Aan de slag met Media Center

Door: mark-swarts | 12 augustus 2010 09:41

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Windows Media Center (WMC) werd jaren geleden geïntroduceerd als de alles-in-één oplossing voor de huiselijke mediaomgeving. Nadat het een vast onderdeel werd van de duurdere Windows-versies, verdween het een beetje op de achtergrond. Dat is zonde, want het is een prima programma om televisie en films mee te kijken, naar muziek te luisteren of foto's te bekijken. Waarom gebruiken veel mensen dan toch losse software om deze media te openen? Waarschijnlijk heeft dit te maken met de iets lompe en traag ogende interface van WMC. Om u op weg te helpen naar een goed functionerend mediacenter, laten we u in deze workshop zien hoe u makkelijk en snel aan de slag kunt gaan!

01. Tv-kijken via Media Center

Met een tv-kaart aan boord van uw pc kunt u gewoon televisie kijken. Start het Windows Media Center (WMC). Bij de eerste keer krijgt u een installatiescherm te zien, waarna u via de optie Aangepast stap voor stap het programma instelt. Ga anders naar Taken en kies Instellingen / TV en kies TV-signaal. In het instellingenmenu vult u uw postcode in, zodat WMC de juiste tv-instellingen kan downloaden. In de meeste gevallen herkent het de aangesloten verbinding en hoeft u alleen maar de zenderlijst goed te keuren om tv te kunnen kijken.

02. Televisie instellen

Wordt uw verbinding niet herkend? Dan krijgt u het scherm Tv-signaaltype te zien. Voor analoge of digitale kabel (DVB-C) kiest u kabel, etherontvangst (DVB-T) is antenne en een schotelverbinding (DVB-S) gaat via satelliet. Afhankelijk van uw tv-aanbieder volgt u diverse stappen om de verbinding tot stand te brengen. Let op dat u bij digitale tv een infrarood sensor nodig hebt om de afstandsbediening te gebruiken. Deze wordt meegeleverd met de tv-kaart of uw tv-abonnement. Na de set-up wordt de tv-gids gedownload en bent u klaar om te kijken!

Welke hardware?

Er bestaan grofweg drie soorten tv-kaarten: een inbouwversie (PCI/PCI-E), een Express-Card voor in een laptop, en de populaire usb 2.0-stick. Voor alle drie geldt: u koopt deze los of met benodigdheden zoals een afstandsbediening en tunerkastje. Prijzen variëren van 25 tot 200 euro. Hebt u ­Digitenne in huis, dan moet u letten op een tv-ontvanger met DVB-T-ondersteuning. Voor kabel geldt dat de DVB-C ontvanger en schotel op een DVB-S-kaart passen.

03. Programma opnemen

Klik in het instellingenmenu op Recorder en Opslag voor recorder. Een programma opnemen kost heel wat ruimte op de harde schijf. Gebruik daarom een externe harde schijf. Selecteer deze door op de plusknop te klikken in Opnemen op station. De video's worden vervolgens opgeslagen in de map 'Tv-opnamen'. Stel desgewenst de Maximale schijfruimte voor tv-opnamen in en wijzig de Opnamekwaliteit naar bijvoorbeeld Goed. Op een 500 GB-schijf leidt dit al snel tot een verdubbeling van de opnametijd (van 66 tot 155 uur), terwijl de kwaliteit nog altijd uitstekend is. Sluit af met Opslaan.

04. Ondertiteling in/uitschakelen

De optie voor ondertiteling zit verborgen onder Taken / Instellingen / TV en Closed captioning. In dit scherm kunt u de ondertiteling aan- of uitzetten of automatisch in laten te schakelen wanneer het geluid gedempt is. Via de knop Geavanceerd kunt u onder meer een nieuwe tekstkleur, achtergrondkleur of doorzichtigheid van de ondertiteling aanpassen. Desgewenst is ook de tekstgrootte te wijzigen. De taal is, afhankelijk van de zender, aan te passen via de optie Taal / Bijschriftvoorkeurstaal.

05. Bewaarmethode aanpassen

WMC biedt uitstekende hulpmiddelen voor het opnemen. In het menu Recorder vindt u Standaardwaarden voor opnamen. Standaard staat de bewaarmethode op Totdat de ruimte nodig is. Dat is gevaarlijk wanneer u niet let op schijfruimte. Verander dit daarom in Totdat ik de opnamen verwijder. Als u een voetbalwedstrijd opneemt, wilt u niet de eventuele verlenging missen! Verander voor aanvang Stop indien mogelijk van 3 minuten naar 30 minuten later, zodat de verlenging er op staat! Een serie opnemen kan via de Digitale Programma Gids. Scrol naar beneden en kies Aantal te bewaren opnamen: Zo veel mogelijk.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met Media Center

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.