Al uw gegevens centraal via NAS of online

Door: Robbin Ooijevaar | 06 juni 2011 12:56

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Het is prettig om op al uw computers te beschikken over uw belangrijkste bestanden. In deze workshop leest u hoe u dit voor elkaar krijgt in uw thuisnetwerk via synchronisatie. Hiervoor is een netwerkschijf een ideaal medium als tussenopslag. Ook gaan we alle computers in uw thuisnetwerk veiligstellen naar de NAS door middel van een volledige back-up van de complete harde schijf. Als u geen NAS hebt kunt u aan de slag met Dropbox en Mozy, twee handige diensten op internet.

1. Back-uppen vs. synchroniseren

Back-uppen en synchroniseren worden vaak in één adem genoemd, toch is er een belangrijk verschil. Bij een back-up worden gegevens veiliggesteld van A naar B. Zo hebt u altijd een reservekopie achter de hand op een andere locatie. Bij het synchroniseren worden bestanden op twee plekken identiek gehouden. Bestanden worden niet alleen van A naar B gekopieerd, maar ook omgekeerd. Om twee (of meer) mappen identiek te maken, kan een synchronisatieactie ook bestanden verwijderen.

2. Uitgangspunt

We gebruiken een NAS als centrale opslag voor back-up en synchronisatie. Eerst bespreken we het synchroniseren van bestanden met Syncless. Hierbij wordt de netwerkschijf als tussenopslag gebruikt om één werkmap synchroon te houden tussen al uw computers. Vervolgens behandelen we synchroniseren via internet. Daarna maken we een volledige back-up met Macrium Reflect. Tot slot maken we nog een back-upp via internet. Voor alle oplossingen geldt: één keer instellen en u hebt er geen omkijken meer naar!

3. NAS

In dit voorbeeld bestaat het thuisnetwerk uit een desktop-pc en notebook. Ze hebben beide lees- en schrijftoegang tot de NAS. We gaan ervan uit dat de schijfruimte op de NAS gekoppeld is aan een schijfletter, in ons voorbeeld heet de opslag Y. Deze koppeling kunt u handmatig maken, maar de meeste netwerkschijven worden geleverd met een wizard waarmee de koppeling tot stand wordt gebracht. Omdat de netwerkschijf altijd beschikbaar is, is het niet nodig om beide computers aan te zetten om bestanden te synchroniseren of te back-uppen.

Opslagruimte in het netwerk

Hoewel een NAS het meest praktisch is, kunt u ook een externe usb-schijf gebruiken. Het nadeel hiervan is dat het medium niet altijd beschikbaar is, de NAS is dit wel.

Omdat u voor de image-back-up veel gegevens moet kopiëren, verdient een bedrade netwerkaansluiting de voorkeur boven een tragere draadloze verbinding. Voor synchroniseren is dit minder belangrijk omdat alleen de wijzigingen worden gekopieerd.

Onderweg back-uppen of synchroniseren

Onderweg zijn de meeste netwerkschijven alleen via een omweg bereikbaar en is de verbinding zeer traag. Als u toch per se onderweg wilt back-uppen op uw notebook is een externe harde schijf juist wel praktisch. Voor het onderweg synchroniseren is een Dropbox-oplossing de beste keuze. Deze oplossing komt op pagina drie aan bod. De gratis versie van Dropbox heeft een limiet van 2 GB.

0 Reactie(s) op: Al uw gegevens centraal via NAS of online

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.