Adidas Z.N.E. 01 ANC - Oortjes voor sporters

Door: Joris Peterse | 27 april 2022 16:45

Adidas Z.N.E. 01 ANC
Review

Het merk Adidas wordt nu ook gebruikt voor bluetooth in-ears. Waarom ook niet? Sporten gaat beter met muziek. De oortjes van Adidas beschikken over anc, kunnen tegen een spatje water (of zweet) en komen met de pakkende serienaam Adidas Z.N.E. 01 ANC.

Adidas Z.N.E. 01 ANC

Adviesprijs € 190,-
Kleur zwart, wit
Verbinding bluetooth 5.2
Accu ca. 80 mAh (oortje), 650 mAh (oplaaddoosje)
Gewicht 4 gram (oortje), 37 gram (oplaaddoosje)
Features microfoon, IPX 4, stembediening
Opladen Usb-c
Website www.adidasheadphones.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Pasvorm
  • Ontwerp
  • Basrijk geluid
  • Minpunten
  • Geen muziekbediening
  • Accuduur
  • Afspeelmodi

Nu is het niet Adidas zelf dat de oortjes produceert en op de markt brengt. De merknaam wordt gelicenseerd door Zound Industries, dat ook audioproducten op de markt brengt van merken als Marshall en Urban Ears. Deze worden weer gedistribueerd door Hama. Toch passen de oortjes ook qua ontwerp prima tussen het aanbod van andere sportproducten van Adidas. Sterker nog, in de Adidas-webshop vind je meerdere oortjes in verschillende prijsklasses en vormen.

Zelfs de verpakking waar de oortjes in verscheept worden zijn helemaal in lijn met Adidas. In de verpakking vindt je het oplaaddoosje met de oortjes verpakt in een papiertje. Alsof je schoenen van hetzelfde merk uit de schoenendoos haalt.

Adidas Z.N.E. 01 ANC
Adidas Z.N.E. 01 ANC
Adidas Z.N.E. 01 ANC
Adidas Z.N.E. 01 ANC

Pasvorm

De oortjes hebben de vorm van AirPods, met een steeltje dat uit het oor steekt. Op dat steeltje zie je de drie merkstreepjes van Adidas. De oortjes hebben verwisselbare tipjes in drie verschillende maten, zodat je muziek kunt luisteren (tijdens het sporten) zonder dat de headset uit je oren valt. Ook is Adidas de waterbestendige bouw niet vergeten, voor zowel de oortjes (IPX5) als het doosje (IPX4). Je kunt dus gerust door de regen sporten of uitbundig zweten tijdens het luisteren.

Om de oortjes goed te plaatsen moest ik ze bijna in het oor schroeven. Het is meer gehannes dan andere oortjes. Maar als ze eenmaal in je oor zitten, dan zitten ze vast ook. Dat is wel een vereiste van oortjes die je gebruikt tijdens het sporten. Rennen, springen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan, ik kon zelf allerlei activiteiten doen met deze oortjes in. Zonder dat ze hoeven te klemmen met beugeltjes in de oorschelp.

Geen duursporten

Het houdt wel in dat er wat irritatie komt nadat je de oortjes een tijdje draagt. Heel lang dragen, dat zit er echter niet in. Met ruisonderdrukking een uurtje of vier, zonder ruisonderdrukking zes. Dat is niet riant, maar voor de meeste sport-toepassingen ruim voldoende. Het doosje heeft genoeg capaciteit om de oortjes zo’n vier keer volledig op te laden. Het oplaaddoosje laad je op via usb-c.

De strakke pasvorm beïnvloedt ook de luisterkwaliteit: het geluid wordt optimaal overgebracht. De beste geluidskwaliteit ga je niet krijgen met deze Adidas-oortjes, maar een krachtig en basrijk geluid heb je zeker. Precies wat je nodig hebt voor je sport-playlist. Andere tonen zijn wat flets en onovertuigend.

Adidas Z.N.E. 01 ANC
Adidas Z.N.E. 01 ANC
Adidas Z.N.E. 01 ANC
Adidas Z.N.E. 01 ANC

Functies

Ook de afspeelmodi zijn niet om over naar huis te schrijven. De ruisonderdrukking maakt weinig verschil, wat niet zoveel uit maakt omdat de pasvorm het meeste geluid blokkeert. Ook de modus die omgevingsgeluid juist doorlaat laat weinig indruk achter.

De app past helemaal in de Adidas-huisstijl en biedt bijna alle functionaliteit die je mag verwachten. Bijna. Een optie om meerdere apparaten te verbinden ontbreekt, maar dat is geen gemis te noemen bij oortjes die je voornamelijk gebruikt tijdens het sporten. 

Iets vervelender is dat je de tikbediening niet kunt instellen voor muziekbediening. Verder is er onder meer een equalizer, updatemogelijkheid en eco-oplaadfunctie (opladen tot max. 80%, wat de levensduur ten goede komt).

Alternatieven voor de Adidas Z.N.E. 01 ANC

Ben je op zoek naar oortjes om te gebruiken tijdens het sporten? Dan voldoet de Adidas Z.N.E. 01 ANC aan vrijwel alle eisen. In praktijk miste ik alleen de mogelijkheid om de muziek te bedienen met tikjes, zoals pauzeren en het volgende nummer afspelen.

Er zijn echter veel oortjes voor sporters op de markt, ook met ruisonderdrukking. Veel oortjes hebben een extra beugeltje om het oor om vast te blijven zitten. Dat is bij deze Adidas headset niet het geval, ook zonder zitten ze stevig. Maar dat valt bij andere in-ears ook vaak te zeggen, wanneer ze over rubber tipjes beschikken. AirPods zijn minder geschikt. Maar met oortjes als de Ear(1), Galaxy Buds2 of Denon AH-C830NCW is dat ook het geval. Al deze alternatieven beschikken over betere geluidskwaliteit, ANC en lagere prijs. Dat slaat wel een fundament onder deze oortjes vandaan. Maar maakt de Adidas Z.N.E. 01 ANC geen verkeerde keuze.

Conclusie: Adidas Z.N.E. 01 ANC kopen?

Met de Adidas Z.N.E. 01 ANC haal je een stijlvolle headset in huis die je tijdens het sporten zeker niet teleurstelt. Het geluid is prima afgesteld voor je sport-playlist en de oortjes beschikken over een prima pasvorm en waterbestendige behuizing. Nadelen zijn er ook. Zo kun je de muziek niet bedienen met tikjes en is de prijs wat aan de hoge kant. De mindere accuduur en afspeelmodi (ANC en omgevingsgeluid) zijn voor sportief gebruik minder erg.

0 Reactie(s) op: Adidas Z.N.E. 01 ANC - Oortjes voor sporters

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.