Aan de slag met SkyDrive op Windows Phone 8

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 15 april 2013 12:00

Apps & Software

Apple-gebruikers hebben iCloud, Android-fans hebben Google Drive. En liefhebbers van Windows Phone hebben SkyDrive. SkyDrive is de gratis online cloudopslagservice van Microsoft. Alle Windows Live-accounts krijgen automatisch 7 GB aan gratis opslagruimte, dat vanaf elk apparaat met een internetverbinding toegankelijk is. Zo ook via een Windows Phone 8-toestel.

Met je Windows Phone 8-apparaat kun je SkyDrive op een aantal manieren gebruiken. Windows Phone 8 heeft enkele fundamentele functies van SkyDrive geïntegreerd, zodat je bestanden kunt opslaan en back-uppen zonder dat je de SkyDrive-app hoeft te downloaden.

SkyDrive is in Windows Phone 8 vooral geïntegreerd in de fotosectie, Office en OneNote-app. Als je bijvoorbeeld een foto in de Photo-app bekijkt, kun je die afbeelding op je SkyDrive opslaan door op de More-knop te drukken (de drie puntjes in de rechter benedenhoek) en vervolgens ‘save to SkyDrive’ te selecteren. Je kunt je Photos-app ook zo instellen dat foto’s en video’s automatisch op SkyDrive worden opgeslagen. Om dit te doen ga je naar Photos > More (...) > Settings > SkyDrive en schakel automatisch uploaden in.

SkyDrive-documenten

Zo kun je ook wanneer je een document of spreadsheet in de Office-app opslaat ervoor kiezen om deze op SkyDrive op te slaan door op de knop ‘save as’ te drukken en ‘SkyDrive’ te selecteren. Je kunt deze SkyDrive-documenten benaderen door in de Office-app naar het Places-scherm te gaan en SkyDrive te kiezen. Dit werkt ook als je de SkyDrive-app niet hebt. De OneNote-app synchroniseert automatisch met je SkyDrive-account en slaat een kopie van alle notebooks en notities die je op je telefoon hebt aangemaakt op in de cloud. Om je OneNote-notebooks handmatig te synchroniseren, ga naar de OneNote-app, druk op de More-knop en druk op ‘sync’.

Je SkyDrive-account is ook in andere apps beschikbaar – voornamelijk apps die gebruik maken van foto’s. Als je bijvoorbeeld in Skype een afbeelding wilt selecteren om als profielfoto te gebruiken, dan kun je kiezen uit foto’s die op je telefoon staan of op je SkyDrive. En als je een foto wilt kiezen voor het vergrendelscherm, dan kun je foto’s selecteren die in je SkyDrive-mappen opgeslagen staan.

SkyDrive als bron

Om SkyDrive op je Windows Phone 8-apparaat als bron te gebruiken, hoef je de app niet perse te downloaden. Maar als je de mappen en bestanden op je SkyDrive wilt beheren of wijzigen, dan zal je de app wel even moeten downloaden (of je account via de web service benaderen). Zodra je de gratis SkyDrive-app in de Windows Store gedownload hebt, kun je deze openen door er in je app-menu op te drukken. Je zult worden gevraagd om in te loggen op je Windows Live-account (ook als je al op je telefoon bent aangemeld).

De SkyDrive-app heeft drie schermen: ‘files’, ‘recent’, en ‘shared’. Het scherm ‘files’ laat al je bestanden zien, het scherm ‘recent’ laat bestanden zien die je onlangs hebt geopend, en het scherm ‘shared’ toont bestanden en mappen die andere gebruikers met je hebben gedeeld.

Om een bestand of map te openen, hoef je er alleen maar op te drukken. Bestanden worden geopend in de app die ermee geassocieerd is – zo worden Word-documenten in de Office-app geopend, terwijl afbeeldingen binnen de SkyDrive-app geopend worden.

Onderaan elk SkyDrive-scherm staat de menubalk, die vier knoppen heeft: ‘add’, ‘thumbnails’, ‘select’, en ‘search’. Met de ‘add’-knop kun je bestanden toevoegen aan je SkyDrive (en aan verschillende mappen op je SkyDrive). Met de ‘thumbnails’-knop kun wisselen tussen verschillende weergaven van bestanden, zoals thumbnails (de standaardweergave) of een lijst met extra informatie zoals naam, grootte, en de datum waarop het bestand is aangemaakt. Met de ‘select’-knop kun je één of meer bestanden selecteren om ze te verplaatsen of te verwijderen; de ‘search’-knop zoekt binnen SkyDrive naar je media.

SkyDrive wijzigen

Met de More-knop op de menubalk kun je extra functies benaderen, waaronder de mogelijkheid om nieuwe mappen aan te maken, je SkyDrive te verversen, en de instellingen te wijzigen. Je kunt de naam van een map wijzigen door de map te openen, op de More-knop te drukken, en op ‘rename’ te drukken. In de instellingen kun je zien hoeveel ruimte er beschikbaar is op je SkyDrive (in het account venster), en in het algemene venster kun je het upload- en downloadformaat van foto’s bepalen (origineel of aangepast).

Zodra je een map opent, verandert de menubalk enigszins om verschillende functies aan te bieden – zo verandert de naam van de ‘thumbnails’-knop in ‘details’ wanneer je je mappen als lijst organiseert, en de ‘search’-knop wordt vervangen door een ‘share’-knop waarmee je bestanden door middel van een e-mail link kunt delen. Je kunt mappen ook delen door een link naar het klembord te kopiëren, of door op de ‘permissions’-knop te drukken en contactpersonen of e-mailadressen aan de map toe te voegen.

Hoewel de SkyDrive-app niet nodig is om eenvoudige back-ups te maken (omdat Windows Phone 8 deze diensten goed heeft geïntegreerd) is de app zeker de moeite waard als je de bestanden en mappen op je SkyDrive onderweg wilt beheren.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Sarah Jacobsson Purewal (@geeklil). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met SkyDrive op Windows Phone 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.