Acer Aspire Vero AV15-51- Laptop met aandacht voor duurzaamheid

Door: jozef-schildermans | 09 februari 2022 18:22

Review

We testen de Acer Aspire Vero AV15-51, een 15,6-inch laptop voor algemeen gebruik die gedeeltelijk vervaardigd is van duurzame materialen. De verpakking is honderd procent recycleerbaar. Speciale software let op je energieverbruik, maar verlengt ook de acculevensduur. Is het echter een goede notebook? Lees het in deze Aspire Vero review.

Acer Aspire Vero AV15-51

Processor Intel Core i7-1195G7 (2,9 à 5 GHz; Tiger Lake U Q2-21, 11de gen) met Intel Iris Xe graphics geïntegreerd
Scherm 39,62 cm (15,6 inch) 16:9 Acer ComfyView Full HD LED IPS TFT LCD, 250 nit, 45% NTSC kleurruimte, 170° kijkhoek; 99% recycleerbaar
Geheugen 16 GB SDRAM (8GB gesoldeerd, 8GB in enige so-dimm sleuf)
Opslag 512 GB Kingston SSD, nog ca. 430 GB vrij
Behuizing Kunststof, oceaangrijs, 30% pcr-materialen, verfvrij
Interfaces 1 x USB 2.0 Type A; 2 x USB 3.2 Gen 1 Type A & 1 x idem Type C (5 Gbit/s); 1 x HDMI 2.0; 1 x Realtek Gigabit Ethernet; 1 x Kensington veiligheidsslot; 1x 3,5 mm audio
Draadloos 2x2 WiFi 802.11ax + Bluetooth 5.2 + LE (Intel Wi-Fi 6 AX201 160 MHz)
Batterij en voeding 48 Wh 3-cell Li-ion accu; 3-pin 65 watt AC-voeding (107 x 47 x 30 mm, 243 g)
Afmetingen en gewicht 363,4 x 238,5 x 17,9 mm; 1,8 kg
Besturingssysteem Windows 11 Home
UL Futuremark PCMark 10 Score 5307
UL Futuremark PCMark 10 Modern Office Battery Benchmark 485 m
UL Futuremark Quick System Drive Benchmark Bandwith 90,7 MB/s
UL Futuremark 3DMark Professional Night Raid (DX12) Benchmark 14.282
Website acer.nl
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Aandacht voor duurzaamheid
  • Numeriek toetsenbord
  • Gigabit-ethernetpoort
  • Minpunten
  • Relatief trage ssd

De behuizing van de Acer Aspire Vero AV15-51 bestaat voor dertig procent uit pcr (post-consumer recycled) plastic. De toetsen van het verlichte, extra brede toetsenbord (met apart numeriek klavier) zijn voor de helft van pcr-plastic gemaakt. Een verwijzing hiernaar zijn de gele, gespiegeld op de betreffende toetsen gedrukte letters R E van (R)evolutie en/of van ‘Reduce, Reuse, Recycle’. Dat is eerder een wat flauwe gimmick. Belangrijker is dat de gebruikte recyclagematerialen ongeveer 21% co2-uitstoot besparen.

De verpakking waarin de laptop geleverd wordt, is honderd procent recyclebaar. De kartonnen sectie waarin de voeding en kabels zitten, kan je uit de doos nemen en links omdraaien om ze dan als een standaard te gebruiken waarmee je de laptop schuin neerzet voor een comfortabelere typpositie.

Pcr-behuizing

De matgrijze kunststof behuizing van de Vero voelt relatief licht, maar toch stevig aan; zelfs de plastic beschermplaat achter het scherm buigt niet door als je er met enige geweld aan trekt. De behuizing is niet gelakt of geschilderd; het lichtjes ruwe, matte oppervlak is het blote pcr-materiaal dat trouwens niet egaal grijs is: hier en daar zie je stippels in andere kleurtinten, een gevolg van de verschillende afvalstromen die gebruikt worden om pcr te fabriceren. 

Pcr-kunststof wordt gemaakt van gerecycleerd plastic uit huishoudelijk en industrieel afval. Dit soort kunststof heeft zelf een lagere co2-uitstoot tot wel vijfentachtig procent. De afwezigheid van verf betekent ook dat er geen negatieve gezondheidsimpact is van volatiele organische componenten die in het leefmilieu of zelfs in het lichaam terecht kunnen komen. Het ietwat ruwe uiterlijk past volgens ons qua stijl perfect bij een ecologische(re) laptop zoals de Vero.

Milieu-impact laptops

Volgens specialisten stoot de computerindustrie evenveel co2 uit als de luchtvaartsector. Dat stemt overeen met twee à drie procent van de wereldwijde jaarlijkse koolstofdioxide-emissies. Een belangrijk deel van die emissies zijn op het conto van laptops. Jaarlijks worden 160 miljoen laptops gefabriceerd, een aantal dat fors stijgt tot mogelijk 250 miljoen exemplaren als gevolg van de covidcrisis. 

Volgens de website Circular Computing is de gemiddelde geschatte co2-voetafdruk van een laptop 422,5 kg. Dat is het totaal van de emissies tijdens de productie, het transport en de eerste vier jaar gebruik. Tussen de 75% en 85% van die voetafdruk ontstaat tijdens de productie van de laptop. De productie van slechts drie laptops produceert dus ongeveer een ton co2!

Acer Vero

Het eerste Vero-model dat in Nederland wordt gelanceerd, is de vijftien-inchversie van de Aspire-laptop, bedoeld voor thuisgebruikers. (Later komt er ook een TravelMate Vero voor de bedrijvenmarkt.) Van de Aspire Vero zijn er als we dit schrijven twee modellen beschikbaar, met respectievelijk Intel Core i5- en i7-processoren van de energiezuinigere Tiger Lake U-generatie. Op de cpu en de hoeveelheid ram na zijn deze laptops identiek.

Wij testten het i7-model met 16GB geheugen (één module gesoldeerd, de andere in een sleuf), 512 GB Kingston-ssd en 15,6-inch (39,6-cm) full hd ips led-scherm. Het Vero-scherm is overigens zelf voor 99% recycleerbaar. De interne hardwareuitrusting verschilt dus niet van die van andere recente 15-inch laptops; de verschillen zijn er eerder bij de verpakking, de behuizing en energiebesparende VeroSense-software.

VeroSense

Acer VeroSense is nieuwe software die gebruikers helpt om de laptop zo energie-efficiënt mogelijk in te richten. Hoewel het gebruik slechts een klein deel vertegenwoordigt van de totale co2-voetafdruk van een laptop (naar schatting niet meer dan gemiddeld 62 kg co2 over een periode van vier jaar bij een dagelijks gebruik van acht uur) kunnen ecogevoelige consumenten de voetafdruk bijkomend verkleinen door de laptop niet onnodig energie te laten verbruiken.

De VeroSense-software helpt je daarbij. Je kan je laptop automatisch in vier prestatiestanden zetten: eco+, eco, gebalanceerd en performantie. In de eco+-modus wordt bijvoorbeeld de functie ‘usb-opladen’ uitgeschakeld, een functie die je wellicht nooit gebruikt, maar die het stroomverbruik een klein beetje verhoogt wanneer ze ingeschakeld is. Daarnaast kan je de optimale laadmodus van de accu inschakelen, die de oplaadcapaciteit tot tachtig procent beperkt, wat zorgt voor een levensduurverlenging van de batterij.

Prestaties

De Acer Aspire Vero AV15-51 presteert goed in verhouding tot zijn uitrustingsniveau. Het is een perfecte laptop voor dagelijks gebruik, die ook niet al te intensieve multimedia- en gamingtaken aankan. De 3-cell Li-Ion accu houdt het in de prestatiemodus en tijdens het afspelen van video ruim acht uur uit op een volle lading. Met de eco-modus verleng je dit tot maximaal tien uur. 

Het belangrijkste minpunt is de relatief trage werking van de Kingston-ssd die in de UL Futuremark PCMark-schijfbenchmarks niet verder komt dan een gemiddelde doorvoersnelheid van 84 à 91 MB/s. De meeste recente laptops van dit niveau doen het in de schijftesten (meer dan) dubbel zo snel. Dat is uiteraard relatief: een ssd presteert in elk geval beter dan een klassieke harde schijf.

Conclusie

De Acer Aspire Vero AV15-51 is een duurzame(re) laptop, die normaal presteert voor zijn prijs- en uitrustingsniveau. De ecovriendelijke behuizing voelt even stevig aan als een klassieke plastic- of aluminiumbehuizing. De behuizing is bovendien eenvoudig zelf te openen voor reparaties of upgrades. De ssd-prestaties zouden wel wat beter mogen zijn. 

0 Reactie(s) op: Acer Aspire Vero AV15-51- Laptop met aandacht voor duurzaamheid

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.