n 1000 euro: per oordopje zijn maar liefst vier drivers ingebouwd.

Tip 8: Volumebegrenzing

Uiteraard is het belangrijk dat je niet te lang op hoog volume naar muziek luistert. Je smartphone of tablet probeert je hierbij te helpen door bijvoorbeeld met kleurcodes aan te geven of het volumeniveau te hoog is. Zodra je een koptelefoon op bijvoorbeeld een iPhone aansluit en je op de volumeknoppen aan de zijkant drukt, dan verschijnt het volumeniveau op het scherm.

De blokjes eronder geven aan of je je oren niet beschadigt. Vrijwel alle moderne smartphones hebben ook een instelling waarmee je het maximale volumeniveau kunt bijstellen. Op je iPhone vind je dit onder Instellingen / Muziek / Volumebegrenzing. Als je de schuif achter Max. Volume aanpast, zal je iPhone nooit boven dit volumeniveau uitkomen. Je kunt ook de optie EU-volumebegrenzing aanzetten, dit is een aanbevolen niveau van de Europese Unie. In Android vind je deze optie in het instellingenmenu bij Instellingen / Geluid / Volumes.

Kooptips

We geven je drie kooptips. De onderstaande twee grote koptelefoons en één in-ear-koptelefoon zijn volgens ons de beste modellen in hun prijsklasse.

Sony MDR-ZX110

Prijs: € 15,-

Voor deze koptelefoon hoef je geen groot budget te hebben, voor slechts vijftien euro heb je al een koptelefoon met een aardige klank. Deze on-ear-koptelefoon is verkrijgbaar in vier kleuren en weegt slechts 118 gram. Handig is dat je de oorkussens eenvoudig in kunt klappen en de koptelefoon zo in je tas kunt stoppen. De kabel is plat zodat het minder snel in de war raakt.

Shure SE215

Prijs: € 99,-

De Shure SE215 in-ears zijn niet extreem prijzig, maar hebben toch een prima klank. Veel muzikanten gebruiken deze oordopjes op de bühne, omdat alle frequenties heel helder en transparant worden weergegeven en er maar liefst 35 decibel geluid gedempt kan worden. De in-ears zijn verkrijgbaar in zwart en transparant. Als de kabel kapot gaat, kun je voor zo'n vijftig euro een nieuwe kabel kopen, je hoeft geen compleet nieuwe set aan te schaffen. Deze kabel is bovendien ook voor de duurdere modellen geschikt.

De Shure SE215 in-ears hebben een prima klank en er kan tot 35 decibel gedempt worden.

Bowers & Wilkins P5 Serie 2

Prijs: € 299,-

Deze draadloze koptelefoon van Bowers & Wilkins is er één voor de echte audioliefhebber. Dankzij de twee drivers worden zowel lage als hoge frequenties perfect weergegeven. Handig is dat de oorpads middels een magneet vastzitten aan de kabel en de verbindingsconstructie, zodat je gemakkelijk een kabel kunt verwisselen. De koptelefoon heeft bovendien een mooi retro design en er wordt een extra kabel met controller en microfoon meegeleverd, speciaal voor gebruik met een iPhone.

2 Reactie(s) op: 8 tips voor het vinden van de beste koptelefoon

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 februari 2016 17:09 Franciscus
  Ik heb nog een gebruikerstip voor de aanschaf van een zeer goede en betaalbare open koptelefoon, namelijk de Koss PortaPro.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2016 08:51 s2k-nl
  Tsja en toen kwam de jack aansluiting te vervallen in de iPhone 7… misschien iets om mee te nemen bij uw aanschaf-keuze ;-)
  Bron:
  http://nos.nl/artikel/2079428-iphone-7-heeft-geen-koptelefoonaansluiting.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.