ACT USB-C Docking Station – Sluit alles in één keer aan op je laptop

Door: Jeroen Boer | 14 juli 2021 16:57

ACT Dockingstation
Review

Steeds meer laptops zijn voorzien van een universele usb-c-poort waardoor je één kabel kunt gebruiken voor zowel randapparatuur, video als opladen. Met het ACT USCB-C 4K Multiport Docking Station (AC7046) kun je ook daadwerkelijk één kabel gebruiken om alles in één keer op je laptop aan te sluiten.

ACT USB-C 4K Multiport Docking Station (AC7046)

Prijs € 199,-
Beeldaansluitingen Hdmi 1.4, 2x DisplayPort 1.4
Overige aansluitingen 3x usb 3.2 (Gen 1), usb-c (Gen 1), gigabit-netwerkaansluiting, SD-kaartlezer, microSD-kaartlezer, 3,5mm-geuildsuitgang
Laptop-aansluiting Usb-c, usb-c-ingang voor oplader
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • 4K-ondersteuning
 • Meerdere monitoren (afhankelijk van laptop)
 • Veel aansluitingen
 • Staand en liggend te gebruiken
 • Stevig gebouwd
 • Minpunten
 • Geen usb Gen2-aansluitingen
 • Geen voeding voor laptop meegeleverd

ADC’s USB-C 4K Multiport Docking Station MST and Power Delivery AC7046 zoals dit product voluit heet, is een compact kastje vervaardigd uit aluminium dat degelijk overkomt. Je kunt het dockingstation naar keuze plat neerleggen of dankzij een meegeleverd voetje ook rechtop op je bureau zetten. Het voetje is degelijk gemaakt en het dockingstation staat ook met ingeplugde kabels stevig op zijn plaats.

ACT Dockingstation
ACT Dockingstation

Qua aansluitingen vind je op de voorkant een kaartlezer (microSD en SD), usb-poort, usb-c-poort, 3,5mm-headsetaansluitign en een usb-c-poort waarmee je het dockingstation met een meegeleverde kabel op je laptop aansluit. Op de achterkant vind je een gigabit-netwerkaansluiting, tweemaal usb, hdmi, tweemaal DisplayPort en een usb-c-aansluiting waarop je de lader van je laptop aansluit.

ACT Dockingstation
ACT Dockingstation

Eigen lader gebruiken

Opvallend is dat ADC een losse voeding meelevert met het dockingstation die je aansluit op een voedingsaansluiting op de achterkant van het dockingstation. Op zich zou je dat verwachten bij een dockignstation in deze prijsklasse, maar helaas is die voeding niet bedoeld om de aangesloten laptop mee op te laden. De voeding dient puur voor de functionaliteit van het dockingstation zelf. Hiermee worden bijvoorbeeld aangesloten externe harde schijven van genoeg voeding voorzien. Overigens doet de dock het wel zonder aangesloten voeding, maar dan werkt een gedeelte van de functionaliteit niet. Zo is bijvoorbeeld de netwerkverbinding niet beschikbaar zonder aangesloten voedingsadapter. Om met het dockingstation ook je laptop op te laden zul je een eigen usb-c-voeding moeten aansluiten op de daarvoor bedoelde usb-c-aansluiting op de achterkant. Je kunt maximaal een voeding van 100 watt gebruiken. Uiteraard kun je hiervoor de met je laptop meegeleverde lader gebruiken, al zijn er laptops die via usb-c kunnen worden opgeladen die geleverd worden met een lader voorzien van een andere laadaansluiting. In dat geval zul je zelf een relatief dure usb-c-voeding moeten regelen. In ieder geval is het natuurlijk een beetje onhandig dat je bij een dockingstation dat duidelijk is ontworpen om altijd op je bureau te staan alsnog een losse lader moet aansluiten.

Prestaties

In het dockignstation worden usb-controllers van Via Labs gebruikt waarbij de meeste onderdelen op usb3.0-snelheid (Gen 1) met het systeem zijn verbonden. Dit omhelst de aanwezige usb-poorten op de dock, de netwerkcontroller en de kaartlezer. Alleen voor de vanwege de hoofdtelefoonaansluiting ingebouwde geluidskaart, is een uitzondering gemaakt. Die is via usb 2.0 aangesloten. De ingebouwde netwerkcontroller komt uit de stal van Realtek terwijl het audiogedeelte van C-Media Electronics Inc. komt. Prettig is dat alle onderdelen van het dockingstation ook door macOS zonder aanvullende stuurprogramma’s direct werken. Alle usb-poorten zijn van het type usb 3.2 Gen 1, de huidige naam voor poorten die voldoen aan de originele usb3.0-snelheid van 5 Gbit/s. De snellere Gen2-standaard van 10 Gbit/s wordt dus niet ondersteund. In de praktijk heb je daar wel alleen echt last van als je snelle externe ssd’s via het dockingstation wilt aansluiten.

Voor het testen van de snelheid van de usb-aansluitingen hebben we een externe ssd gebruik. Aangesloten via het dockingstation, wordt een snelheid van 447 MB/s gehaald terwijl deze ssd direct aangesloten op dezelfde laptop een snelheid van 549 MB/s haalt. De netwerkcontroller is netjes verbonden via een gigabitsnelheid, maar presteert in de praktijk met een snelheid van 892 Mbit/s net wat minder dan verwacht. Je haalt met dit dockingstation dus niet de allerhoogste snelheden, maar voor veel toepassingen zal het meer dan genoeg zijn. Overigens zien we hetzelfde ook bij andere dockingstations.

Meerdere schermen

De dock is voorzien van een hdmi2.0-poort en tweemaal een DisplayPort1.4-aansluiting. Je kunt hierdoor indien je laptop dit ondersteunt een 4K-scherm met een verversingsnelheid van 60 Hz aansluiten. Afhankelijk van je laptop kun je naast één scherm ook meerdere schermen tegelijkertijd aansluiten. Het hangt van je laptop af of meerdere schermen daadwerkelijk ondersteund worden. Op een MacBook is dat sowieso niet mogelijk. Wordt dit wel ondersteund, dan wordt voor twee schermen tegelijkertijd maximaal 4K met een verversingssnelheid van 60 Hz ondersteund. Sluit je echter drie schermen aan, dan is driemaal een 4K-scherm met een verversingssnelheid van 60 Hz alleen mogelijk als je laptop DSC (display stream compression) ondersteunt. Zonder DSC is maximaal tweemaal 4K op 30 Hz plus een Full HD-scherm op 60 Hz mogelijk. Uiteraard kun je ook twee of drie Full HD-schermen aansluiten.

Conclusie

Het ACT USCB-C 4K Multiport Docking Station is een handig apparaat dat doet wat het moet doen en er qua ontwerp fraai uitziet. Wel behoort het dockingstation met een prijs van zo’n 200 euro tot de wat duurdere exemplaren die je kunt kopen en dan vallen er toch wat dingen op. Zo is er niet voorzien in snellere usb Gen2-poorten met een snelheid van 10 Gbit/s. Ook wordt er geen voeding voor een laptop meegeleverd, iets dat voor wat deze dock kost eigenlijk wel had gemogen. Nu zul je in de praktijk voordat je je laptop kunt aansluiten eerst je eigen lader ook moeten inpluggen en dat is toch wat onhandig voor een relatief groot dockingstation dat bedoeld is voor vaste installatie.

0 Reactie(s) op: ACT USB-C Docking Station – Sluit alles in één keer aan op je laptop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.