Acer Iconia

Door: Jeroen Boer | 17 augustus 2011 12:31

Internet & Thuis

Tablets zijn hot en waarom genoegen nemen met één aanraakscherm als je er ook twee kunt gebruiken? Het lijkt een logische gedachte, tablets als de iPad hebben immers bewezen dat een aanraakscherm een handige invoermethode is. Maar geldt dat ook voor een apparaat dat het formaat heeft van een forse notebook en dat niet één, maar twee aanraakschermen heeft?

De tablet heeft bewezen dat een aanraakscherm een goede invoermethode kan zijn. Dit geldt echter alleen als er een doordacht besturingssysteem onder hangt en Windows 7 zouden we op het gebied van touch niet als zodanig bestempelen. Toch heeft Acer het aangedurfd om een notebook te maken dat bestaat uit twee 14inch-aanraakschermen (35,6 cm) met een resolutie van 1366 x 768 die met een scharnier aan elkaar verbonden zijn. Op de plek waar we bij een normale notebook het toetsenbord en de touchpad zien, zit bij de Iconia dus een aanraakscherm. Toch is ook Acer het met ons eens dat je onder Windows 7 niet zonder toetsenbord kan en wordt er op het onderste scherm eigenlijk altijd een virtueel toetsenbord getoond. Er is zelfs een speciale knop aan de zijkant geplaatst waarmee het toetsenbord op is te roepen als het niet in beeld staat. Eigenlijk weten we niet zo goed of het apparaat nu een heel forse tablet of een notebook is. Op Acers website vinden we hem terug onder tablets, maar wij zijn geneigd om de Iconia een notebook te noemen. Zeker omdat standaard een virtueel toetsenbord plus touchpad getoond wordt, precies zoals een normale notebook er ook uitziet.

De Acer Iconia laat meestal een virtueel toetsenbord op het onderste scherm zien.

Gemak

Lovenswaardig is de onderkant van de Iconia. Acer heeft een systeem bedacht waarbij er slechts twee klemmetjes ontgrendeld hoeven te worden om de hele onderkant er af te klikken. Nu is het de vraag of de doelgroep van deze notebook snel de binnenkant wil zien, maar het is een idee dat hopelijk navolging vindt in andere notebooks van Acer. Wij vinden het in ieder geval verfrissend om binnen vijf seconden de onderkant eraf te hebben zonder dat er een schroevendraaier aan te pas komt. Ook opvallend zijn de min of meer verplichte logootjes van Intel en Windows die normaal als sticker zijn uitgevoerd. Op de Iconia heeft Acer de logo's van Windows en Intel echter gezandstraald in de kap verwerkt. Het ziet er voor logostickers stijlvol uit, maar u kunt het er natuurlijk niet afpulken.

Lastig virtueel toetenbord

Op zich herkent het aanraakscherm genoeg aanraakpunten om snel met tien vingers op het virtuele toetsenbord te kunnen tikken, maar u mist natuurlijk de feedback die de toetsen zelf bieden. U zult als blindtyper dus toch regelmatig naar het toetsenbord moeten kijken om niet mis te tikken. Grappig is dat op het virtuele toetsenbord ook plaats is ingeruimd voor een virtueel touchpad. Heel vreemd is dat het virtuele touchpad heel erg klein is. Wij begrijpen dit niet zo goed. Acer had het virtuele toetsenbord iets compacter kunnen afbeelden en dan had er ruimte geweest voor een lekker groot touchpad. Iets dat wel erg leuk is, is dat de indeling van het toetsenbord is te wijzigen. Hebt u bijvoorbeeld liever een liggende Enter in plaats van de staande variant die in Nederland gebruikelijk is, dan is dat zo voor elkaar. Om het tweede aanraakscherm optimaal te benutten, heeft Acer een aantal programma's meegeleverd, maar wij vonden ze niet prettig werken. De eerste applicatie heet Acer Ring en komt tevoorschijn als u vijf vingers op het aanraakscherm houdt. Het is eigenlijk niet meer dan een alternatief startmenu. Wij zouden aan één van de zijkanten op het scherm virtuele sneltoetsen plaatsen. Dat ziet er misschien minder spectaculair uit, maar werkt vermoedelijk beter. Dan is er nog een speciale touchbrowser die websites weergeeft op beide schermen, maar die eigenlijk ook niet echt lekker werkt. Tot slot zijn er nog applicaties die u op het onderste scherm in staat stellen om uw muziek of foto's te beheren, maar die voegen eigenlijk ook niet echt iets handigs toe.

Vlees noch vis

Onze conclusie over het tweede aanraakscherm met virtueel toetenbord is dat het een grappig foefje is, maar dat het eigenlijk niet echt bruikbaar is voor echt productief werk. En dan gaan we ons toch afvragen waar de Iconia eigenlijk voor bedoeld is. Als notebook is de Iconia te onhandig of u zult vaak met een extern toetsenbord moeten werken, als tablet is de Iconia veel te groot en zwaar. Bovendien vragen twee schermen natuurlijk een hoop van de accu en dat is een 4cell-exemplaar, met een voor deze machine lachwekkende capaciteit van 44 Wh (3000 mAh). Reken op niet meer dan anderhalf uur werktijd voordat er een stopcontact nodig is. Waar de Iconia qua schermtechnologie het allermodernste biedt, stelt hij vanbinnen teleur. We zien een Core i5-480M, een processor van de vorige generatie en geen veel betere Sandy Bridge-variant. Voor de grafische kwaliteiten wordt bovendien vertrouwd op de ingebouwde gpu in de processor, die bij deze generatie processors niet erg indrukwekkend is. Of het aan de relatief zwakke gpu of aan slordig geprogrammeerde software ligt weten we niet, maar wij vonden het werken op de Iconia niet altijd even soepel gaan. Het was zelfs zo erg dat het virtuele toetsenbord vastliep, niet zo handig als je net met iets belangrijks bezig bent.

Conclusie

We weten niet zo goed wat we met de Iconia moeten. Als productief notebook stelt het apparaat zwaar teleur en voor gebruik als een tablet is hij veel te groot en zwaar. De Iconia voelt dan ook meer aan als een techdemo of gadget, dan als een echt bruikbaar product. We hopen dat Acer er zelf ook zo over denkt en dat ideeën die bij de Iconia zijn opgedaan, gebruikt worden in toekomstige producten. Als gadget is de Iconia veel te duur, Acer wilde er aanvankelijk 1499 euro voor hebben. Voor hetzelfde geld koop je een goede notebook en een prima tablet, samen welteverstaan. Inmiddels zijn de straatpijzen flink gedaald en kost de Iconia zo'n 1099 euro. Toch denken we dat het apparaat ook voor 1099 euro niet interessant is. Wij zouden hem om zijn unieke concept zeker wel even in de winkel bekijken. Vervolgens zouden we hem ook lekker daar laten liggen en ons geld aan iets anders besteden, bijvoorbeeld een normale notebook plus tablet van Acer.

Acer Iconia

Straatprijs € 1099,-

Garantie 1 jaar

Processor Intel Core i5-480M (2,53 GHz, Turbo Boost 2,933 GHz)

Geheugen 4 GB DDR3

Opslag 640 GB SATA

Grafisch Intel HD Graphics

Scherm 2 x 14 inch (1366 x 768)

Webcam Ja, 1,3 megapixel

Aansluitingen Usb 2.0, usb 3.0, gigabit-ethernet, HDMI, VGA

Draadloos 802.11b/g/n, bluetooth 3.0

Accu 4-cel, 44 Wh

Afmetingen 34,7 x 24,9 x 3,2 cm

Gewicht 2,8 kg

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium

Oordeel 4/10

Pluspunten

Ziet er leuk uit

Onderkant

Usb 3.0

Minpunten

Vorige Core i5-architectuur

Loopt niet soepel

Accuduur

0 Reactie(s) op: Acer Iconia

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.