Al uw gegevens centraal via NAS of online

Het is prettig om op al uw computers te beschikken over uw belangrijkste bestanden. In deze workshop leest u hoe u dit voor elkaar krijgt in uw thuisnetwerk via synchronisatie. Hiervoor is een netwerkschijf een ideaal medium als tussenopslag. Ook gaan we alle computers in uw thuisnetwerk veiligstellen naar de NAS door middel van een volledige back-up van de complete harde schijf. Als u geen NAS hebt kunt u aan de slag met Dropbox en Mozy, twee handige diensten op internet.

1. Back-uppen vs. synchroniseren

Back-uppen en synchroniseren worden vaak in één adem genoemd, toch is er een belangrijk verschil. Bij een back-up worden gegevens veiliggesteld van A naar B. Zo hebt u altijd een reservekopie achter de hand op een andere locatie. Bij het synchroniseren worden bestanden op twee plekken identiek gehouden. Bestanden worden niet alleen van A naar B gekopieerd, maar ook omgekeerd. Om twee (of meer) mappen identiek te maken, kan een synchronisatieactie ook bestanden verwijderen.

© PXimport

2. Uitgangspunt

We gebruiken een NAS als centrale opslag voor back-up en synchronisatie. Eerst bespreken we het synchroniseren van bestanden met Syncless. Hierbij wordt de netwerkschijf als tussenopslag gebruikt om één werkmap synchroon te houden tussen al uw computers. Vervolgens behandelen we synchroniseren via internet. Daarna maken we een volledige back-up met Macrium Reflect. Tot slot maken we nog een back-upp via internet. Voor alle oplossingen geldt: één keer instellen en u hebt er geen omkijken meer naar!

© PXimport

3. NAS

In dit voorbeeld bestaat het thuisnetwerk uit een desktop-pc en notebook. Ze hebben beide lees- en schrijftoegang tot de NAS. We gaan ervan uit dat de schijfruimte op de NAS gekoppeld is aan een schijfletter, in ons voorbeeld heet de opslag Y. Deze koppeling kunt u handmatig maken, maar de meeste netwerkschijven worden geleverd met een wizard waarmee de koppeling tot stand wordt gebracht. Omdat de netwerkschijf altijd beschikbaar is, is het niet nodig om beide computers aan te zetten om bestanden te synchroniseren of te back-uppen.

© PXimport

Opslagruimte in het netwerk

Hoewel een NAS het meest praktisch is, kunt u ook een externe usb-schijf gebruiken. Het nadeel hiervan is dat het medium niet altijd beschikbaar is, de NAS is dit wel.

Omdat u voor de image-back-up veel gegevens moet kopiëren, verdient een bedrade netwerkaansluiting de voorkeur boven een tragere draadloze verbinding. Voor synchroniseren is dit minder belangrijk omdat alleen de wijzigingen worden gekopieerd.

© PXimport

Onderweg back-uppen of synchroniseren

Onderweg zijn de meeste netwerkschijven alleen via een omweg bereikbaar en is de verbinding zeer traag. Als u toch per se onderweg wilt back-uppen op uw notebook is een externe harde schijf juist wel praktisch. Voor het onderweg synchroniseren is een Dropbox-oplossing de beste keuze. Deze oplossing komt op pagina drie aan bod. De gratis versie van Dropbox heeft een limiet van 2 GB.

Synchroniseren met Syncless via uw NAS

1. Syncless

We gaan een werkmap aanmaken en de inhoud hiervan automatisch met Syncless synchroniseren tussen al onze computers. De NAS wordt hierbij gebruikt als tussenstation. Maak een map aan op uw bureaublad genaamd Mijn werkmap. Alle bestanden en mappen in deze map worden automatisch bijgewerkt op het moment dat de NAS beschikbaar is. Download Syncless. Maak de map C:\Syncless en pak hierin de inhoud van het gedownloade zip-bestand uit. Start het programma op door te dubbelklikken op SynclessUI.exe.

© PXimport

2. Synchronisatie instellen

Open een gedeelde map op uw NAS en maak de map Syncless Synchronisatie aan. In ons voorbeeld wordt dit de map Y:\Syncless Synchronisatie. Het is de bedoelding dat u in Syncless aangeeft dat de mappen Syncless Synchronisatie (NAS) en Mijn werkmap (bureaublad) synchroon worden gehouden. Sleep hiervoor de mappen naar het Syncless-venster. Bevestig de keuze met de knop Tag. Zorg dat u hierbij tweemaal dezelfde tag-naam gebruikt. Per ongeluk de verkeerde map gesleept? Klik op Remove om de map te verwijderen uit Syncless.

© PXimport

3. Eerste synchronisatie

Syncless houdt in het vervolg de werkmap op uw bureaublad en de synchronisatiemap op de NAS automatisch in de gaten, en zal wijzigingen over en weer verwerken. Voer de eerste keer handmatig een testsynchronisatie uit. Plaats enkele testbestanden in de map Mijn werkmap op uw bureaublad. Klik in Syncless op Sync now om een eerste synchronisatie uit te voeren. De eerste synchronisatie duurt langer omdat alle bestanden worden gekopieerd. Bij toekomstige synchronisaties verwerkt Syncless alleen de wijzigingen. Herhaal deze eerste drie stappen op al uw computers.

© PXimport

4. Automatisch

Open Syncless en klik op knop Manual. De naam van de knop verandert naar Seamless (naadloos) en de knoppen Preview en Sync now verdwijnen. Syncless houdt de inhoud van de twee mappen nu automatisch in de gaten, en verwerkt wijzigingen over en weer. U beëindigt de de automatische synchronisatie door op de knop Seamless te klikken. Syncless heeft geen optie om automatisch te starten met Windows. U dient hiervoor in de map Opstarten van uw startmenu, zelf een snelkoppeling aan te maken naar SynclessUI.exe.

© PXimport

5. Extra instellingen

In Syncless vindt u rechtsboven een gereedschapsicoon. Klik hierop voor de instellingen van het programma. Verwijder het vinkje bij Show Welcome Screen on Application Start om het Syncless-welkomstscherm over te slaan. Activeer het vinkje bij When Startup, Minimize Syncless om het programma direct te minimaliseren naar uw systeemvak. Ga naar het tabblad Archiving en activeer de optie Send to Recycle Bin. Hiermee worden door de synchronisatie verwijderde bestanden/mappen naar uw prullenbak verplaatst in plaats van gewist, een handig extra vangnet.

© PXimport

6. Reservekopie

Bij een synchronisatie worden nieuwe bestanden niet alleen over en weer gekopieerd, maar ook gewist. Als u bijvoorbeeld een bestand verwijdert uit de map Mijn werkmap op uw bureaublad, wordt deze aanpassing ook gesynchroniseerd naar de NAS en uw andere computers. Syncless verplaatst de verwijderde bestanden in dit geval naar de prullenbak. Wanneer een bestand is bijgewerkt door dit te openen en opnieuw op te slaan (bijvoorbeeld een Word-document), bewaart Syncless een reservekopie van de vorige versie in de map _synclessArchive.

© PXimport

Synchroniseren via internet

1. Dropbox

Met Dropbox houdt u bestanden op meerdere computers synchroon. Het is een combinatie tussen een internetdienst en programma dat u op uw computers installeert. Wanneer er een internetverbinding aanwezig is, wordt de inhoud van uw werkmap (My Dropbox) automatisch bijgewerkt. U hebt geen NAS nodig en het werkt overal. De beperking van de gratis versie van Dropbox is een bestandslimiet van 2 GB. Als u hier voldoende aan hebt, verdient Dropbox vanwege de gebruiksvriendelijkheid onze voorkeur boven Syncless.

© PXimport

2. Installatie

De installatie van Dropbox wijst zich vanzelf via de website. Tijdens de eerste installatie maakt u een gratis account aan bij de dienst. Dit account stelt u in op alle computers waar u Dropbox installeert. Na de installatie krijgt u de beschikking over de map Dropbox. Deze wordt ook zichtbaar bij de favorieten in de Windows Verkenner. De map wordt door het programma automatisch synchroon gehouden zonder dat u hier iets van merkt: installeer Dropbox en u hebt op al uw computers direct een identieke map Dropbox.

© PXimport

3. Aanpassingen

We bevelen voor Dropbox één aanpassing aan: klik rechts op het Dropbox-icoontje in uw systeemvak, kies Preferences en verwijder het vinkje bij Show desktop notifications. Hiermee werkt Dropbox volledig in stilte zonder u lastig te vallen met statusupdates van nieuwe of gewijzigde bestanden. Voor wie denkt dat Dropbox traag is omdat het programma via internet werkt is er goed nieuws: de instelling Enable LAN sync zorgt ervoor dat, als uw computers aan hetzelfde thuisnetwerk hangen, de synchronisatie lokaal wordt uitgevoerd.

© PXimport

Welke map synchroniseren?

In dit artikel maken we een aparte map aan op het bureaublad (genaamd Mijn werkmap) waarvan de inhoud synchroon wordt gehouden op al onze computers. Het is verleidelijk om hiervoor een bestaande map te kiezen, bijvoorbeeld (Mijn) Documenten, Afbeeldingen of Muziek. Dit raden we ten strengste af. Ditzelfde geldt voor andere speciale mappen als C:\Gebruikers of andere Windows-mappen. Computerprogramma's en Windows zelf gebruiken deze mappen niet alleen voor documenten, maar ook om instellingen weg te schrijven. Dit is voor elke computer uniek. Door deze speciale mappen van uw computer te synchroniseren kan Windows beschadigen of werken geïnstalleerde programma's mogelijk niet meer. Ga dus altijd voor zekerheid en maak een nieuwe map aan voor synchronisatie, en gebruik deze map alleen voor de opslag van eigen bestanden.

© PXimport

Bare-metal back-up

1. Macrium Reflect

Macrium Reflect biedt een goede bare-metal back-up. Dit houdt in dat u de back-up zelfs kunt herstellen als Windows niet meer opstart. Het programma maakt een image van uw complete computer. U hoeft hierbij niet na te denken over waar bepaalde bestanden staan. Macrium Reflect stelt een volledige partitie veilig naar de NAS, inclusief alle bestanden en mappen op de schijf. Met een herstel-cd kunt u uw computer opstarten en de gegevens vanaf de NAS herstellen. Het herstellen van individuele bestanden is ook mogelijk.

© PXimport

2. Voorbereiding

Open de opslagruimte op de NAS via Start / (Deze) Computer en maak voor al uw computers een eigen map aan voor de back-up. In ons voorbeeld maken we de mappen Y:\Back-up Dell desktop-pc en Y:\Back-up notebook. Download Macrium Reflect Free Edition via het menu Free Edition, en installeer het. Start het programma en bekijk de schijfopbouw van uw computer. U ziet uw harde schijven en de aanwezige partities (indeling). U kunt met Macrium Reflect van een specifieke partitie of de complete harde schijf. We kiezen voor dit laatste.

© PXimport

3. Recovery-cd

De herstel-cd van Macrium Reflect is essentieel om uw computer te herstellen als Windows niet meer opstart. U maakt deze eenvoudig aan via het menu Other tasks / Create rescue cd. Macrium biedt twee smaken aan: BartPE en Linux. We kiezen voor deze laatste optie omdat deze is aan te maken met alle Windows-versies. Plaats een lege cd en brand de herstel-cd. De schijf heeft netwerkopties aan boord die werken op de meeste computers. In geval van nood kunt u opstarten vanaf de herstel-cd, verbinding maken met uw NAS en de computer herstellen.

© PXimport

4. Handmatige back-up

Voordat we de back-up kunnen automatiseren, dient u eerst een handmatige back-up te maken. U ziet dan gelijk of de back-up-procedure werkt. Klik rechts op de harde schijf die u wilt back-uppen en kies Create image of disk. Omdat de netwerkschijf lokaal is gekoppeld aan een schijfletter, kunt u Local hard disk activeren als opslagmedium. Blader met Browse for folder naar de schijfletter waar u de back-up wilt bewaren (in ons voorbeeld is dit Y). Geef de back-up een naam als hier om gevraagd wordt (wij kiezen voor Back-up Dell desktop-pc), en maak het image.

© PXimport

5. Back-up automatiseren

Open het tabblad Scheduled backups en klik op het plusteken om een nieuwe geautomatiseerde back-uptaak aan te maken. Selecteer de back-upset die u bij de vorige stap hebt aangemaakt (Back-up Dell desktop-pc). Geef aan wanneer u de back-up wilt maken, bijvoorbeeld Weekly (wekelijks) en kies een tijdstip waarop dit moet gebeuren. Over het algemeen duurt het back-upproces behoorlijk lang. Dit maakt zo'n image-back-up met een dagelijkse interval dus minder wenselijk. U kunt de back-up bijvoorbeeld op een vaste dag in de week 's nachts laten uitvoeren.

© PXimport

6. Back-up herstellen

Wilt u uw computer volledig herstellen, kies dan Restore / Restore image of gebruik de herstel-cd. De herstel-cd vergt netwerkkennis om de NAS aan te spreken en gebruikt u als uw computer niet meer opstart. Wilt u slechts enkele bestanden of mappen herstellen, dan kiest u Restore / Explore image. U kunt nu door de bestanden en mappen bladeren en deze handmatig kopiëren. De gratis versie van Macrium Reflect maakt uitsluitend volledige back-ups, de commerciële versie (30 euro per computer) maakt ook een snellere incrementele back-up.

© PXimport

Back-up via internet

1. Mozy

De voordelen van een lokale back-up naar een externe schijf of NAS zijn snelheid en opslagcapaciteit. Dit zijn precies de twee dingen die de bottleneck vormen voor back-ups op internet. Een internet-back-up werkt op bestandsniveau waardoor een bare-metal -back-up/-herstel onmogelijk is. Het voordeel van een online back-upoplossing als Mozy is dat u hem overal kunt gebruiken en de dienst netjes in de achtergrond zijn werk doet. Voor wie met online back-updiensten wil experimenteren is Mozy het proberen waard. Dit kan geheel gratis, mits u binnne 2 GB blijft.

© PXimport

2. Installatie

Mozy maakt een back-up op bestandsniveau, dus niet van uw complete computer. De back-up wordt op internet in een beveiligde omgeving bewaard. Nadat de back-up één keer gemaakt is, werkt Mozy in het vervolg alleen de wijzigingen bij. De te back-uppen gegevens zijn vastgelegd in profielen als Photos and images, My documents en IE Favorites. Profielen kunt u zelf aanpassen. Surf naar Mozy en maak een gratis Mozy Home Free-account, meld u aan, haal Mozy Backup binnen via Download Mozy en installeer het programma.

© PXimport

3. Profielen

Klik tijdens de installatie op Settings voordat u de eerste back-up uitvoert. Dit geeft de mogelijkheid om de profielen aan te passen. Met deze stap voorkomt u dat u direct de limiet van 2 GB overschrijdt, omdat u bijvoorbeeld alle foto's back-upt. Vink alle back-upprofielen uit, klik rechts in het scherm en kies Add backup set. Geef aan welke map en bestandstypen u wilt back-uppen. Onderin ziet u hoeveel gegevens er worden opgeslagen in de back-up. Bestanden herstellen doet u via Mozy of via Start / (Deze) Computer.

© PXimport

Online back-up vs. online opslag

Er is een verschil tussen online back-up en online opslag. Online opslag is vergelijkbaar met een harde schijf op internet. Dit kan handig zijn om bestanden te bewaren op internet en deze vanaf elke locatie met een internetverbinding te benaderen. Deze oplossing is niet geschikt als back-upruimte omdat het bestand alleen op internet staat en niet op meerdere locaties. Wel kunt u met een back-upprogramma bestanden veiligstellen naar de online opslagruimte, maar dan bent u met twee oplossingen bezig die mogelijk niet goed op elkaar aansluiten. In dit geval biedt Mozy een betere alles in één oplossing. Uw bestanden staan op uw computer én worden veiliggesteld naar opslagruimte op internet. De gratis versie van Mozy biedt 2 GB opslagruimte, voor € 4,99 per maand krijgt u onbeperkte opslagruimte voor uw back-up.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten