Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

8 verborgen juweeltjes van Windows Phone 8

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 29 juli 2013 11:48

Apps & Software

Hoe hard het ook zijn best doet en hoeveel het ook verbetert, Windows Phone krijgt het maar niet voor elkaar respect af te dwingen. iOS is als Jay-Z – glad en moeiteloos cool. Windows Phone lijkt meer op Kanye West – overdreven en bijna wanhopig.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Liane Cassavoy (@lianecassavoy). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Maar er valt iets positiefs te zeggen over de getoonde inzet: Windows Phone is de afgelopen jaren namelijk sterk verbeterd, en versie 8 is de beste tot nu toe. Ondanks zijn matige reputatie heeft Windows Phone 8 een aantal gelikte functies die het leven een stuk eenvoudiger maken. Ze halen misschien geen krantenkoppen van het kaliber Kanye, maar ze zijn toch zeker handig.

Opmerking: De hier besproken functies zouden op de meeste, zo niet alle, Windows Phone 8-toestellen moeten werken, maar het kan dat sommige fabrikanten en providers ze uitgeschakeld of verwijderd hebben.

1. Liedjes herkennen

Mensen met een iPhone scheppen graag op dat er voor werkelijk alles een app is, en dat zou best eens kunnen kloppen. Maar soms is minder ook gewoon meer – vooral als je een taak zonder app kunt volbrengen. Dat is het geval met muziekherkenning, een taak waarvoor je als je een iPhone gebruikt een app van derden, zoals Shazam, nodig hebt.

Windows Phone 8 heeft een ingebouwde functie om liedjes te herkennen. Als je een nummer hoort dat je aanspreekt, hoef je alleen maar op de zoek-knop te drukken en het muzieknooticoon te selecteren. Je telefoon luistert naar het nummer en identificeert het voor je.

Als je het echt heel mooi vindt, zal je blij zijn te horen dat Windows Phone je ook meteen naar een winkel leidt waar je het nummer kunt kopen en downloaden. Dat is een niveau van coöperatie waar zelfs Apple-fans jaloers op kunnen zijn.

2. Van tevoren excuses sturen

Rocksterren en rappers mogen te laat komen, maar voor ons gewone mensen is het gewoonweg onbeschoft. Gelukkig kan Windows Phone deze overtreding van de sociale etiquette helpen voorkomen door mensen te waarschuwen wanneer je te laat dreigt te komen. Het werkt als je een agenda-item met deelnemers hebt aangemaakt: Je selecteert de gemaakte afspraak en drukt op het icoon dat op een gehaaste persoon lijkt. Je krijgt een standaardbericht te zien dat je kunt bewerken of meteen versturen.

3. Een nieuwe taal spreken

Oke, voor deze coole truc is een app nodig, maar het is een gratis app die van Microsoft afkomstig is. Download Bing Translator op je Windows Phone en je zult je waarschijnlijk in een vreemd land nooit meer verloren voelen.

Als de app eenmaal geïnstalleerd is, kun je de camera van je telefoon op een bord, menu, of enige andere geprinte tekst richten en deze meteen vertalen. De app kan met veertig verschillende talen omgaan. Je kunt de tekst ook intypen, voor het geval je iets niet kunt fotograferen. En er is geen internetverbinding voor nodig, dus van hoge roamingkosten zal je geen last hebben.

4. Energie besparen

Een lange batterijduur is de heilige graal van elk mobiel apparaat, vooral wanneer je onderweg bent en geen oplader bij je hebt. Met Windows Phone kun je eenvoudig extra energie besparen dankzij de ingebouwde Batterijbesparing in het Instellingen-menu.

Wanneer deze optie is ingeschakeld, zal de telefoon geen apps op de achtergrond draaien of automatisch e-mail synchroniseren. Je kunt gewoon bellen en SMS’en, maar je zult apps en je e-mail handmatig moeten synchroniseren.

Mensen met een iPhone kunnen energie besparen door dezelfde stappen te volgen, maar alles moet handmatig worden ingesteld omdat iOS geen vergelijkbare energiezuinige modus heeft die je met één druk op de knop kunt inschakelen.

5. Selectief je locatie delen

Als je te laat dreigt te komen en je je vrienden wilt laten weten dat je er bijna bent, dan kun je ze opbellen, of een lang SMS-bericht typen met je locatie. Of je kunt de ingebouwde functie om je locatie te delen gebruiken. Het werkt wanneer je een SMS-bericht verstuurt: druk gewoonweg op het paperclip-icoon en selecteer de optie om je locatie meteen aan het bericht toe te voegen.

De ontvanger krijgt je locatie als een thumbnail te zien die in de Maps-app geopend kan worden. (Als ze een ander soort telefoon gebruiken, zoals een Android of iOS-toestel, dan krijgen ze een link die ze in hun browser kunnen openen.) Voortaan zullen je vrienden je geloven wanneer je zegt dat je er bijna bent.

6. Rekenen als een professor

Je kunt iedere smartphone als rekenmachine gebruiken, waardoor je bijvoorbeeld gemakkelijker een rekening kunt splitsen. Maar ook als je geavanceerde berekeningen moet maken, zit je met Windows Phone goed.

Open je rekenmachine, draai je toestel naar links, en je vertrouwde rekenmachine verandert ineens in een wetenschappelijke rekenmachine – handig wanneer je een natuurkundige vergelijking op moet lossen of als je in je vrije tijd trigonometrie wilt beoefenen.

Draai de handset naar rechts en de rekenmachine wordt een hexadecimale rekenmachine, wat handig is wanneer je… hexadecimaal wilt rekenen? Als je weet wat een hexadecimale rekenmachine is zal je blij zijn te horen dat je Windows Phone er eentje heeft.

7. Groepen aanmaken

Met zoveel vrienden en contactpersonen kan het lastig zijn om erachter te komen hoe het gaat met de mensen met wie je echt in contact wilt blijven.

Met Windows Phone kun je Groepen aanmaken waarmee je je aandacht op een kleinere groep mensen kunt richten. Als je je beste vrienden aan een Groep toevoegt kun je daarin hun sociale en e-mail-updates zien, met de mogelijkheid om iedereen tegelijkertijd te SMS’en of een e-mail of IM te sturen.

Als je de boel graag exclusief houdt, kun je een Ruimte aanmaken. Een Ruimte is vergelijkbaar met een Groep, maar het gaat enkel op uitnodiging. In een Ruimte kun je agenda’s, groepsgesprekken, foto’s, video’s en notities delen. Lees voor meer informatie over het aanmaken en het gebruik van Groepen en Ruimtes dit uitgebreide Windows Phone 8-artikel met tips en trucs.

8. Geef je vingers wat rust

Laten we eerlijk zijn: typen op een touchscreen zal nooit ideaal zijn. Maar Windows Phone heeft een aantal trucs die het samenstellen van berichten wat eenvoudiger maken. Eén van de grootste problemen met mobiele toetsenborden is hun kleine formaat – zelfs op de grootste telefoonschermen. Je moet constant tussen verschillende toetsenborden met letters, getallen, en punctuatie wisselen. Maar met Windows Phone kun je sneltoetsen gebruiken om allerlei symbolen te benaderen.

Zo kun je veelgebruikte punctuatietekens snel vinden door de “.” toets ingedrukt te houden. Wil je alleen in hoofdletters typen? Druk tweemaal op de [i]Shift toets. Wil je een getal invoeren? Houd de “&123” toets ingedrukt om opties voor getallen en symbolen tevoorschijn te halen. Sleep simpelweg je vinger naar het symbool dat je wilt gebruiken, en het wordt aan je bericht toegevoegd – waarna je meteen zonder te hoeven wisselen naar het lettertoetsenbord terugkeert.

3 Reacties op: 8 verborgen juweeltjes van Windows Phone 8

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 jaren, 4 maanden geleden Anoniem
  Super!!!! Bedankt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 jaren, 1 maand geleden Anoniem
  Thanks, Als wp8 gebruiker heb ik Shazam geïnstalleerd. Moet me iets meer gaan verdiepen in dat Bing gebeuren. Hopelijk gaat Bing op haar beurt zich meer verdiepen in Nederlandse/Europese gebruikers.
  Maar dat muziek dingetje is wel tof! Gaat me wellicht een auto-ongelukje of twee besparen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 11 maanden geleden Anoniem
  Die locatie herkenner is wel een fijne. Over het algemeen zijn de Apps voor Phone 8 matig. Bij de meeste bedrijven maken ze voor alle platforms Apps behalve Phone8??? Dit moet echt snel veranderen anders ga ik ook over op Android. Microsoft doe daar wat mee!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.