Aandeel RIM keldert na introductie BlackBerry 10

Door: Elmar Rekers Elmar | 04 mei 2012 15:05

Apps & Software

Research In Motion (RIM) zag de waarde van zijn aandeel donderdag afdalen naar een nieuw dieptepunt. Dit nadat de BlackBerry-maker dinsdag het BlackBerry 10-besturingssysteem aan de wereld toonde.

Het lijkt er sterk op dat de aankondigingen van RIM tijdens het driedaagse BlackBerry World-congres aanleiding zijn geweest voor de vrije val van het aandeel. In totaal daalde de prijs van een aandeel in die periode met vijftien procent, en kwam donderdag uit op nog geen twaalf dollar.

Tijdens het congres onthulde RIM onder meer het BlackBerry 10-besturingssysteem en werd er een prototype (Dev Alpha) van de volgende generatie smartphones getoond. Opvallend is dat deze smartphone niet langer over het kenmerkende fysieke toetsenbord beschikt, iets wat op internet direct op de nodige kritiek kon rekenen.

Touchscreen

Hoewel RIM aankondigde dat er ook smartphones met een fysiek qwerty-toetsenbord in aantocht zijn, werd uit de presentatie duidelijk dat BlackBerry 10 een grote nadruk legt op de aansturing middels touchscreen. Research In Motion zal BlackBerry 10, en de eerste bijbehorende smartphone, eind 2012 op de markt brengen. Middels dit OS hoopt de fabrikant weer een speler van betekenis te worden op de smartphonemarkt. Een markt die momenteel gedomineerd wordt door Samsung en Apple.