Aansluiten van mediaspelers

Door: Jeroen Horlings | 11 november 2010 14:11

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Hoe speelt u DivX-, mkv- en vob-bestanden af op uw tv? Via een mediaspeler natuurlijk. Maar op welke manieren kunt u die aansluiten op het netwerk, hoe streamt u films vanaf uw pc en welke kabels zijn het beste voor de tv?

1. Netwerk streaming

Is de mediaspeler eenmaal aangesloten op het netwerk, dan kunt u bestanden gewoon op uw pc of NAS laten staan en deze via de mediaspeler op de tv afspelen. Sommige tv's zijn zelf al voorzien van een ethernetaansluiting en DLNA en dan kan het ook rechtstreeks. Wilt u streamen vanaf uw pc, dan moet u de mappen (met films of foto's) delen met de rest van het netwerk. De meeste apparatuur en gedeelde mappen zullen automatisch herkend worden. U kunt een map (of zelfs complete schijf) delen door in Windows Verkenner op de rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor Delen (of te gaan naar Eigenschappen / Delen).

2. Aansluiten op netwerk

Een mediaspeler kan zelfstandig opereren, bijvoorbeeld dankzij een ingebouwde harde schijf, kaartlezer of usb-aansluiting. Maar de toegevoegde waarde van het apparaat wordt veel groter wanneer deze rechtstreeks aangesloten is op het netwerk. Als uw streamer wifi heeft ingebouwd, is dat een koud kunstje. Zo niet, dan kan het een hele uitdaging zijn. Er zijn drie mogelijk­heden:

Ethernet

Ethernet biedt nog steeds de snelste data-overdracht. De meeste mediaspelers hebben dan ook een ethernetaansluiting waarmee ze rechtstreeks op een router kunnen worden aangesloten. Maar er moet dan natuurlijk wel een ethernetkabel in de buurt van de tv zitten om hier gebruik van te kunnen maken. Sommige (nieuwbouw)huizen zijn voorzien van holle buizen in de muur die uitkomen in de meterkast. In dat geval kunt u een dergelijke kabel zelf aanleggen en afwerken met een ethernetaansluiting in de muur. Vanaf daar legt u dan een kabel naar de mediaspeler. Een lange ethernetkabel door het huis is ook een optie, maar het kan lastig zijn om die netjes weg te werken. Een ethernetkabel mag maximaal 100 meter lang zijn, dus daarin zal het probleem niet zitten.

Ethernet biedt hoge en stabiele snelheden en is daarom nog steeds de meest gebruikelijke manier om een mediaspeler aan te sluiten op het netwerk.

Wifi

Wanneer uw mediaspeler over wifi beschikt, is het een kwestie van softwarematig aansluiten. Dat gaat vrijwel net zoals met een notebook: via het menu van de streamer zoekt u de beschikbare netwerken, kiest u uw eigen en typt u vervolgens de beveiligingscode in. Als uw streamer geen wifi-adapter heeft, kunt u soms de usb-poort gebruiken voor een wifi usb-stick. De meeste fabrikanten bieden deze zelf als optie aan, maar in theorie kunt u ieder merk gebruiken (al is de werking dan niet gegarandeerd). Wifi 802.11g (54 Mbit/s) is de minimale eis om HD-videobeelden te kunnen streamen, maar 802.11n (200 Mbit/s en meer) is beduidend beter, ook omdat deze grotere afstanden kan overbruggen.

Electriciteit

Een goed alternatief is een netwerk via het stroomnet via een zogenaamde Power- of HomePlug. Er is tegenwoordig een royaal aanbod van verschillende fabrikanten, die ook specifiek inspelen op de audio- en videobehoefte van de consument. Een PowerPlug verzendt datagegevens via de electriciteitskabels. U hoeft dus geen kabels aan te leggen en het netwerk werkt overal waar een stopcontact is. Er zijn verschillende versies te krijgen, waarvan de 85 Mbps en 200 Mbps de meest gebruikelijke zijn. De laatste is aan te raden voor AV-gebruik, want de snelheid ligt in de praktijk vaak een stukje lager.