9 tips om af te vallen met je smartphone

Door: Richard Veenstra | 21 januari 2016 12:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De feestdagen zijn voorbij, tijd om het nieuwe jaar fit te beginnen. Je smartphone kan hierbij een goede hulp zijn. Niet alleen zijn er genoeg sport-apps te vinden, je smartphone kan je ook helpen bij jouw motivatie, om bewegingen bij te houden en gegevens van accessoires te integreren.

Tip 1: Apple Gezondheid

Met de release van iOS 8 werd Apple Health gelanceerd. Alle iPhone-modellen met tenminste iOS 8 hebben sindsdien een aparte app genaamd Gezondheid. Open de app en je ziet in het Dashboard meteen hoeveel stappen je vandaag hebt gelopen. Hier hoef je niks voor te activeren, je iPhone houdt dit volledig automatisch bij. Je hebt hier wel minstens een iPhone 5S voor nodig. Je ziet bovendien wat je gemiddelde aantal stappen per dag is. Voor een gezonde levensstijl worden minstens 10.000 stappen per dag aangeraden. Dit is ongeveer zeven tot negen kilometer per dag en kun je al bereiken door twee tot drie keer op een dag een wandeling te maken van een halfuurtje. Tik op Gegevens om allerlei extra informatie over je gezondheid in te zien. Kies bijvoorbeeld Conditie > Traplopen en zet de schuif achter Toon in dashboard aan. Soms heb je extra apps of accessoires nodig om deze gegevens te kunnen volgen.

Tip 2: Google Fit

Google heeft een vergelijkbare dienst genaamd Google Fit. De app Google Fit is verkrijgbaar voor smartphones met Android 4.0 of hoger en haal je op uit de Play Store.

De dienst is eveneens standaard op alle Android Wear-smartwatches geïnstalleerd en hier heb je zelfs in je browser toegang tot Google Fit. Leuk is dat je met de app dagelijkse doelen kunt stellen, Google vindt dat je minstens een uur per dag moet bewegen en toont in het hoofdscherm of je dit doel al hebt bereikt. Waar Apple Gezondheid vooral een medische en vrij zakelijke benadering heeft, is Google Fit meer een soort motivatiecoach voor fitness-doeleinden. Wil je je doelen bijstellen, dan klik je op Instellingen en kies je Dagelijkse doelen. Als je tijdens een workout je smartphone niet bij je wilt hebben, dan kun je ook naderhand aangeven wat je hebt gedaan en hoelang je dit hebt volgehouden. Net als bij Apple Health kun je ook apps van andere fabrikanten aan Google Fit koppelen.

Google Fit is meer gericht op fitness en werkt niet alleen op je Android-smartphone. Ook op een Android-tablet of gewone pc kun je activiteiten toevoegen.

Tip 3: Rennen en fietsen

Eén van de makkelijkste manieren om fit te worden, is door te gaan hardlopen of fietsen. Er is een aantal goede apps om bij te houden hoe snel je hebt gerend of gefietst en wat de totale afstand is geweest. De bekendste apps voor zowel iOS als Android zijn Runtastic, Runkeeper, Endomondo en Strava. Van deze apps zijn allemaal gratis versies verkrijgbaar waarmee je basisdingen kunt bijhouden.

Bijna alle apps hebben ingebouwde functies voor zowel hardlopers als fietsers. Bij alle apps kun je je met je Facebook-account of via een normaal e-mailadres aanmelden. In Strava kun je hierna bijvoorbeeld kiezen voor Opnemen om een activiteit te laten tracken door de app. Linksbovenin staat standaard een fiets, tik erop om dit te wijzigen in wandelschoenen voor een hardloopsessie. Zodra je op de opnameknop tikt, begint de app met het opnemen van je route. Op basis van je gps-locatie en andere sensoren in je smartphone wordt er berekend hoe hard je fietst en hoe ver je fietst. De andere apps werken op een vergelijkbare manier.

De betaalde versie van Runkeeper kan een persoonlijke assistent voor je zijn.

Tip 4: Motivatie

Tot zover de basis. Interessanter wordt het als je een app een soort persoonlijke assistent laat worden. Alle bekende apps hebben een betaalde versie waarmee je goede trainingsplannen kunt samenstellen.

In Runkeeper heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om jezelf doelen te stellen of samen met vrienden doelen te verwezenlijken. Tik op Mijn schema en kies voor Help me een doel te stellen. Er staan een aantal opties open, kies bijvoorbeeld voor Fit worden en geef je niveau aan in het volgende scherm. Daarna kun je aangeven wat het langste is dat je ooit hebt hardgelopen en hoe vaak je per week wilt trainen.

De app maakt een realistisch doel aan, bijvoorbeeld een maand lang drie keer per week een bepaalde afstand rennen of een intervaltraining die door app geleid wordt. Als je het plan hebt aangemaakt, moet je op Upgrade naar Runkeeper Go tikken. Dit kost je wel 9,99 euro per maand of 39,99 euro per jaar. Endomondo is iets goedkoper overigens, hier krijg je een vergelijkbare functie voor 5,99 euro per maand.