© PXimport

ACDSee 14.2

Geplaatst: 13 juni 2012 - 11:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Edmond Varwijk

ACDSee combineert een viewer met functies voor fotobeheer en het batchgewijs aanpassen van meerdere foto's. Het is een prima aanvulling op bijvoorbeeld Photoshop en bijna elke fotograaf heeft dan ook wel een versie van het programma op zijn computer staan. De laatste jaren ondervindt ACDSee echter steeds meer concurrentie van bijvoorbeeld Lightroom en AfterShot Pro.

Er zijn twee versies van ACDSee: de standaardversie en ACDSee Pro. De laatste richt zich nadrukkelijker op de professionele fotograaf en biedt bijvoorbeeld non-destructieve RAW- en JPEG-bewerking. Waar ooit ACDSee echter de eerste was betreedt ACDSee Pro een overvolle markt waar het moet strijden tegen grootmachten als Adobe Lightroom en Corel AfterShot Pro. Wij bespreken in dit artikel de normale uitvoering van ACDSee.

ACDSee 14

Het hoofdscherm van ACDSee bestaat uit vier tabbladen: Manage, View, Edit en Online. In de Manage-weergave is er ruimte voor een overzicht van de mappen op de pc, de mappen en bestanden in de geselecteerde map en een preview van de geselecteerde foto plus een groot aantal gegevens van de geselecteerde foto. Hoewel dit erg veel informatie is, werkt het snel en eenvoudig. Een foto kan daarnaast makkelijk worden gekoppeld aan een waardering of steekwoord, maar gezichtsherkenning ontbreekt helaas. Doordat ACDSee de informatie over de foto's in een eigen database ordent, kan er bovendien razendsnel naar deze gegevens worden gezocht. Bovendien staan hier via sneltoetsen en menu's een groot aantal bestandshandelingen ter beschikking als het wijzigen van de naam en het veranderen van het bestandsformaat. Alle bewerkingen hebben veel opties en mogelijkheden om het resultaat van de bewerking te bepalen. Wie alleen de foto's wil bekijken kan kiezen voor het tabblad View. Vermoedelijk wordt het tabblad Edit vaker gebruikt. U kunt via dit onderdeel van ACDSee foto's bewerken en bijvoorbeeld uitsnedes maken, rode ogen verwijderen, de afmetingen wijzigen, de kleuren of belichtign aanpassen en nog veel meer.

© PXimport

Een 16-bits foto kan in de standaardversie van ACDSee alleen na conversie naar 8-bits worden bewerkt.

Online

Behalve voor het ordenen en bewerken van foto's, kunt u foto's met ACDSee ook geschikt maken voor verspreiding. Foto's zippen en mailen, uploaden via ftp of branden op cd of dvd is met ACDSee mogelijk. Daarnaast biedt ACDSystems, de maker van ACDSee, alle gebruikers 10 gigabyte opslagruimte. Foto's uploaden gaat eenvoudig via het tabblad Online dat een soort online bestandsbrowser opent waarmee bestanden zelfs via drag en drop geüpload kunnen worden. Ook is het mogelijk mappen aan te merken als sync-to-web en daarna automatisch te synchroniseren. Foto's in de online opslagruimte kunnen worden afgeschermd van anderen, maar delen is ook mogelijk.

© PXimport

Gebruikers van ACDSee en ACDSee Pro krijgen toegang tot 10GB online opslagruimte.

Conclusie

ACDSee overtuigt net als voorgaande versie dankzij de razendsnelle werking en overzichtelijke interface. De functionaliteit is bovendien op maat voor de doelgroep. Let er overigens wel op dat u niet per ongeluk een verouderde versie van ACDSee aanschaft op de (eveneens verouderde?) Nederlandstalige website.

ACDSee 14.2

Prijs € 40,63

Taal Engels

Medium CD of 72 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP (32 bit) Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 512 MB geheugen, 1 GB harde-schijfruimte

Maker ACD Systems

Oordeel 8/10

Pluspunten

Ondersteunde bestandsformaten

Snelheid

Beheren en bewerken

Minpunten

Geen gezichtsherkenning

Beperkte RAW-functionaliteit

Geen wijzigingen in 16-bits modus

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten